“Pamuk desteğindeki düşüş üretimi daraltabilir”

“Pamuk desteğindeki düşüş üretimi daraltabilir”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, pamuk üretiminde dekar başına ödenen 650 kilo destek priminin 8 Mayıs itibariyle 500 kiloya düşürülmesini ‘ekonomik krizin çitçiye ödetilmesi´ olarak yorumladı.

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Türkiye´nin stratejik ürünü olması gereken pamuk üretiminin adeta hükümet eliyle yok edildiğini savunan Topal, destek prim oranının düşürülmesinin üretimi de daralacağı iddialarına dikkat çekti, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye önlemleri olup olmadığını sordu.

Pamuğun önemli bir ürün olduğunu belirten Milletvekili Serkan Topal, konuyu TBMM´nin gündemine taşıyarak Bakan Pakdemirli´nin yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi verdi.
Önergesinde hükümetin izlediği tarım politikasının, uygulanan teşvik sisteminin pamuk üreticisini ettiğini ifade eden Topal; Bakan Pakdemirli´ye şu soruları yöneltti: “Dekar başı 650 kg olarak uygulanan destekleme primi kaç yıldır uygulanmaktadır? 8 Mayıs 2019 da başlayan Çiftçi kayıt sisteminde bu miktar hangi gerekçelerle 500 kg olarak tespit edilmiştir. Bu tespiti hangi kurullar yapmıştır. Çiftçinin girdi maliyetlerinin ciddi anlamda arttığı bir dönemde, uygulanan bu yeni fiyatlama üretimi düşürmeyecek mi? Türkiye 2018 yılında ne kadar pamuk ithal etmiştir. Bu yıllık ihtiyacın ne kadarına tekabül etmektedir. Alınan bu yeni karar ile üretimin düşeceği iddia edilmektedir? Böyle bir düşüş beklenmekte midir? Pamuk üreticisine yeni bir teşvik uygulamayı düşünüyor musunuz?”
2018´de TBMM Başkanlığı´na verdikleri araştırma önergesini de hatırlatarak pamuk üreticisinin mağduriyetini tespit ederek, tarım alanlarının sistemli bir şekilde daraltıldığına ve ithalata dayalı bir tüketim alışkanlığına dikkat çektiklerini belirten Topal, “7 Kasım 2018´de TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdik. Çünkü gördük ki Tarım alanları sistemli bir şekilde daraltılıyor. İthalata dayalı bir tüketim anlayışı var. Oysa Türkiye kaliteli pamuk üreten dünyada ki ilk 5 ülkeden biridir. Ancak ne yazık ki sadece 2017-18 döneminde 800 bin ton pamuk ithalatı yapıldı. Bu anlaşılır bir durum değil. Türkiye tam aksine ihracat yapması gereken bir ülke olmalıdır, ifadesini kullandı. Konunun takipçisi olacaklarını dile getiren Topal; biz her zaman çiftçimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Üreten bir Türkiye hepimizin özlemidir. Hükümetin bu mağduriyeti biran önce gidermesi gerekir. Bunun için her türlü girişimi yapacağız” değerlendirmesini yaptı.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

Öntürk: Hatay'da 1 milyon kişi yer değiştirdi

Belediye afet müdürlüğü oluşturuyor

Milleyha'ya dökülen molozlar kaldırılacak

Reyhanlı saldırısının 11. yılı

Eğitimciler iş bıraktı

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Yükleniyor

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04