Onur duyduk

Çağdaş Türk edebiyatının en verimli, en yetkin kalemlerinden biri olarak kabul edilen Hataylı yazar Ayla Kutlu´ya ‘İyi ki Varsın Edebiyat´ teması ile başlayan 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı´nın Onur Yazarı Ödülü törenle sun

10.11.2017 11:52:44 0
Onur duyduk

Sadet Berkyürek/SES

Edebiyatta 40 yılını tamamlayan Ayla Kutlu´ya, 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı´nın onur yazarı ödülü, TÜYAP´ta düzenlenen törenle sunuldu. Ayla Kutlu, “Bu çok yüce, son derece anlamlı ödülü edebiyatla fiilen uğraşmaya başlamamın 40. yılında almak bir tesadüf, ama müthiş sevindirici. Her ödül aslında harcanan yorgunluklardan bir üst derecededir, bu yüzden de son derece mutluyum' dedi.

Otuz altıncı kez ‘İyi ki Varsın Edebiyat´ teması ile başlayan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı´nın Onur Yazarı Ödülü, Ayla Kutlu´ya TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bülent Ünal tarafından verildi. Ünal, ödülü verirken, “Yaptıklarımız, onur yazarlarımız, onur sanatçılarımızla çok daha anlamlı. Onlar olmasa, bizi yüceltmeseler sanıyorum bunları yapabilme şansımız olmayacak” diye konuştu.
TÜYAP Kültür Fuarlarının İnterexpo Salonu´nda gerçekleştirilen Onur Gecesi´nde 27. İstanbul Sanat Fuarı´nın Onur Sanatçısı ödülü Nur Koçak´a, Eleştirmen Onur Ödülü Ali Artun´a, Koleksiyoner Onur Ödülü Yunus Büyükkuşoğlu´na, Kurum Onur Ödülü ise Farplas´a verildi.

Edebiyatta teşekkür borcu olan üç isim
Edebiyatla uğraşmaya başlamasının 40. yılında böyle bir ödülü almayı anlamlı ve sevindirici bir tesadüf olarak belirten Ayla Kutlu, törendeki konuşmasında Aydın Emeç´e ilk kitaplarının baskısı için davetinden dolayı, 36 yıldır değiştirmediği ve eski yazarı olduğunu da hatırlattığı yayınevinin kurucusu Ahmet Küflü´ye, Emekli Sandığı Genel Müdürü iken birlikte daire başkanı olarak çalışan, edebiyat yaşamına girdikten sonra içten eleştirileri ile Erhan Bener´e ve sanatın bütün destekçilerine, eleştirmenlere, bu onurlu ünvana değer gören seçici kurul başkan ve üyeleri ile okurlarına, yanında olan çeşitli dallardan sanatçı arkadaşlarına, yanında çok yönlü araştırma ve değerlendirme yetisi kazandıran, yanında olan tüm arkadaşlarına teşekkür etti.
Kutlu, edebiyat yaşamında teşekkür borcu olan üç isim olan Aydın Emeç, Ahmet Küflü ile Erhan Bener´in yanı sıra ´her yeni kitabına başladığında başarı dileyen oğluna, artık biricik kalan kardeşi Zafer Kutlu ve eşine, varlıklarıyla onur duyduğu ve kendisine halabey ünvanını veren yeğenlerine´ de teşekkürlerini iletti. .

Zafer Kutlu ablasını anlattı
Öte yandan 36. İstanbul Kitap Fuarı´nda Mülkiyeliler Birliği, ÇYDD ve Bilgi Yayınevinin´nde ortaklığıyla düzenlenen ´İnsan, Kadın, Yazar Olarak Ayla Kutlu paneline konuşmacı olarak Eski Bartın Valisi İsa Küçük, Yazar Berat Alanyalı ve Yeminli Mali Mali Müşavir Zafer Kutlu konuşmacı olarak katıldı. Paneli Rekabet Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karakelle sundu.

Söyleşilerinde 'Beni Hatay oluşturdu' diyen Ayla Kutlu, söyleşilerinde bölgeyi şöyle aktarıyor: “İnsanlarının birbirlerinin inançlarına ve haklarına saygılı oldukları, birbirlerini anladıkları, birbirlerinin iyi yanlarına açık oldukları yerlerde büyüdüm. Irklar, dinler, uluslar, diller, kültürler burada karmakarışık olmuştu. Bu karışım hem yaşam biçimi olarak güzellikler çıkarmıştı hem de insanların birbirlerine neredeyse sonsuz hoşgörülü davranmalarını sağlamıştı.”
1980´lerdeki Aydınlar Dilekçesi´ni imzalaması ve mahkemedeki tanıtlığındaki cesaretiyle de anlatılan Ayla Kutlu, Ankara Üngiversitesi Cebeci Kampüsü´ne Mülkiye rozetini takarak katılması da yakın tarihin eylemliliklerinden. Ankara Üniversitesi´nde akademisyenlerin görevden alınmasından sonra katıldığı dayanışma eyleminde “Burayı boşaltın,” diyen polislere, “Ben fakülteme geldim, neden gideyim? Siz gidin” cevabıyla da akıllarda yer edindi. .

Ayla Kutlu Kimdir?
Romancı. 1938 Antakya doğumlu. İskenderun´da öğretmenlik ve gazetecilik yapan cumhuriyetin ilk kuşak öğretmenlerinden Selahattin Kutlu ile Sabriye Kutlu´nun kızı. İlk ve orta okulu İskenderun´da liseyi Antakya´da okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nden 1960´da mezun oldu. İlk öykü ve yazıları Özgür İnsan dergisinde Aygen Berel imzasıyla yayımlandı.
Sen de Gitme Triyandafilis adlı eserini tiyatroya uyarlayan Seyfettin Babat´ın kaleminden ise Ayla Kutlu, 'O, bizim yazarımız olmasının dışında aynı zamanda kimimizin ablası, komşusu, halası, eli öpülesi bir yardım meleği, çocuklarımızın pamuk kalpli ninesi, edebiyata gönül vermişlerin edebi annesi, kentimizin bir değerli büyüğü, hem bölgemizde, hem de ülkemizde olup biten her gelişmenin aktif bir takipçisidir. O, hemen hemen her ilkbaharda veya sonbaharda İskenderun´a kuşbakışı gören evinde kentimizin konuğudur.'

Romanları
Kaçış (1979)
Islak Güneş (1980)
Cadı Ağacı (1983)
Tutsaklar (1983) (2004 yılında Ateş Üstünde Yürümek olarak yeniden basıldı)
Bir Göçmen Kuştu O (1985)
Hoşça Kal Umut (1987)
Kadın Destanı (1994)
Emir Bey´in Kızları (1998)
Asi… Asi (2010)
Taş Duvar Açık Pencere (2009) (Çok yazarlı derleme)
Yedinci Bayrak: Urumeli´den İzmir´e (2016)

Öykü Kitapları
Hüsnüyusuf Güzellemesi (1984)
Sen de Gitme Triyandafilis (1990)
Mekruh Kadınlar Mezarlığı (1995)
Zehir Zıkkım Hikâyeler (2001)

Çocuk Kitapları
Merhaba Sevgi (1989)
Yıldız Yavrusu (1994)
Başı Kuşlu Çocuk (1995)
Beceriksizler Sirki (1995)
Gezgin Kertenkele ile Kutup Ayısı (1995)
Çiçek Elli Robot (1995)
Küçük Mavi Tren (1995)
Kendini Köpek Sanan Ayakkabılar (1995)
Harika İkizler 1 / İkizlerin Sırrı (1997)
Harika İkizler 2 / Artık Çok Oldunuz (1997)
Harika İkizler 3 / Zavallı Mideler (2000)
Minik Sultan Sihirbaz (2000)
Minik Sultan ile Deniz Kızı (2000)
Minik Sultan Beceriksiz Palyaço (2000)
Mavi Saçlar Pembe Gözler (2007)
Huvava İlk Çevre Koruyucusu (2009)
Melek ve Dostları (2013)
Eyvah Kardeşimi Sevmeye Başladım (2015)

Ödülleri
“Babaya Çiçek Götürmek” isimli öyküsü 1976 yılı 13. Antalya Film Şenliği Film Öyküsü Ödülü´nü kazandı. Bu öykü 1984 yılında yayımlanan Hüsnüyusuf Güzellemesi kitabında da yer aldı.
1985 yılında yayımlanan Bir Göçmen Kuştu O adlı yapıtı 1986 yılı Madaralı Roman Ödülü´ne layık görüldü.
1987´de kaleme aldığı Hoşça Kal Umut adlı romanı 1988 yılı Mülkiyeliler Birliği Rüştü Koray Ödülü´nü aldı.
1990 yılında yayımlanan ikinci öykü kitabı Sen de Gitme Triyandafilis 1990 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı´na layık görüldü.
1994 yılında yayımlanan Mekruh Kadınlar Mezarlığı adlı öykü kitabı 1996 yılı Yunus Nadi Öykü Ödülü´nü aldı.
1996 yılında Sen de Gitme Triyandafilis isimli öyküden uyarlanan “Sen de Gitme” filmi aynı yıl Altın Koza En İyi Senaryo Ödülü´ne (Tunç Başaran ve Macit Koper´le) ve Altın Portakal Film Festivali En İyi 2. Film Ödülü´ne layık görüldü. Tunç Başaran, Altın Portakal Film Festivali´nde bu filmiyle ‘En İyi Yönetmen´ ödülünü aldı.

Sinemaya Uyarlanan Eserleri
İzinli: Hüsnüyusuf Güzellemesi kitabında yer alan öykü 1980 yılında sinemaya uyarlandı.
Hoşça Kal Umut: Aynı adlı romandan 1993 yılında sinemaya uyarlandı.
Cadı Ağacı: Aynı adlı romandan 1995 yılında sinemaya uyarlandı.
Sen de Gitme: 1996 yılında Sen de Gitme Triyandafilis isimli öyküden sinemaya uyarlandı.
Solgun Bir Sarı Gül: Mekruh Kadınlar Mezarlığı kitabında yer alan öykü 1998 yılında sinemaya uyarlandı.
Tiyatroya Uyarlanan Eserleri
Mekruh Kadınlar Mezarlığı adlı öykü Zeynep Kaçar tarafından tiyatroya uyarlandı ve Zafer Kayaokay rejisörlüğünde Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi.
Sen de Gitme Triyandafilis adlı öykü Seyfettin Babat tarafından tiyatroya uyarlandı ve Serhat Nalbantoğlu rejisörlüğünde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55