Önlemler yeterli mi?

Önlemler yeterli mi?

Hatay´daki olası bir depremde kayıpların artacağına yönelik öngörülere dikkat çeken AFAD Şube Müdürü Biter, “Olabilecek herhangi bir deprem anında toplanma merkezleri konusunda hassas olmalarını istiyoruz” dedi.

Sadet Berkyürek/İskenderun

Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İyileştirme Şube Müdürü Kürşat Biter, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinden depremde toplanma merkezleri konusunda hassas olmalarını beklediklerini söyledi.

Vali Yardımcısı Orhan Mardinli başkanlığında yapılan bilgilendirme toplantısına Payas Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam vekili Polat Kara, kurum müdürleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Deprem ve Afet Acil Eylem Planı´nın da ele alındığı toplantıda Kaymakam Polat Kara İskenderun´da eğitimden, turizme, kültür sanat konularından, üniversite ve kamu yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.

17 Ağustos depreminin 19. yıldönümünde depreme yönelik hazırlık ve Afet Müdahale Planı ile ilgili konu, Ramada Otel salonunda dün saat 14.00´da gerçekleştirilen İskenderun Genel Durumu konulu bilgilendirme toplantısında da ele alındı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İskenderun Şube Başkanı Emine Kurbal´ın Hatay´ın olası depreme yönelik hazırlıklar ile afet müdahale planının olup olmadına yönelik sorusunu AFAD Şube Müdürü Kürşat Biter yanıtladı.

 Birinci derece deprem bölgesi olan ve fay hattı üzerinde bulunan Hatay´daki olası bir depremde kayıpların artacağına yönelik öngörülere dikkat çeken Şube Müdürü Biter, “Olabilecek herhangi bir deprem anında toplanma merkezleri konusunda hassas olmalarını istiyoruz” dedi.

Hem yapı stoku hem de zemin özellikleri açısından, deprem riskini arttırıcı faktörleri barındıran Hatay´ın Afet Müdahale Planı´nın güncelleme çalışmasının devam ettiğini kaydeden Biter, belediyelerden afete hazırlık çalışmaları kapsamında yapı stokunun belirlenmesinin de önemine işaret ettiği konuşmasında Biter, “Buna göre kentsel dönüşüm de daha sağlıklı olur” diye konuştu.

Acil eylem planlarının kamu ve özel kurumlar tarafından hazırlandığını, bu planların deprem ve diğer afetlere yönelik olduğunu, Türkiye Afet müdühale Planı´nın resmi gazetede yayınlandığını, 2016 yılında Hatay Afet Müdahale Planının Hatay Valisi tarafından onaylandığını, sözkonusu planın AFAD Başkanlığı tarafından revize edilmek üzere çalışma yürütüldüğünü de aktaran Biter, olası bir depremde bölgede kayıpların artışı yönünde öngörülere yönelik çalışmanın sürdürüldüğünü söyledi.

ÇYDD İskenderun Şube Başkanı Emine Kurbal´ın sorusu ile gündeme geldi. Kurbal, “Bugün sizler de biliyorsunuz 17 Ağustos. 17 Ağustos 1999´da Türkiye´nin bir yerde kalbi çok ciddi anlamda hırpalandı, bir travma yaşadı Türkiye. Depremi yaşayan birisi olarak söylüyorum, yıllardır bir öğretmen olarak burada emek verdim, çok kalabalık okullarda çalıştım ve bir STK başkanı olarak bize hiçbir yazı tebliğ edilmedi. Lütfen Afet Acil Eylem Planı´mız var mı? İskenderun deprem bölgesi. Bu konuda bilgilenmek istiyoruz ve bu konunun daha çok gündeme gelmesi gerekiyor” diye konuştu.


“Depremde toplanma
yerini bilmiyoruz”

17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla İnşaat mühendisleri Odası (İMO) İskenderun temsilciliği geçtiğimiz yıl 250 kişiye ‘depreme ne kadar hazırlıyız?´ diye sormuştu. Olası bir depremde yaşadığı kentte kaçış yollarını, toplanma yerlerini bilip bilmediğinin irdelendiği ankette, kent sakinlerinin depreme hazır olup olmadıkları, deprem çantasının olup olmadığı, deprem olasılığında ilk korunma noktalarının neresi olması gerektiği gibi sorular da yöneltilmişti. Anketle, Hatay´ın birinci derece deprem bölgesi olduğunun bilgisinin tazelenmesi gerektiği, afet öncesinde, afet sırasında ve afet sonrasında alınması gereken önlemlerin yeniden yapılanması, Güneydoğu Anadolu fay hattının uzantısı olan ve birinci derece deprem bölgesi olarak kabul edilen yöremizde afet sonrasında toplanma alanlarının da kamuoyuna açıklanmasının gerekliliği ortaya çıkmıştı.





"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00