Tarih: 26.05.2024 15:19

Öntürk, muhtarlarla toplandı

Facebook Twitter Linked-in

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Mehmet Öntürk, muhtarlarla bir araya geldiği toplantısına İskenderun’da devam etti. Toplantıya İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, AKP Hatay İl Başkanı Mustafa Erdoğan, kanaat önderleri ve büyükşehir daire başkanları da katıldı.

Kurumsal yapılarda şeffaflığın önemli olduğunu, mali, idari, yatırım ve hizmetler gibi tüm kalemlerde hesap verilebilir olmaları gerektiğini ve Hatay’ı bir bütün olarak görüp hizmetlerini adil olarak 15 ilçeye eşit şekilde sürdüreceklerini belirten HBB Başkanı Öntürk, muhtarların yazılı taleplerini aldı ve “Bizi diğer siyasetçiler gibi görmeyin. Yazdılar, sonra gidip unutacaklar, diye düşünmeyin. Sizlere yapacağımız işin tarihini vereceğiz. Tutamayacağımız sözü vermeyiz. Sözünü tutmayanla da kardeşim dahi olsa ters düşerim” dedi. Kaynakların sınırsız olmadığını, çalışmalarını aciliyet sırasına göre yapacaklarını, gerekli gelir gider dengesini yaptıklarını ve büyükşehir envanterine 126 milyon euro değerinde iş makinesi ekleyeceklerini ifade eden Öntürk, eski yönetimden 7,5 milyar TL’lik borç devraldığını ve bazı borçların ise faizi olduğunu söyledi. HBB’nin genel mali ve borç durumu hakkında bilgi verip, konuyla ilgili müfettişlerin de görevlendirildiğini, ekonomik zorluklara rağmen bahanelere sığınmayacaklarını ve hizmetlerin aksamaması için ellerinden geleni yapacaklarını anlatan Öntürk, büyükşehir belediyesini Hatay'ın en itibarlı kurumlarından biri haline getirmek istediklerini anlattı. 

Vatandaşların genellikle evlerinin bulunduğu yerde yaşamak istediklerini ifade eden Öntürk, "HBB olarak,i Hükümet’in vatandaşlara tanıdığı imkânla vatandaş arasında bir köprü olup kendi iş makinelerimizle, kendi imkânlarımızla, kendi gücümüzle hızlı bir şekilde bu konutları İmar AŞ üzerinden yapacağız. Hedefimiz, kış gelmeden vatandaşlarımızı konteynerlerden kurtarıp bir an önce evlerine yerleştirmek olacak. Böyle bir riski de belediye olarak almak zorundaydık" diye konuştu. Öntürk, köy meydanları, muhtarlık çalışma odaları ve gençlere yönelik çalışma alanları projelerini ise en kısa zamanda hayata geçireceklerini ifade etti.

2 milyarlık borç, seçime 35 gün kala

HBB Başkanı Öntürk, Yayladağı’nda muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda d borç batağına düşmüş bir belediye devraldıklarını, büyükşehir belediyesinin toplam 7,5 milyar borcunun bulunduğunu ve bu borcun 2 milyarlık bölümünün seçime 35 gün kala yapıldığını söyledi. Yayladağı Kaymakamı Halil Yazıcı, belediye başkanı Mehmet Yalçın'ın da katıldığı toplantıda konuşan Öntürk, seçim sahasında verdiği sözlerin arkasında olduğunu anımsattı ve "Adaletten şaşmadan verdiğimiz her sözü de yerine getirerek hizmet edeceğimizin sözünü bir kez daha veriyorum" dedi.

Hatay'ın en büyük işvereni, HBB

HBB’nin sadece personel giderleri, kiralık makineleri, araçları ve elektrik borcunu ödeyebilecek bir bütçeye sahip olduğunu anlatan Öntürk, "Bunları tahmin etmiyor değildik ancak bu kadar da kötü olduğunu ben bile tahmin etmemiştim. 6-7 ay önce 1,5 milyar HATSU’nun, 1 milyar da büyükşehirin borcu olduğundan bahsetmişlerdi. Sadece seçimden önceki son 35 günde yapılan harcama, ihale, doğrudan alımlar 1,9 milyar lira. Hala elimizi attığımız yerden bir şeyler çıkıyor. Çünkü kurumsal bir yapı yok. Yaklaşık 9 bin çalışanımız var. Şu an Hatay'ın en büyük işvereni Hatay Büyükşehir Belediyesi. Büyükşehir; Hatay’ın en büyük holdingi ama batmış, iflas etmiş bir holding. Kurumsallıktan tamamen uzak, borç batağına girmiş. Enerjisa'ya borç 1 milyar 350 milyon lira. Biz böyle bir belediyeyi devraldık. Merkezi hükümetle, hayırseverler ve yurt dışından gelen fonlarla nasıl entegre oluruz, bunun planlamalarını yapıyoruz. 1994 yılında bundan daha kötü bir belediyeyi Cumhurbaşkanı’mız devralmıştı. Allah'ın izniyle biz de bunu başaracağız" değerlendirmesini yaptı.
Öntürk, su, ilaçlama, kanalizasyon ve yol çalışmaları konusunda planlamalarını yaptıklarını, kısa vadede yapılacak işlere, hiçbir vatandaşın söylemesine gerek kalmadan hızlı şekilde müdahale edeceklerini, orta vadede yapılacak projeler için de yaz ortasından itibaren çalışmaya başlayacaklarını ifade etti.

289 milyon liralık araç kiralanacak

Altınözü'nde de 49 mahalle muhtarıyla bir araya gelen Öntürk, "Kırsaldaki en önemli yöneticilerimiz sizlersiniz. Sizlerin sorunları, sıkıntıları bizim için çok önemli. Ama bunu yaparken de bir eksik aksak görürsek onu da yapmak zorundayız. Çünkü biz, şehrin bütününe hizmet etmek için varız” dedi. Deprem sonrası Antakya'da zarar gören kanalizasyon masrafının 14,1 milyar TL tuttuğunu ve bu miktarın Cumhurbaşkanı tarafından hibe edileceğine anlatan Öntürk, HATSU’nun ayda 229 milyon zarar eden bir kurum olduğunu, belediyenin araç kirasına ödediği bedelin 84 milyon lira olduğunu, iki ay sonra bitecek olan araç sözleşme bedeline ihtiyaç duydukları araçları da dahil ettiklerinde 289 milyon lira gibi bir kira bedeli ortaya çıkacağını ifade etti. Toplantıya, Altınözü Kaymakamı Mehmet Sert, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, AKP il başkanı Erdoğan, Altınözü AKP İlçe Başkanı Yusuf Bulanık da katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —