Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'da Pac Meydanı ve yöresinde bazı alanlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'rezerv alan' ilan edildi. Rezerv alan ilan edilen yerde onlarca işyeri ve konut ile 6 Şubat depremleri sonrası yapılan iki konteyner çarşı da bulunuyor.
Kendi mahallesini de kapsayan rezerv alan ilanı kararını sosyal iletişim sitelerinden 26 Ekim 2024 tarihinde yapılan paylaşımlarla öğrendiğini belirten Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin, "İskenderun'da AFAD'ın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünün görevlileri ver, ama ufacık bir bilgi almak istediğimizde Antakya'ya gönderiyorlar. Antakya’dan bilgi alın' diyorlar. Oradaki memurların kendileri bilgi donanımından eksik. Hiçbir şey bilmiyorlar. Birisi oraya giderse 'Antakya'ya gidin, Antakya’da öğrenin'' diyorlar. Ben muhtarım, mahalledeki rezerv alan ilanı kararını böyle öğreniyorum. Mahalleli bunun farkında bile değil. Muhtarlar rezerve alanla ilgili bilgi sahibi değil" dedi. Mahallede uzun süre muhtarlık yapması ve geçmişteki tanışıklıklardan dolayı kısmen bilgi alabildiğini, depremde tanıştığı mühendislerle birlikte rezerv alan ilan edilen alanı gezdiğini anlatan muhtar Gezgin, "Bunu duyurmaya çalışınca vatandaşların bazıları heyecanlandı, çoğu üzüldü. Çünkü evi sağlam ya da az hasarlı, onarımını yaptırmış ve oturuyor. Bazıları da müteahhitle anlaşmış, sözleşme sonucu para ödemiş. ama şimdi rezerv alan ilan edildi. Ne olacak?" değerlendirmesini yaptı.
Mahalleye tebligatların asılmadığını, ancak asımı sonrasında binaların boşaltılması için bir ay süre verildiğini anımsatan Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin, yargıya başvuran vatandaşları da uzun sürecin beklediğini ifade etti.
“Vatandaş tedirgin”
Muhtar Gezgin, "Vatandaş tedirgin. Ne olacağını bilmiyor. Çünkü rezerv alanla ilgili vatandaşın hak sahipliği var, bunlar ne olacak? Ne verecekler? Devlete ne ödeyecekler. Kimse bunları bilmiyor. TOKİ'den ev çıkan ve yapımı biten evde oturanlar bile ne ödeyeceğini bilmiyor. Ya bitmiş bir evin maliyeti belli değil mi? Vatandaşın ödeyeceği rakam nasıl bilinmez? TOKİ korutlarında böyle olunca, rezerv alandakiler hiç bilmiyor. Vatandaş kendi binalarında ve katlarında oturabilecek mi? Vatandaş bu gibi sorulara cevap arıyorlar ve bulamıyorlar. Vatandaşlar maalesef üzüntülü, tedirgin. Bir şey bilmediği için tedirgin. Bir de Antakya’da rezerv alanı ilan edilen yerlerde vatandaşın isyanı, haykırış vardı, haklarını alamadıklarını iddia ediyorlardı. Bu duyumlar da insanlar ziyadesiyle tedirgin ediyor tabi" değerlendirmesini yaptı.
Rezerv alanda 2 çarşı da var
Pac Meydanı bölgesinde rezerv alan ilan edilen yerde onlarca işyeri ve konut ile 6 Şubat depremleri sonrası yapılan iki konteyner çarşı da bulunduğunu anlatan Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin, "Bu çarşılardan biri eski TEDAŞ Müdürlüğününü yanında, diğeri de Pac minübüslerinin kalktığı yerde. Bu çarşılar daha yeni kurulda; 8-10 ay oldu kurulalı. Bu esnaf ne olacak? Bunlarında sonu belirsiz. Şimdi tebligatlar daha asılmadı, ama asıldıktan sonra 30 gün içerisinde boşaltılmasının isteneceği iddia ediliyor. Yani iş yeri sahipleri mağdur olacak, diye düşünüyorum" diye konuştu.
Rezerv alan haritası ‘girintili çıkıntılı’
Pac Meydanı, Pınarbaşı Mahallesi ve Dumlupınar Mahallesi yöresini kapsayan 26 Ekim 2024 tarihli rezerv alan haritasına baktığıda '*girintili-çıkıntılı' gördüğünü anlatan Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Gezgin, "Bazı yerleri rezerv alan haritası dışında bırakmışlar bazıları da rezil alan içinde olmuş. Bunu neye göre yapıyorlar? Örneğin Pınarbaşı Caddesinde Kızılay binası var. Kızılay binası depremde çok fazla zarar görmedi, az hasarlı . O binayı rezerv alan 'çıkıntıyla' dışında tutmuşlar; hem sağ hem sol hem de arkası rezerv edilmiş. Bu da ilginç yani. Neye göre bunu yapıyorlar, biz de anlamadık. Keşke devletin kurumları bu konularda şeffaf olsa. Vatandaşları bilgilendirirse. Vatandaş da gönüllülük esasına dayanarak bu işleri yapsa. Rezerve alanı ile yerinde dönüşüm arasındaki farkı vatandaşa anlatsa. Vatandaş gönül rahatlığıyla devletin kurumlarına güvenebilse, inanabilse. Böyle daha doğru olur, diye düşünüyorum. Ama vatandaş bilgi sahibi değil ve bu yüzden de ne olacağını bilmiyor. Vatandaş bu konuda hakikaten üzgün. Ne yapacağını bilmiyor. Gelip bize soruyor, bizde de yeterli bilgi birikimi olmadığı için yeterli yanıt veremiyoruz. Zaten bizim bilgimizde kurumların verdiği bilgiden değil, kendi imkanlarımızla katıldığımız konferans, panel ve brifinglerden. Bu konuda donanımlı insanlara soruyoruz, aldığımız yanıtla vatandaşı bilgilendirmeye, rahatlatmaya çalışıyoruz" dedi.
“Sağlam binalar da yıkılacak”
Pınarbaşı Mahallesi sınırları içerisini kapsayan rezerv alan haritasında binaların olduğunu da anımsatan muhtar Gezgin, şöyle konuştu: "Bu binalar ağır hasarlı olmasaydı zaten yıkılma kara olurdu ve yıkılırdı. Demek ki ağır hasarlı değil. İçerisinde hala şu anda bile insanlar ikamet ediyorsa, hatta işyerleri de varsa, demek ki bina sağlam veya az hasarlı. Ama haritaya göre bunlar da yıkılacak ya da yıkılacağı söyleniyor. Vatandaşlar daha çok tedirgin oluyor çünkü oturduğu bina sağlam, ya da binaların tadilatını yaptırmış. Şimdi o masraflar da boşa gidecek. Bana göre o binalar sağlam. Benimle gezen mühendis arkadaşlar bana sağlam binaları da gösterdi ve 'bunlar da yıkılacak' dedi."
9420,42%1,29
34,35% -0,03
36,42% 0,29
2834,02% -0,31
4751,95% -1,47