'Bir adaya düşsen yanına ne alırsın?' diye sorsalar, birçoğumuzun aklına okyanustaki ıssız ada gelebilir. Bir gölde, ovanın ortasında ya da denizin kıyıya yakın kesiminde bir adayı düşlemeyiz, belki de... ´Adaya gidiyorum´ diyen ve y?
Akın Bodur/Kırıkhan
Hatay´da bir zamanlar var olan Amik Gölü´nün kurutulup, milyonlarca metrekarelik toprak elde edilmesiyle kalan göl aynası, şimdilerde o kocaman gölün tek sulak alanı. 80 bin dönümün üzerindeki bir gölün ev sahibi, Kırıkhan. İşte o aynada kalan göl, iki adayı da barındırıyor. Adaların biri 12 bin, diğeri de 17 bin metrekarelik alan.
Ada, ana-kıza evsahipliği yapıyor
Adalar bir zamanlar birçok kişiye barınma yeri olduysa da günümüzde durum böyle değil. Adanın biri tamamen ıssız. Yaşayan yok. Diğerinde ise bir anne ve kızı yaşıyor. Adalar, Gölbaşı olarak da bilinen bölgenin, köyden mahalleye dünüşmesiyle ´Adalar´ adını da vermiş. Ama ada ıssız değil. Elektrik, su ve telefon da var...
Kırıkhan´ın Adalar (Gölbaşı) mahallesi Muhtarı Ahmet Açık, göl içindeki büyük adada yaşayan Halime (85) ve Döne (50) Sual adlı ana-kızın oturduğunu belirtti. Muhtar Açık´ın anlatımına göre, ulaşımlarını kendileri karşılayan ana-kız, bunu çoğu zaman göl kıyında oturanların desteğiyle sağlıyor. Ve adadan kıyıya ulaşım ise genellikle sağlık ve ihtiyaçlar için yapılıyor. Döne ananın diğer çocukları da yakın köyde yaşıyor.
Kıyıda yaşayanlar balık avcısı
Göl kıyısında yaşayanlar, yakın yöresinde oturanlar tarımla uğraşıyor. Kente yakın olması nedeniyle özel ya da kamuda çalışanlar da var, elbette. Tarım ve minik hayvancılıkla uğraşanlar, satmak için olmasa da yemek amacıyla gölde balık avcılığı yaptığını söylüyor. Kano türü tekneleriyle yaptıkları avlananın çoğnlukla kendilerine yetecek kadar olduğunu belirten yöredeki avcılar, zaman zaman satış yaptıklarını da belirtiyor. Satışların Çupra´dan kilo başına 5, Sazan´da da 8-10 liraya yapıldığı ifade edildi.
Nilüferle kaplı göl, balıkların da evsahibi
Amik Ovasının neredeyse ortasındaki göl, Nilüfer çiçeğiyle kaplı...
Ve gölde yerleşik hayat süren canlılar arasında dört balık türünün yanı sıra ördek ve Sakarca da bulunuyor.
Göl, EXPO 21 kapsamında gözetimi altında tutulan Hatay´daki üç noktadar biri...
Göle yakın bir alanda yaşalan ve nesli tükenmekte olduğu için koruma altında bulunan Gazelya Gazelya türü dağ ceylanları da koruma altında yaşıyor. Bölgenin sınırda ve askeri yasak bölge içerisinde kalması, belki de o ceylanların günümüze kadar neslini sürdürmüş olmasını getiriyor. Ceylanlarla göl ve adayı ayıran şey ise dağ (tepe)...
İşte o göl, Çurpa, Sazan, Kofa ve Yılan Balığına da v sahipliği yapıyor. Bölgede oturanlar, gölde yaşayan Yılan Balığının en fazla Omega 3 vitaminini barındırdığı da ifade edilenler arasında...
Göl ve bölgeye ilişkin yöre halkının anlattığı birçok hikaye var. Bunlar arasında Atatürk´e dair anlatılan rivayetler bile var.
Bazı hikayeler dizelere dükülüp, türkü bile olmuş. Hikayeler neredeyse ayrı ayrı her kesime hitap ediyor.
O hikayeri güçlendirmek, bunların duyumunu arttırmak ve yörenin tanıtımına katkı sunmak amacıyla gölde ulaşımın kolaylaşması amacıyla tek motorlu ve 50 kişiyi alabilen bir sal yapan işadamı Rahmi Vardı, amacının ticaret edğil, Kırıkhan, göl ve adayarın tanıtımına katkı sunulmasına destek olduğunu söyledi. Vali, kaymakam, belediye başkanları, seçilmiş ve atanmışların yöreye yapacağı ziyaretlerde adaya ulaşmanın sıkıntı yarattığını, mevcut teknelerile ulaşımın güç olduğnu belirten ve köye hizmet yapmayı amaçladığını anlatan Vardı, yaptırdığı yüzer bir saç tekneyle, bu ulaşıma da katkı sunduğunu, insanların gölde gezerken yemeklerini de yiyebildiğini ifade etti. Bölgedin dağ, doğa ve kültür turizmi için ideal yerlerden biri olduğunu ancak ulaşım imkansızlığının bu tanıtımı engellediğini ve güzelliklerin görülmesini önlediğini anlatan Vardı, kendi imkanlarını kullanarak turizme de destek sunmaya çalıştığını kaydetti.
10257,40%1,75
34,81% 0,01
36,74% 0,01
2977,77% 0,11
4837,03% 0,00