'Oruç tutarken sahur önemli'

Beslenme uzman diyetisyen Manolya Nur Üşür, oruç tutanlara Ramazan´da beslenme önerilerinde bulundu.

GÜNCEL 21.04.2021 14:42:19 0

Nesrin Geyik/İskenderun

Ramazan ayının ilk haftasının geride bıraktığını anımsatan diyetisyen Manolya Nur Üşür, süt ürünleri ve yumurtanın kaliteli protein kaynağı olduğunu anımsattı ve “Protein değeri yüksek gıda tüketmek sağlık açısından önem taşımaktadır. İftar ve sahur arasında en az 2 litre su içmeliyiz. Su tüketimi, gün içerisinde oluşabilecek su kaybının yerine konulması bakımından önemli' değerlendirmesini yaptı.

İftar ve sahur önerisi
Ramazan ayının kilo alma ve kilo verme açısından uygun bir dönem olduğunu kaydeden diyetisyen ve beslenme uzmanı Üşür, iftar ve sahurda tüketilmesi gereken yiyecek önerilerini şöyle sıraladı: 'Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı. Sahurda işlenmiş et grubu (salam, sosis, sucuk vb) tuzlu salamura zeytinlerden uzak durmakta fayda var. Çünkü bunlar gün içerisinde susuzluğu arttırır. Bu yiyecekler yerine; bir su bardağı kefir veya yoğurt, az yağlı az-tuzlu beyaz peynir, haşlanmış yumurta, ceviz veya avokado, bir porsiyon meyve, yeşillik, tuzsuz domates ve salatalık tüketilmelidir. İftar da, gün boyu açlığın verdiği duyguyla bir anda yemeklere yüklenmek yerine, iki aşamalı yapılmalı. Su ile açılan iftarı hafif bir çorba ve hurma tüketip, yaklaşık 15 dakika beklenilmeli. Bu süre açlığımızı kontrol etmek, ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemize engel olacaktır. Bu süre sonunda imkanlar ölçüsünde et grubundan fırın, ızgara veya haşlama, zeytinyağlı sebze, salata, yoğurt/ ayran tüketilmeli. Ekmek tercihi ise tahıllı veya tam buğday olmalı. İftardan sahura kadar olan sürede en az 2 litre su tüketilmeli. Tatlı tüketimi konusunda ise hassas davranılmalı; haftada en fazla 1-2 kez sütlü tatlı tercih edilmeli.'
Önümüzdeki sürecin yaz olduğunu anımsatan diyetisyen Üşür, Ramazan ayında dengeli ve düzenle beslenmenin, yaz mevsimine hazırlanmayı da getireceğini de kaydetti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04