Koronavirüs nedeniyle alınan okullarda eğitimin uzaktan yapılması ile okul öncesi eğitim veren kurumlarda da çalışmaların bu süreçte durduğu anımsatıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle özel okul öncesi eğitim kurumlarının büyük mağduriyet yaşadığını ifade eden Antakya´da özel eğitim veren Duygu-Su Kreş ve Gündüz Bakımevi sahibi Nurcan Odacı, sektördeki kurumlara sahip çıkılmasını istedi.
Okul öncesi eğitim kurumlarının sıkıntılı bir döneme girdiğini belirten Odacı, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Her sektörü etkileyen Covid-19 virüsü özel okul öncesi eğitim kurumlarını derinden sarsmış ve bu belirsizlik döneminde kurum sahipleri çok sıkıntılı bir döneme girmiştir. Devlet büyüklerinin bu konuda alacağı tedbirler mutlaka olacaktır ve buna inanmak istediğimizi belirtmek isteriz. Özel okul öncesi eğitim kurumları olarak 7 binin üzerinde işyeri ve 55 binin üzerinde çalışan sayısı ile çok büyük bir aileyiz. Bizler özel kolejlerin aksine ödemelerimizi yıllık değil, aylık olarak aldığımızdan kurumların geliri tamamıyla kesilmiş durumdadır. Herhangi bir destek sağlanmaması durumda en basit hesaplama ile 3 bin 500 okul öncesi eğitim kurumu bu şartları kaldıramayacağından dolayı kapatmak zorunda kalacak ve 28 bine yakın personelimiz işsiz kalacaktır.”
Kadın istihdamını arttıran en büyük sektör
Odacı, özel okul öncesi eğitim kurumları ekonomiye can veren kadın istihdamını artıran en büyük kurumların başında geldiğini de belirtti.
Odacı, özel okul öncesi eğitim kurumlarına sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, taleplerini şöyle sıraladı:
- Kısa dönem çalışma ödeneği konusunda şartının tüm kurumların yararlanacağı şekilde esnetilmesi veya personel maaş desteği verilmesi
- Bu sürecin ne zaman biteceği hakkındaki öngörülemez durum nedeniyle kira desteğinde bulunulması
- Zor durumdaki bu kurumlarımıza devlet bankalarından kurumlara özel en az 2 yıl geri ödemesiz düşük faizli kredi sağlanması,
- KDV, stopaj ve SSK prim borçların ötelenmesi yerine tatil edilen aylara ait kısmın silinmesi
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55