Bakanlık ´zorunlu´ dedi, özel hastane ´hasta başvuramaz´ açıklaması yaptı
Sağlık Bakanlığı, yayınladığı genelge ile devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunlu hale getirirken, İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim hastanesinin yetkilileri, koronavirüs hastaların kendiliğinden başvuru yapamayacağını ve sağlık müdürlüğünün gönderdiği hastaların tedavisini yapacaklarını belirtti. Bu durumda Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgedeki ´hastaların kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunlu´ ifadesi kısmen uygulanmış olacak.
Akın Bodur/İskenderun
Türkiye´de 21 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan ve 947 hastalık taşıyan kişinin tespit edilmesi üzerine koronavirüs önlemlerini artıyor. Sağlık Bakanlığı, yayımladığı genelge ile tüm özel ve vakıf hastanelerini pandemi (salgın) hastanesi ilan etti. Bakanlık genelgesinde, 'Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, Kovid-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur' ifadesine yer verildi. İskenderun´daki özel hastaneler ise koronavirüs hastalarının kendiliğinden hastanelerine başvuru yapamayacağını, şüpheli veya hastaları ise devlet hastanesi ya da MKÜ Araştırma Hastanesine göndereceklerini ifade etti.
Sağlık Bakanlığının yayımladığı 12 maddelik genelgede, sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personeli üzerindeki yükün azaltılması amacıyla hangi hastanelerin ´pandemi hastanesi´ olarak nitelendirileceği ve hastane yönetimlerinin alması gereken önlemler ifade edildi. Genelgenin 2. maddesinde, 'Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve üçüncü seviyede erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi hastanesi olarak kabul edilir. Pandemi hastanelerinde, Kovid-19 tanısı almış hastalar dışındaki hastaların hangi servis ve bakımlarda izleneceği belirlenmelidir' ifadesi belirtilirken, 4. maddesinde ise şunlara yer verildi: 'Pandemi hastanelerinde, pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli ve bu vakalar için rezerve edilmelidir. Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir. Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu; onkoloji-hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakil klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir.'
Genelgede, pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde ise 2. basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerin de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmesi gerektiği kaydedildi.
Gelişim hastanesi: Hastalar kendiliğinden başvuramaz
İskenderun´daki özel hastaneler ise Sağlık Bakanlığının yayınladıgı genelgedeki 'Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve üçüncü seviyede erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi hastanesi olarak kabul edilir' ve 'Kovid-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur' ifadelerinin kendilerini belli bir şekilde kapsadığını ifade etti.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin başhekimliği, hastanenin basın birimi aracılığıyla yaptığı açıklamada, 'Genelge hastaların kendiliğinden bize başvurmasını getirmiyor. Hasta ya da şüpheli olanları biz yine devlet hastanesi veya MKÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine göndereceğiz. Genelge kapsamında sağlık müdürlüğünün göndereceği hasta veya şüphelilerin tedavisini yapacağız. Sağlık müdürlüğünün göndermediği hastaya bakmamız söz konusu değil' açıklamasını yaptı.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı, koronavirüse karşı aldığı yeni tedbirler de şu şekilde açıkladı: Otellerde konaklayanların son 14 gün içinde bulunduğu ülkeler ve ülke içindeki seyahat planları bilgilerini içeren kayıtlar tam ve düzenli tutulacak. Restoranlarda, genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinde Kovid-19 hastalığı ile uyumlu şikayetler olması durumunda, bu merkezlerde kalanlar yakından takip edilecek.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü de sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, 'Öksürdükten-hapşırdıktan sonra, diş, ağız, yüz, göz temizliğinden önce, yemek hazırlamadan ve yemeden önce, tuvalete girmeden önce-tuvaletten çıktıktan sonra, dışarıdan eve girdiğimizde, sağlığımızı korumak için ellerimizi en az 20 saniye, su ve normal sabunla yıkamalıyız' ifadesine yer verdi.
Alkolü sınırların, sigara içmeyin
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı koyabilmek için alkol ve sigarayı bırakma ve spor yapma çağrısında bulundu. Cumhuriyet gazetesinin haberine före, Ghebreyesus, 'Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacak sağlıklı ve yararlı gıda tüketin, alkol tüketimini sınırlayın, şeker içeren içeceklerden kaçının, sigara içmeyin. Virüsü kaparsanız sigara içmek, hastalığın ağır şekilde gelişme riskini artırabilir. Evinizden çalışıyorsanız uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya özen gösterin. Kalkın ve her yarım saatte bir üç dakikalık mola yapın' değerlendirmesini yaptı.
Kıbrıs´ta okuyanların ´bulunma şartı´ askıya alındı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´ndeki (KKTC) üniversitelere gönderdiği yazıda, kurul tarafından denkliği kabul edilen üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin denklik işlemlerinde 9 Mart´tan itibaren KKTC´de bulunma şartı aranmayacağını belirtti.
İcra takipleri durdu, etkinlikler bir ay ertelendi
Ayrıca, koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde açık veya kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantılar veya aktiviteler nisan ayı sonuna kadar ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete´de yayımlanan genelgede, Kovid-19 salgınının tüm dünyada halk sağlığı için tehdit oluşturduğu, salgının Türkiye´de yayılımının önlenmesi amacıyla gerekli önlemlerin alındığı vurgulanan genelgede, 'Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu´nun mezkur hastalığın ülkemizde yayılımının önlenmesine dair tavsiyeleri hasebiyle; ulusal ve uluslararası düzeyde açık veya kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantıların veya aktivitelerin Nisan ayı sonuna kadar ertelenmesi uygun görülmüştür' ifadesine yer verildi. Resmi Gazete´de yayımlanan karara göre, icra ve iflas takipleri ile ihtiyati hacizler, 22.03.2020 ile 30.04.2020 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığınca durdurulmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete´de yayımlanan karara göre, salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takipleri 30 Nisan tarihine kadar durduruldu. Genelgede, 'COVID-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alman tedbirler kapsamında; bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten 30/4/2020 tarihine kadar, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takiplerinin durdurulmasına ve bu çerçevede taraf ve takip işlemlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verilmiştir' ifadesine yer verildi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01