Tarih: 09.09.2019 11:11

Pamuk üreticisi ´destek´ istiyor

Facebook Twitter Linked-in

Antakya/SES

 Tarım Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç´un da katıldığı toplantıda, pamuk üretimi ve sorunları ele alındı. Bakan yardımcısı ile yapılan görüşmede pamuk üreticisinin sorunları ve çözüm yollarının konuşulduğunu ifade eden Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, üreticiye devlet desteğinin verilmesinin, pamuğun üretimini iki katına çıkaracağını belirtti. Hatay´da 1.700 bin ton olan pamuk üretiminin 700 bin tona düştüğünü anlatan Okay, Hatay´ın Türkiye pamuk üretiminde üçüncü sırada yer aldığını, önemli bir üretim merkezi olduğunu belirtti. Üreticinin elektrik ödemesinin aylık değil, hasat sonunda ödenmesi, faizlerin hasat sonu ödenmesini, pamuk fonundan üreticinin de yararlanmasını, ithal pamuk yapanların yüzde 25 oranında yerli pamuk almasının sağlanmasını, devlet desteklemelerinin pamuk hasatı döneminde ve taksitle yapılmamasını, pamukta oluşacak zararın karşılanmasını istediklerini ifade eden Okay, şu değerlendirmede bulundu: 'Tarım Bakanlığı ile yapılan görüşmede pamuk üreticisinin sıkıntısı dile getirildi. Üreticinin en büyük sıkıntısı girdi fiyatlarındaki yüzde 100´ü bulan artış.Maalesef çiftçinin savunma mekanizması ithalatla bir kere daha kırıldı. İthalata fon uygulanmasını, 6 aylık sürede kullanılmasını talep ettik. Çin ile Amerika arasındaki ekonomik savaş, bize yansımıştır. Türk çiftçisinin bu bunalımı çözecek imkanı yok. Bu nasıl giderilecek? Pamuğa verilecek destekleme fiyatı belirleyi olacaktır. Hükümetten bunu talep ettik. Çiftçinin mağduriyetini bu şekilde gidereceği düşüncesindeyiz. Tarım Bakanlığı görüşmeleri kayıt altına aldı ve en kısa zamanda dönüş yapacaklarını söyledi. Biz de taleplerimizi takip edeceğiz. Çünkü bu toplumsal bir sorundur. Pamuk tarım ürünleri arasında katma değeri en yüksek olan ürün çeşididir. Çiftçinin pamuk üretiminden kopmaması için hem tekstil sanayisi, hem yerli tohum sanayisi için, hem de istihdam ve yağlar için çok önemli.'
Destekleyi fiyat farkının giderilmesi olarak değerlendirdiklerini ifade eden Okay, 'Her pamuk üretim sahasının kendine özgü maliyeti vardır. Antakya çiftçisinin tarla kirası dahil ortalama fiyatı kilo başına 4 lira 60 kuruştur. Fiyat farkını nasıl hesaplarız? Maliyet fiyatını bir kenara koyarız. Pamuğun bugünkü borsa değeri 3.100, 3.200´dür. Değerini 3 lira 100 kuruş kabul edersek, maliyet değeri ise 4 lira 60 kuruş ise kilogram olarak 1.5 lira çiftçinin cebinden çıkmaktadır. Talebimiz devletten 1.5 lira destekleme. Bölge için fiyat farkı 1 lira 50 kuruştur. Bunlar bölgesel olarak farklılık gösterebilir. Sebebi maliyetin çeşitliliği, sulama, ilaçlama, işçilik ücretleridir. Bu nedenle bölge ziraat odaları ve tarım müdürlüklerin rakamları hesaplanarak, ortak rakam bulunur. Bu da 1.2 ile 1.5 lira olarak değişmektedir. Destekleme üreticinin zarar etmemesi ve üretimden kopmaması için verilen destektik' açıklamasını yaptı.
Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Dural da pamuk üreticisinin en zor zamanlarını yaşadığını savundu. Dural, 'Sebebi, 2019 yılının pamuk hasatının başlamasına rağmen desteklenmenin açıklanmaması. Geçen yıllarda destek 500 kiloya düşürülmüştü. Bu yıl açıklanmadı. Geçen yıl desteklenme taksit taksit ödenmiş ve planlanma yapılmamıştır. Desteklenmenin bir an önce açıklanması ve taksite bölünmeden tek seferde ödenmesi, pamuk çiftçisinin elini güçlendirecektir. Geçen yıl dönüm başına 500 kiloya düşürülen destek bu sene yeniden 600 kiloya çıkarılması gerekir' değerlendirmesini yaptı. pamuk üreticisi Metin Akal ise pamuğunu sularken elektriğinin kesildiğini belirterek, 'Elektrik firması çiftçiye her ay fatura gönderiyor ama çiftçinin eline mahsulden mahsule para geçiyor. Çiftçinin dönemsel ödeme yapması daha doğru' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —