Akın Bodur/İskenderun
Önerge, Hatay yangını araştırılsın diye verilmedi, Türkiye ormanlarının korunması için verildi. Meclis araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedilmiştir' dedi. Önergesinin reddedilmesi üzerine yaptığı açıklamalarla Hatay´ın AKP ve MHP´li milletvekilleri polemiğe giren milletvekili Şahin, şu açıklamayı yaptı: 'İki konunun altını ısrarla çizmek istiyorum: Birincisi ormanların korunması ve yangınlara erken müdahale için verilmiş olan önergemizin reddedilmesine hiçbir şekilde kılıf uydurulamaz. AKP ve MHP milletvekilleri gelecek nesillerin emaneti olan ormanlarımızı korumaktan imtina etmiştir. İkincisi ise önemli olan yangını önlemektir; yangından sonra farklı bölgelerden getirilen fidanların yanan alanlara dikimini yapmak değil. Asıl olan alanı korumaktır. Orman yangını sonrası bilimsel yaklaşımlarla yanan alanı kontrol altına alarak yeniden orman halini almasını sağlamak mümkündür. Bölgedeki yaşlı ağaçların ve üzerindeki kozalak doğayı tekrar canlandırır. Hiçbir şey yapılmazsa o yaşlı ağaçların ısının etkisiyle açılan kozalaklarından çıkan tohumlar, külün içine düşecek. Çimlenecek. Bir sonraki baharda metrekarede onlarca hatta yüzlerce fidan olacak. Yangın sonrası istediğiniz her fidanı alıp o alana dikemezsiniz. Tutmaz. O bölgenin ekolojisi, iklimi, bitki örtüsü her fidana ev sahipliği yapamaz. Ormanın yanmasını önleme, yangına müdahale edecek önlemleri alma, git şov için ağaç dik. Bilimsellikten uzak tam bir AKP kurnazlığı.'
Türkiye yüzölçümünün yüzde 27.2´sini oluşturan ve toplam alanı 21.188.746 hektar olan ormanların korunmasının büyük önem taşıdığını, ülkedeki orman yolları ile yangın emniyet yol ve şeritlerinin orman yangınları ile mücadeledeki rolü çok önemli olduğunu belirten Şahin, 'Orman yangınlarına erken müdahalede ulaşım olanakları önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde orman yol ağı planlaması çalışmalarına 1964 yılında başlanmış ve 1974 yılında sonuçlandırılmıştır. Bu planlarda salt prodüktif ormanların işletmeye açılmasının amaçlanmış olması, baltalık ve bozuk ormanlarda yapılacak üretim ve ağaçlandırma çalışmaları ile orman yangınları ile mücadele çalışmalarının göz önünde tutulması bu planların revizyonu gerektiren yeni düzenleme ile toplam orman yolu gereksinimi 201.810 kilometre olarak belirlenmiştir. 2006 yılı verilerine göre ülkemizin 201.810 km olan toplam orman yol ihtiyacının 143.251 kilometresi, 25.544 kilometre olan yangın emniyet yolu ihtiyacının 17.832 km´si ve 8899 km yangın emniyet şeridinin yapımı tamamlanmıştı. Mevcut yapım programına göre orman yollarının inşası (tesis edilme programına göre yılda 1.000 kilometre inşa edilirse) 47 yıl sonra, 2065 yılında, yangın emniyet yollarının inşası (tesis edilme programına göre yılda 200 kilometre inşa edilirse) ise 27 yıl sonra 2045 yılında tamamlanması öngörülmektedir. AKP´nin kaplumbağa hızıyla 2045 yılına, 2065 yılına kadar memlekette orman kalmayacak gibi. Bu nedenle orman yolları, yangın emniyet yol ve şeritlerinin genel planlama ve uygulama esasları içerisinde orman yangınlarına en hassas bölgelerde yoğunlaşmak üzere en kısa sürede bitirilmesi gerekmektedir' dedi.
Şahin: Orman Kanunu, 18 yılda 21 kez değiştirildi
Anayasa´nın 169. maddesine göre, yanan orman alanlarının hiçbir koşulda imara açılamayacağını ve bu alanların yeniden ormanlaştırılması gerektiğini anımsatan Şahin, büyükşehir belediyelerinin imara açma yetkisinin söz konusu olmadığını belirtti. 18 yılda 21 kez değiştirilen Orman Kanunun ilgili maddelerinde pek çok değişiklik yapan AKP hükümetlerinin, orman alanlarının çeşitli sebeplerle imara açılmasını oldukça kolaylaştırdığını ifade eden milletvekili Şahin, '2018 yılında TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu´nda CHP ve MHP´li vekillerin itirazlarına rağmen AKP´li vekillerin oylarıyla kabul edilen maddeye göre, Bakanlar Kurulu imara açmak istediği ormanlık alanı Hazine´ye devredebiliyor. Hazine de alanı, üzerine konut ya da tesis yapılabilecek şekilde dilediği kişi ya da şirketlere ister parayla satacak isterse de dilediği dernek veya vakfa hibe edebilecek durumda. 2007 yılında yanan ve daha sonra aynı alana 4 otel inşa edilen Muğla´daki Güvercinlik Koyu ve 2017´dnın, ´Bu bölgenin imara açılmasının mümkünü yok´ demesine ve yanan bölgelerin yeşillendirileceğini söylemesine rağmen şimdi Güvercinlik Koyu´nda 4 adet dev otel bulunuyor. Büyükşehirler değil AKP´nin bakanlıkları yanan alanları normalden düşük göstererek bu yolla imar değişikliklerine imza attı. 2017´de Katarlı dostları Sürmene üzerinde helikopterle keşif yapıp buraları beğenince kış ortasında çıkan yangınla Sürmene ormanları yandı. ´Burası imara açılmayacak, ağaçlandırılacak´ denildi. Ne oldu? Şimdi bu yanan noktalara yeni evler dikili. AKP, yanan alan 300 hektarsa bu alan kayıtlara 100 hektar olarak geçiyor ve bakanlık geri kalan 200 hektarın imara açılmasına göz yumuyor. Böylece hem yasal yolları kapatıyor hem kamu zararına yol açıyor hem de yandaşlara yeni rant alanları yaratıyor' değerlendirmesini yaptı.