Tarih: 02.01.2023 17:22

Ormandan holdinge tahsis edilen alana 'dava"

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun
Mimarlar Odası, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Mekansal Planlar Genel Müdürlüğü kararıyla yapılan İSDEMİR yanındaki ormanlık alandan 136 dönümün Tosyalı Holdinge depolama alanı (kentsel hizmet alanı-liman geri hizmet alanı) düzenlemesinde yürütmeyi durdurma istemiyle Hatay 2. İdare Mahkemesi dava açtı.

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Koray Tanın, avukat Ekrem Dönmez aracılığıyla Hatay 2. İdare Mahkemesi'ne taşıdıkları davada, kararın uygulanması halinde sorumluluk doğuracağı için yürütmenin durdurulmasını istediklerini belirtti. Mahkeme, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğü işlemini isteyen mahkeme, istenilen savunma sonrası yürütmeyi durdurma kararını verecek.

"İşlem, anayasa, kanun ve yönetmeliğe aykırı" iddiası

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan temsilcilik başkanı Tanın, İskenderun'un Karayılan Mahallesindeki ormanlık alanın bir kısmının İmar Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca orman alanından kentsel servis alanına dönüştürülmesine ilişkin olarak hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğü işleminin, Anayasa’nın 169. maddesi ile Orman Kanunu’na aykırı olduğu söyledi.

"Kamusal alanlarda halkın yüreği ve sesi olacağız"

Tahsis edilen parselin orman alanı olduğunu ve İskenderun Demir Çelik Fabrikasının Ormanı olarak tanımlandığını anlatan Tanın, "Plan değişikliğine ait açıklama raporunda; orman alanı olan yerin İskenderun Demir Çelik Fabrikasında çalışan yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı bir konut yerleşkesinin yakın çevresindeki yeşil alan kullanımındaki alan niteliğinde olduğu belirtilmektedir. Orman alanlarının korunması sağlıklı bir yaşam için gerekli ve zorunludur. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'nden, Orman Kanunu’nun 17/3 maddesi kapsamında ön izin taahhüt senedi alınmış olsa da Ön İzin Belgesi 'Liman Geri Hizmet Alanı' şeklinde düzenlenmiş, liman geri hizmet alanı olarak verilen 135.941,66 metrekare alan kıyıdan 3.000 metre geride olması nedeniyle bu amaç için kullanılması mümkün değildir" değerlendirmesini yaptı.

Mimarlar Odası ve TMMOB İskenderun Koordinasyon Kurulu olarak bunu kamuoyuna açıklama gereği duyduklarını ifade eden Tanın, "Her zaman kamusal alanlarda ve yanlış atılan adımlarda halkın yüreği ve sesi olacağız. Yanlış alınan kararların düzeltilmesi için adımlar atacağız" dedi.

Bakanlığın 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planlarında değişiklik kararı üzerine Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, İskenderun 2. OSB alanı yanındaki 1.080 dönümlük ormanın 136 dönümünün kentsel hizmet alanı olarak kullanması ve Tosyalı Demirçelik A.Ş.'ye tahsis edilebilmesi için Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi ve İskenderun Belediye Meclisinden görüş istemiş, meclis oy çokluğuyla olumlu görüş vermişti.

Karar, belediye meclisinin AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla alınırken, CHP karşı oy kullanmıştı. İskenderun Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyesi CHP'li Mecit Boğusoğlu, rapora yazdığı şerh gerekçesinde, "HBB'nin 1/100.000´lik plana yaptığı itiraz kesinleşmeden; Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planı değişikliklerine yönelik görüş almak istemesi Mekânsal Plan Yapım Yönetmeliği´ne aykırıdır" ifadesine yer vermiş, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 4712 sayılı kararı ile 1.440 hektar alanın Endüstri Sanayi Bölgesi ilan edilmesine karşı iptal davası açıldığını anımsatmıştı.

“İkinci Dilovası istemiyoruz”

Belediye meclisinde yapılan görüşmede plan değişikliği görüşü üzerine konuşan CHP’li üyesi Ali Mutlu da "Ülkenin her taşı ortak değerimizdir, bir aileye bir zümreye bir kişiye veya bir gruba asla ve asla teslim edilemez, tahsis edilemez. Bununla ilgili çalışma yapılamaz. Bu kabul edilemez. O bölgede 50 bin insan yaşıyor. O bölgede zaten yeterince demirçelik, termik santrallerden kaynaklı zehirlenme var. Ölümlerin büyük oranı kanserden. İskenderun, ikinci bir Dilovası olsun, istemiyoruz. Hiçbir orman, orman vasfını yitirmez. Sen ormanı yakarsan, kesersen, orman orman olmaktan çıkar. Buna müsaade etmemeliyiz. 1080 dönüm ormanlık alanı yok ediyoruz. Buna ortak olmayalım" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Çetinkaya: Ağaçlandırma taahhüdü aldık

Meclisin imar komisyonu üyesi ve AKP'li Üyesi Erdem Ünlü Çetinkaya da “1.080 dönüm, tahsis edilen 136 dönüm ve bunun içerisinde bina yapılacak kısmı da 60-70 dönümü geçmiyor. Oradaki ağacı kesip de bina yapılmayacak. Ayrıca biz Fuat Tosyalı ile görüştük, ‘tahsis edilen eşdeğer alanı ağaçlandıracağı´ taahhüdünü aldık, büyükşehrin dosyasında var” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —