Restore edilen Batı Ayaz Köprüsü hizmette
Antakya/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Osmanlı döneminde Samandağ´da yapılan tarihi Batı Ayaz Köprüsü´nü aslına uygun şekilde restore ederek, yeniden kullanıma açtı. Yaylıca mahallesinde bulunan ve restorasyon çalışmaları 7 ay süren köprünün açılışına Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Eriklikuyu Mahalle Muhtarı Hamit Aktaş da katıldı. Açılışa katılanlar köprünün üzerinden yürüyerek geçerek sembolik kullanımı da başlattı.
Açılışta konuşan HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, Osmanlı dönemine ait 3.8 metre genişliğinde ve 36.5 metre uzunluğundaki köprünün çelik askı sistemiyle güçlendirildiğini, çalışmaların köprünün aslına sadık kalınarak gerçekleştirildiğini ve restorasyon çalışmasının 7 ay sürdüğünü ifade etti. Hamidioğulları, 'Köprü, inceleme yaptığımızda bir iş makinasının hasar vermesi sonucu ciddi yıkılma tehlikesi içerisindeydi. Köprünün sahibi karayolları olduğu için bir protokol yaparak restorasyon çalışmalarını başlattık. Köprüde mevcut taşların tamamını kullanmak istedik. Özel bir teknik uygulandı, mevcut köprü üç çelik askı sistemiyle askıya alınd, sonrasında her yapı taşının tekrar değerlendirilmesiydi ve özellikle harcı analiz ederek aslına uygun şekilde restore ettik. Bu çalışma yaklaşık yedi ay sürdü ve 2.6 milyon liraya mal oldu.
Kurban ve kurdele kesimi ile halkın kullanımına açılan törende konuşan Hatay Valisi Doğan, 'Bu coğrafya havasıyla, suyuyla, toprağıyla, meyvesiyle, sebzesiyle insanları cezbediyor. Tarihte de bu böyle olmuş. İnsanlar hep buraları istemişler, bu topraklar için savaşmışlar, bu topraklarda savaşmışlar. Makedon Kralı Büyük İskender çıkmış gelmiş, İsos´ta, burada cenk etmiş. Cengizhan, Timur da yine bu topraklara gelmişler, burada cenk etmişler. Bu topraklar kıymetli topraklar. Doğu´nun ve Batı´nın cengâverleri de bu topraklar için savaşmış. Bu topraklar, kıymetli topraklar. Hatay, turizmden beklentisi olan ve turizmden pay almak isteyen bir il. Elimizdeki tüm imkânları kullanarak turizmden pay almak istiyoruz. Bizim tarihimiz, doğamız, kültürümüz var. 10 dakikada denize, 10 dakikada yaylaya gidilebilen bir iliz. Şu an tarihi bir köprünün başındayız. Köprüyü buraya inşa eden ecdadımız, bu köprünün ayakta tutulabilmesi adına gayret göstermiş. Ve köprüz aslına uygun bir şekilde restore edilerek,e güçlendirilmiş. İnşallah uzun yıllar halkımıza hizmet eder' değerlendirmesini yaptı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş ise Hatay´a 22 köprü kazandırdıklarını, bunlardan üçünün Asi Nehri´nin üzerinde olduğunu belirtti. Savaş, 'Bu köprüyle birlikte 23 köprü yapımını tamamlamış olduk. Osmanlı döneminden günümüze gelen, ancak talihsiz bir kaza sonrasında zarar gören, mülkiyeti karayollarına ait olan köprünün restorasyon çalışmasını uzun bir uğraş sonrasında gerçekleştirdik. Bu köprünün üzerinden ağır vasıtaların geçişini engelleyecek bir düzenleme yapılacak ve muhtarların talebi üzerine büyük vasıtaların geçişini sağlayacak bir köprü çalışmamız olacak' dedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01