* Kodnuyu daha önce yargıya da taşıyan mimar Ercüment Kimyon, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğüne gönderilmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğüne yaptığı 27 Temmuz 2022 tarihli itirazında, 'Plan değişikliğine ait açıklama raporunda açıklanan hiçbir gerekçe orman alanının yok edilmesine sebep olamayacağı gibi ve planın değişikliği için gerekçe olarak kabul edilemez' görüşüne yer verdi.
* Kimyon, itirazında şuna da yer verdi: 'Plan açıklama raporunun gerekçe bölümünde ifade edilen 13.6 hektar alanda 20 milyon ton demir çelik üretimin depolanması gibi bir gerekçe gerçeklerle uyuşmamaktadır. Türkiye istatistikleri incelendiğinde Türkiye´nin 2021 yılı demir çelik üretiminin 40.4 milyon ton olduğu bilinmektedir. İskenderun Demir-Çelik A.Ş. dahi yıllık üretimi 5. milyon ton iken Tosyalı Demir Çelik A.Ş.´nin kapasitesinin 20 milyon ton olarak gösterilmesi doğru değildir.'
Akın Bodur/İskenderun
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün, İskenderun 2. OSB alanı yanındaki 1.080 dönümlük ormanın 136 dönümünü depolama sahası olarak kullanması için Tosyalı Demirçelik A.Ş.´ye tahsis dilmesine yönelik plan değişikliğine yaptığı itirazı reddedilen mimar Ercüment Kimyon, konuyu yargıya taşımasının yanı sıra bakanlığa da iki itirazda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğüne gönderilmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğüne yaptığı 27 Temmuz 2022 tarihli itirazında, İskenderun´un Karayılan Mahallesindeki 1291 nolu parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliği ile 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğine itiraz etti. Kimyon, Hatay 2. İdare Mahkemesine de yürütmenin durdurulması istemli açmıştı. Davada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 17.02.2022 tarihli kararı ile İskenderun´un Karayılan Mahallesi 1291 nolu parsele ilişkin yapılan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliğinin iptalini istedi; Hatay 1. İdare Mahkemesine yaptığı ayrı bir davada da, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü´nün 14.07.2021 tarih ve 1652526 sayılı ´olur´u ile 1291 nolu parselden 135.942,66 metrekarelik alanın Tosyalı Demir Çelik A.Ş.´ye verilmesini öngören 24 ay süreli ve 14/07/2021 ve 14/07/2023 tarihleri arasında geçerli olan ´ön izin´ işlemin iptalini istemişti. Ormanlık alanın Tosyalı´ya tahsis edilmesini sağlayan yönetmeliğin iptali için, TMMOB de Ankara´da Danıştay´a başvuru yapmıştı.
1291 nolu parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliğine yaptığı itirazda, 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğinin Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğünce onaylandığını anımsatan Kimyon, plan değişikliği ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 135.942,66 metrekarelik alanın Tosyalı Demir Çelik A.Ş.´ye verilen 24 ay süreli ´ön izin´ işleminin yargıda görüşülmeye devam ettiğini belirtti.
'Üretim kapasitesinin 20 milyon ton olduğu doğru değil'
1291 nolu parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğinin açıklama raporunda İskenderun konumunu gösterir harita-1´de İskenderun´un Kuzeyinde sınırdaş olan Payas ile Güneyde sınırdaş olan Arsuz´un turizm İlçeleri yanında Hatay´ın 15. ilçesi Defne´nin görülmediğini, plan açıklama raporunda imar mevzuatı gereği alınan kurum görüşlerine uyulmadığının görüldüğünü ifade etti. Kimyon, itirazında, 'Plan açıklama raporunun gerekçe bölümünde ifade edilen 13.6 hektar alanda 20 milyon ton demir çelik üretimin depolanması gibi bir gerekçe gerçeklerle uyuşmamaktadır. Türkiye istatistikleri incelendiğinde Türkiye´nin 2021 yılı demir çelik üretiminin 40.4 milyon ton olduğu bilinmektedir. İskenderun Demir-Çelik A.Ş. dahi yıllık üretimi 5. milyon ton iken Tosyalı Demir Çelik A.Ş.´nin kapasitesinin 20 milyon ton olarak gösterilmesi doğru değildir. Plan açıklama raporunda 1291 nolu parsel için Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünden Orman Kanunun 17/3 maddesi kapsamında ön izin taahüd senedi alınmış olsa da ön izinbelgesi ´Liman Geri Hizmet Alanı´ şeklinde düzenlenmiş olup, liman geri hizmet alanı olarak verilen 135.941,66 m2 alanın kıyıdan 3.000 metre geride bir alan olması nedeniyle bu amaç için kullanılması imkansızdır. Karayılan Mahallesi içinde kalan mülkiyeti maliye hazinesine ait 1291 nolu orman alanı içindeki 135.941,66 m2´lik alanının Nazım İmar Planındaki orman alanından çıkartılarak bir özel sektöre kuruluşuna tahsis edilecek ve/veya satılacak şekilde Kentsel Servis Alanı (Liman Geri Hizmet Alanı-Depolama Alanı) haline getirilmesi Anayasanın 169. maddesi ile Orman Kanununa açıkça aykırıdır. Plan değişikliğinde kamu yararı yoktur. Orman alanlarının korunması sağlıklı bir yaşam içinde gerekli ve zorunlu olup yapılan plan değişikliği bu hükümlere açıkça aykırıdır. Plan değişikliğine ait açıklama raporunda açıklanan hiçbir gerekçe orman alanının yok edilmesine sebep olamayacağı gibi ve planın değişikliği için gerekçe olarak kabul edilemez' ifadesine yer verdi.
'İşlem suç niteliğindedir'
Anayasanın 169. maddesini anımsatıp, bu maddede 'Ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz' şeklinde olduğunu kaydeden Kimyon, 1291 nolu parselin bir kısmına ait 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğine yönelik Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğü´ne yapılan itirazında da şunlara yer verdi: 'Anayasanın bu hükümlerine aykırı işlem tesis edilemez. Bu işlem suç niteliğindedir. Sağlıklı bir çevre de yaşamak anayasamıza göre ülkede yaşayan vatandaşların ve devletin görevi olarak kabul edilmiştir. Plan değişikliğine ait açıklama raporunda açıklanan hiçbir gerekçe orman alanının yok edilmesine sebep olamayacağı gibi ve planın değişikliği için gerekçe olarak kabul edilemez. Plan değişikliğine ait açıklama raporunda açıklanan 1291 nolu parsel İskenderun 2. OSB alanı dışında kalan bir orman alanıdır. İSDEMİR Ormanı olarak tanımlanan yer İSDEMİR de çalışan yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı bir konut yerleşkesinin yakın çevresindeki yeşil alan kullanımındaki bir alan niteliğindedir. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan orman alanının yok edilmesi düşünülemez. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğünce onaylanan İskenderun 1291 nolu parseldeki orman alanın yok edecek olan parselin bir kısmına ait 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 33. maddesi kapsamında iptal edilmesini talep ediyorum. '
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55