Ortadoğu´da paylaşım sürüyor

100 yıl önce yapılan ´Sykes-Picot Anlaşması´nın, bugünkü Ortadoğu´nun şekillendirilmesinin ön önemli anlaşması olduğunu belirten yazar Ali Karataş, anlaşma ile Fransa ve İngiltere´nin, Osmanlı İmparatorluğu´nun hüküm süremedi?

İSKENDERUN 9.02.2018 10:02:05 0
Ortadoğu´da paylaşım sürüyor

Akın Bodur/İskenderun

 Karataş, 'Ortadoğu´da şekillenme bitmiş değil, halen sürüyor. Çünkü, bugünkü Ortadoğu´da bir alt-üst oluş yaşanıyor. Ortadoğu, dünyadaki güç dengesine göre şeniden şekillendirilmeye çalışılıyor. Bu şekillendirmeyi dün İngiltere ve Fdransa yaptı, bugün ise ABD ve Rusya ile müttefiklerinin güç dengesi bulunuyor. Suriye ve Mısır, coğrafyanın en önemli ülkeleri arasında. Bugün bu iki ülke, birbiriyle ayrışıyor' diye konuştu.

´Vekalet savaşında asıllar sahada´
Ayna İskenderun Kültür Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin ortak düzenlediği ve geleneksel hale getirilen Çarşamba Sohbetinin konuğu olan Ali Karataş, Mısır örneğini ve Mursi ile Sisi yönetimlerini anlatarak, herhangi bir ülkede yaşanan her halk hareketinin, doğruyla sonuçlanamayacağını ifade etti. Karataş, 'Herhangi bir ülkede yaşanan halk hareketine, ilerici bir kesim tarafından önderlik yoksa, bu gericiliği oluşturur. Mısır örneği bunu gösteriyor. Halk hareketinin büyüklüğü kadar, öncülüğü de önemlidir. Suriye olayları da bir ´iç savaş´tan öte, vekalet savaşı olarak adlandırıldı. Çünkü, Suriye´de ülkeler değil, ülkelerin desteklediği gruplar savaştı. 2015´te, Rus uçağının düşürülmesi ve Rusya´nın savaşta aktif taraf olmasıyla, vekaletler savaşı, asılların savaşına dönüştü, asıl aktörler devreye girdi ve sahaya indi. Bu savaşta mezhepsel yaklaşım öne çıkınca Lübnan hizbullanı ve İran da devreye girip, sahaya indi' değerlendirmesini yaptı.

´Siyasal islamla, radikal islam arasında Çin Seddi yok´
Mısır´da siyasal islamın devletin kurumlarını ele geçirdiğini anlatan Karataş, 'Siyasal islamla, radikal islam arasında bir Çin Seddi yok. İşte bu noktada siyaset yapan odakların, ilerici olmasının önemi de ortaya çıkıyor' diye konuştu.

Paylaşımın nedeni ´enerji´
Ortadoğu´da paylaşımın nedeninin enerji (petrol ve doğalgaz) olduğunu anlatan Ali Karataş, sadece Katar´da dünya doğalgaz rezervinin yüzde 16´sının bulunduğunu ve bu ülkenin düna doğalgaz ticaretinin yüzde 32´sini yaptığını belirtti.
Bölge aydınlarının daha çok iletişim ve paylaşımda bulunmasını da öneren Karataş, bunun bir gereklilik olduğunu da kaydetti.
Yusuf Karataş´la birlikte kaleme aldığı 'Bitmeyen savaş, paylaşılamayan Ortadoğu; Sykes-Picot´un 100. yılı' adlı kitabın yazarı Ali Karataş´ın, kitabın İran bölümüne ilişkin değerlendirmeyi yazdığı belirtildi.

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00