“Pamuk desteğindeki düşüş üretimi daraltabilir”

“Pamuk desteğindeki düşüş üretimi daraltabilir”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, pamuk üretiminde dekar başına ödenen 650 kilo destek priminin 8 Mayıs itibariyle 500 kiloya düşürülmesini ‘ekonomik krizin çitçiye ödetilmesi´ olarak yorumladı.

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Türkiye´nin stratejik ürünü olması gereken pamuk üretiminin adeta hükümet eliyle yok edildiğini savunan Topal, destek prim oranının düşürülmesinin üretimi de daralacağı iddialarına dikkat çekti, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye önlemleri olup olmadığını sordu.

Pamuğun önemli bir ürün olduğunu belirten Milletvekili Serkan Topal, konuyu TBMM´nin gündemine taşıyarak Bakan Pakdemirli´nin yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi verdi.
Önergesinde hükümetin izlediği tarım politikasının, uygulanan teşvik sisteminin pamuk üreticisini ettiğini ifade eden Topal; Bakan Pakdemirli´ye şu soruları yöneltti: “Dekar başı 650 kg olarak uygulanan destekleme primi kaç yıldır uygulanmaktadır? 8 Mayıs 2019 da başlayan Çiftçi kayıt sisteminde bu miktar hangi gerekçelerle 500 kg olarak tespit edilmiştir. Bu tespiti hangi kurullar yapmıştır. Çiftçinin girdi maliyetlerinin ciddi anlamda arttığı bir dönemde, uygulanan bu yeni fiyatlama üretimi düşürmeyecek mi? Türkiye 2018 yılında ne kadar pamuk ithal etmiştir. Bu yıllık ihtiyacın ne kadarına tekabül etmektedir. Alınan bu yeni karar ile üretimin düşeceği iddia edilmektedir? Böyle bir düşüş beklenmekte midir? Pamuk üreticisine yeni bir teşvik uygulamayı düşünüyor musunuz?”
2018´de TBMM Başkanlığı´na verdikleri araştırma önergesini de hatırlatarak pamuk üreticisinin mağduriyetini tespit ederek, tarım alanlarının sistemli bir şekilde daraltıldığına ve ithalata dayalı bir tüketim alışkanlığına dikkat çektiklerini belirten Topal, “7 Kasım 2018´de TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdik. Çünkü gördük ki Tarım alanları sistemli bir şekilde daraltılıyor. İthalata dayalı bir tüketim anlayışı var. Oysa Türkiye kaliteli pamuk üreten dünyada ki ilk 5 ülkeden biridir. Ancak ne yazık ki sadece 2017-18 döneminde 800 bin ton pamuk ithalatı yapıldı. Bu anlaşılır bir durum değil. Türkiye tam aksine ihracat yapması gereken bir ülke olmalıdır, ifadesini kullandı. Konunun takipçisi olacaklarını dile getiren Topal; biz her zaman çiftçimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Üreten bir Türkiye hepimizin özlemidir. Hükümetin bu mağduriyeti biran önce gidermesi gerekir. Bunun için her türlü girişimi yapacağız” değerlendirmesini yaptı.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9412,83%-0,68
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    41,96% 0,93
  • GRAM ALTIN

    3716,45% 2,20
  • Ç. ALTIN

    6100,24% 0,78