Pamuk için 3 gün su istiyorlar

Amik Ovasında çiftçiler, pamuk tarlalarını sulayamaması tepkiye yol açtı.

GÜNCEL 4.08.2021 20:17:09 0
Pamuk için 3 gün su istiyorlar

Antakya/SES

Geçtiğimiz günlerde bazı çiftçiler İskenderun-Antakya-Kırıkhan karayolunun Top Boğazı mevkiinide karayolunu kapatarak, trafik akışını durdurmuştu. Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman´ın Amik Ovasına su akacağı sözü üzerine eylemlerini bitirdiğini belirten çiftçilerin, verilen söze uyulmaması halinde daha büyük protesto yapacakları savunuldu.
Tahtaköprü Barajının açılması ile Amik Ovasındaki çiftçinin bir kısmı ekim alanlarını sulayacaktı ama kırsalda bulunan Aşağı Oba, Gülova, Paşa Köy ve Ağdaş mahallelerinin bu sudan yararlanamadığı, gerekçenin ise bu köylerin Devlet Su İşlerinin kanalları dışında kalmasının gösterildiği belirtildi. Dört mahallenin sularını Karasu Nehrinden aldığı, ancak bu nehrin kuruması ile pamuk tarlalarını sulanamadığı belirtildi. Çiftçilerle görüşen Vatan Partisi (VP) Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım ve yöneticileri, Tahtaköprü Barajı suyunun Amik Ovasına bırakılmasını ve 4 mahallenin bu sudan yararlanması için köylülerle ortak mücadele vereceklerini belirtti. Çiftçilerin mücadelesine destek verdiklerini, su sorunun çözülmesi için birlikte hareket edeceklerini ifade eden Yıldırım, 'Aşağı Oba Köyünde çiftçilerin sorunlarını dinledik. Tahta köprü barajının suyunun bu alana gelmemesi, dört köyü susuz bırakmış. Suyun buraya gelmesi için Tahtaköprü Barajının Karasu nehrine akması gerekiyor. Çiftçiz ancak pamuk tarlalarına buradan su alabilir. Pamuklar kurumak üzeri, acilen suyun gelmesi gerekmektedir” dedi.
Ovada 20 dönümlük tarlaya pamuk eken Beyazıt Yazar, 'Bizim isteğimiz Tahtaköprü Barajından su bırakılması. Pamuğumuz kurudu, 20 dönüm yer ektim, sulaması 3-4 bin lirayı bulmakta. Tarlalarımız kışın suyun altında yazın da kuraklık geçirmekte' değerlendirmesini yaptı. Gazetemize iletilen açıklamaya göre, üreticilerden Mustafa Kaplan da Karasu nehrinin kışın taştığını yazın kuruduğunu anlatarak, çözüm bulunmasını istediklerini söyledi. Kaplan, 'DSİ bölgesi dışında olduğu için ürünlerimiz susuz mu kalacak? Vali, üç gün içinde suyun geleceğini söyledi. Gelen, giden yok. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Üç gün kolluk kuvvetleri nezaretinde buraya su akıtılsın. Su ihtiyacımız karşılanır. Devletten beklentimiz bu' diye konuştu. Ramazan Güney ise, 'Hatay Milletvekilleri bize sahip çıkmıyor. Yarın, daha sonra, diyerek bizi bekletiyorlar. Her şeye zam yapıyorlar, üzerine bir de su yok. Çiftçi nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

  • BIST 100

    9613,77%0,95
  • DOLAR

    37,93% -0,02
  • EURO

    42,31% 2,73
  • GRAM ALTIN

    3809,57% -0,44
  • Ç. ALTIN

    6194,05% 0,06