Tarih: 17.06.2017 08:10

´Onur Yazarı´ Ayla Kutlu

Facebook Twitter Linked-in

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu yaptığı açıklamada Ayla Kutlu´nun ´Onur Yazarı´ olarak belirlendiğini açıkladı. Fuar süresince Kutlu´nun yaşamı ve eserleri üzerine, kendisinin de katılımıyla çeşitli panel ve söyleşiler düzenlenecek. Fuarın teması ´Edebiyat. İyi ki Varsın´ olarak belirlenirken fuarın uluslararası salonunda gerçekleştirilen ´Onur Konuğu Ülkesi´ ise Kore Cumhuriyeti olacak.

Ayla Kutlu, 14 Ağustos 1938´de Antakya´da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İskenderun´da tamamlayarak lise öğrenimi için Gaziantep´e gitti. İçişleri Bakanlığı´ndan aldığı bursla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nde okudu. 1960 yılında mezun olan Kutlu, İçişleri Bakanlığı merkez örgütünde zorunlu hizmet nedeniyle görev yaptı. Personel eğitimi, metot ve organizasyon gibi çeşitli uzmanlık alanlarında çalıştı. Yirmi yıl süren iş hayatı boyunca Kutlu, Devlet İstatistik Enstitüsü, Başbakanlık, Emekli Sandığı ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü gibi kurumlarda çalıştı. 1980 yılında emekliliğe ayrıldı.

İlk romanı 1979´da yayınlandı
Ayla Kutlu, yazın hayatına 1975 yılında Özgür İnsan dergisinde ‘Aygen Berel´ ismini kullanarak yazdığı kitap tanıtma yazıları ve öyküler ile başladı. Profesyonel edebiyat çalışmalarına emekliye ayrıldıktan sonra ağırlık verdi. İlk romanı Kaçış´ı 1979 yılında yayımlayan yazar, bu tarihten itibaren ardı ardına romanlar yazdı. Romanlarındaki karakterleri toplumsal ve tarihi gelişmelerin doğurduğu şartlara uygun olarak anlattı. Kutlu, 1990´larda çocuk kitaplarına yöneldi ve yaklaşık yirmi çocuk kitabı çıkardı. Aynı zamanda kadın sorunlarına değinen eserler verdi. Kutlu, 1992 yılında Türkistan´da ilk Türk Dili Uluslararası Sempozyumu´nu organize etti. 1995´te de Kadın Kurultayı´nda üye olarak bulundu.

Edebiyata emeklilikten sonra yoğunlaştı
Profesyonel edebiyat çalışmalarına emekliye ayrıldıktan sonra ağırlık verdi. İlk romanı Kaçış´ı 1979 yılında yayımlayan yazar, bu tarihten itibaren ardı ardına romanlar yazdı. Romanlarındaki karakterleri toplumsal ve tarihi gelişmelerin doğurduğu şartlara uygun olarak anlattı. Kutlu, 1990´larda çocuk kitaplarına yöneldi ve yaklaşık yirmi çocuk kitabı çıkardı. Aynı zamanda kadın meselesine değinen eserler verdi. Kutlu, 1992´de Türkistan´da ilk Türk Dili Uluslararası Sempozyumu´nu organize etti. 1995´te de Kadın Kurultayı´nda üye olarak bulundu.
Pek çok edebiyat ödülüne layık görülen ve birçok öyküsü çeşitli dillere çevrilen yazar, özyaşam öyküsünü 2006 yılında okuyucularına sunduğu ´Zaman da Eskir´ adlı yapıtında anlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —