“Pamuk desteğindeki düşüş üretimi daraltabilir”

“Pamuk desteğindeki düşüş üretimi daraltabilir”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, pamuk üretiminde dekar başına ödenen 650 kilo destek priminin 8 Mayıs itibariyle 500 kiloya düşürülmesini ‘ekonomik krizin çitçiye ödetilmesi´ olarak yorumladı.

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Türkiye´nin stratejik ürünü olması gereken pamuk üretiminin adeta hükümet eliyle yok edildiğini savunan Topal, destek prim oranının düşürülmesinin üretimi de daralacağı iddialarına dikkat çekti, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye önlemleri olup olmadığını sordu.

Pamuğun önemli bir ürün olduğunu belirten Milletvekili Serkan Topal, konuyu TBMM´nin gündemine taşıyarak Bakan Pakdemirli´nin yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi verdi.
Önergesinde hükümetin izlediği tarım politikasının, uygulanan teşvik sisteminin pamuk üreticisini ettiğini ifade eden Topal; Bakan Pakdemirli´ye şu soruları yöneltti: “Dekar başı 650 kg olarak uygulanan destekleme primi kaç yıldır uygulanmaktadır? 8 Mayıs 2019 da başlayan Çiftçi kayıt sisteminde bu miktar hangi gerekçelerle 500 kg olarak tespit edilmiştir. Bu tespiti hangi kurullar yapmıştır. Çiftçinin girdi maliyetlerinin ciddi anlamda arttığı bir dönemde, uygulanan bu yeni fiyatlama üretimi düşürmeyecek mi? Türkiye 2018 yılında ne kadar pamuk ithal etmiştir. Bu yıllık ihtiyacın ne kadarına tekabül etmektedir. Alınan bu yeni karar ile üretimin düşeceği iddia edilmektedir? Böyle bir düşüş beklenmekte midir? Pamuk üreticisine yeni bir teşvik uygulamayı düşünüyor musunuz?”
2018´de TBMM Başkanlığı´na verdikleri araştırma önergesini de hatırlatarak pamuk üreticisinin mağduriyetini tespit ederek, tarım alanlarının sistemli bir şekilde daraltıldığına ve ithalata dayalı bir tüketim alışkanlığına dikkat çektiklerini belirten Topal, “7 Kasım 2018´de TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdik. Çünkü gördük ki Tarım alanları sistemli bir şekilde daraltılıyor. İthalata dayalı bir tüketim anlayışı var. Oysa Türkiye kaliteli pamuk üreten dünyada ki ilk 5 ülkeden biridir. Ancak ne yazık ki sadece 2017-18 döneminde 800 bin ton pamuk ithalatı yapıldı. Bu anlaşılır bir durum değil. Türkiye tam aksine ihracat yapması gereken bir ülke olmalıdır, ifadesini kullandı. Konunun takipçisi olacaklarını dile getiren Topal; biz her zaman çiftçimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Üreten bir Türkiye hepimizin özlemidir. Hükümetin bu mağduriyeti biran önce gidermesi gerekir. Bunun için her türlü girişimi yapacağız” değerlendirmesini yaptı.



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55