Ortadoğu´da paylaşım sürüyor

100 yıl önce yapılan ´Sykes-Picot Anlaşması´nın, bugünkü Ortadoğu´nun şekillendirilmesinin ön önemli anlaşması olduğunu belirten yazar Ali Karataş, anlaşma ile Fransa ve İngiltere´nin, Osmanlı İmparatorluğu´nun hüküm süremedi?

İSKENDERUN 9.02.2018 10:02:05 0
Ortadoğu´da paylaşım sürüyor

Akın Bodur/İskenderun

 Karataş, 'Ortadoğu´da şekillenme bitmiş değil, halen sürüyor. Çünkü, bugünkü Ortadoğu´da bir alt-üst oluş yaşanıyor. Ortadoğu, dünyadaki güç dengesine göre şeniden şekillendirilmeye çalışılıyor. Bu şekillendirmeyi dün İngiltere ve Fdransa yaptı, bugün ise ABD ve Rusya ile müttefiklerinin güç dengesi bulunuyor. Suriye ve Mısır, coğrafyanın en önemli ülkeleri arasında. Bugün bu iki ülke, birbiriyle ayrışıyor' diye konuştu.

´Vekalet savaşında asıllar sahada´
Ayna İskenderun Kültür Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin ortak düzenlediği ve geleneksel hale getirilen Çarşamba Sohbetinin konuğu olan Ali Karataş, Mısır örneğini ve Mursi ile Sisi yönetimlerini anlatarak, herhangi bir ülkede yaşanan her halk hareketinin, doğruyla sonuçlanamayacağını ifade etti. Karataş, 'Herhangi bir ülkede yaşanan halk hareketine, ilerici bir kesim tarafından önderlik yoksa, bu gericiliği oluşturur. Mısır örneği bunu gösteriyor. Halk hareketinin büyüklüğü kadar, öncülüğü de önemlidir. Suriye olayları da bir ´iç savaş´tan öte, vekalet savaşı olarak adlandırıldı. Çünkü, Suriye´de ülkeler değil, ülkelerin desteklediği gruplar savaştı. 2015´te, Rus uçağının düşürülmesi ve Rusya´nın savaşta aktif taraf olmasıyla, vekaletler savaşı, asılların savaşına dönüştü, asıl aktörler devreye girdi ve sahaya indi. Bu savaşta mezhepsel yaklaşım öne çıkınca Lübnan hizbullanı ve İran da devreye girip, sahaya indi' değerlendirmesini yaptı.

´Siyasal islamla, radikal islam arasında Çin Seddi yok´
Mısır´da siyasal islamın devletin kurumlarını ele geçirdiğini anlatan Karataş, 'Siyasal islamla, radikal islam arasında bir Çin Seddi yok. İşte bu noktada siyaset yapan odakların, ilerici olmasının önemi de ortaya çıkıyor' diye konuştu.

Paylaşımın nedeni ´enerji´
Ortadoğu´da paylaşımın nedeninin enerji (petrol ve doğalgaz) olduğunu anlatan Ali Karataş, sadece Katar´da dünya doğalgaz rezervinin yüzde 16´sının bulunduğunu ve bu ülkenin düna doğalgaz ticaretinin yüzde 32´sini yaptığını belirtti.
Bölge aydınlarının daha çok iletişim ve paylaşımda bulunmasını da öneren Karataş, bunun bir gereklilik olduğunu da kaydetti.
Yusuf Karataş´la birlikte kaleme aldığı 'Bitmeyen savaş, paylaşılamayan Ortadoğu; Sykes-Picot´un 100. yılı' adlı kitabın yazarı Ali Karataş´ın, kitabın İran bölümüne ilişkin değerlendirmeyi yazdığı belirtildi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88