Tarih: 01.10.2020 14:46

Pamukta desteklemeye 1,5 lira isteniyor

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

Hataylı üretici, girdi fiyatlarının artması, devlet desteğinin azalması ve ithal pamuk yüzünden her yıl pamuk ekimi, yarıya düştüğünü belirtirken, gelecek yıllarda pamuk ve buğday ekiminin nasıl yapılacağı konusunda da endişe taşıdıklarını belirtti. Bu yıl bir kilo pamuk üretim maliyetinin 5 lira 20 kuruş olduğunu ve bunun altındaki verilecek fiyatların çiftçiyi çok zor durumda bırakacağını anlatan üretici, pamuğun bu sene en az 6 lira olmasını istediklerini ve bunu beklediklerini ifade etti.

Yayman da desteğin arttırılmasını istedi
Amik Ovasındaki pamuk hasadına Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu,Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik, Belen Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yalman, Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Duran ve üreticilerle birlikte katılan Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Türkiye´nin en stratejik ve katma değeri en yüksek ürünün pamuk olduğunu ifade etti. Milletvekili Yayman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´den, pamuğa verilen desteği arttırmasını istedi. Amik Ovası´ndaki ürünlerinin başında pamuğun geldiğini ifade eden milletvekili Yayman, 'Amik Ovası´nda çiftçi, borçlarını pamukta ödemeye sözleşir. Gelinlerimizi pamukta getirir, kızlar pamukta evlendirilir. Nişanlar da pamukta yapılır. Bizim için pamuk bu kadar hayatidir. Böylesi stratejik bir ürüne daha çok destek bekliyoruz' diye konuştu.

Tokdemir: En az 1,5 lira olmalı
Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, pamuk üreticisinin ekonomik sıkıntısını hükümete pamuk tarlasından iletti. Türkiye´nin en verimli toprakları arasında gösterilen Amik Ovası´ndaki pamuk tarlasında, pamuk üreticisi çiftçiler, Ziraat Odası, Çukobirlik ve Sulama Kooperatifi başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen milletvekili Tokdemir, 'Elektrik, mazot, gübre ve ilaçlama gibi kalemlerdeki yüksek girdi maliyetleri çiftçileri çıkmaza sokuyor. Bitirilmeyen barajdan su alamayan çiftçiler, derin kuyulardan elektrik gücüyle yüksek maliyetlerle sulama yapmak zorunda kalıyor. 3 yıldır 80 kuruş olan destekleme fiyatı ve yüzde 4´lük kesinti ivedilikle düzeltilip en az 1 buçuk lira olmalı. 2 yıl üst üste pamuk eken üreticiye üçüncü yıl destekleme verilmiyor ve üst sınır olarak 500 kilonun üstüne de verilmiyor. Bu yüzden geçen yıl ülkemizde 580 bin hektar olan pamuk alanı bu yıl 380 bin hektara geriledi. Pamuktaki yanlış ithalat rejimi çiftçileri bu üründen uzaklaştırıyor. İthal ettiğimiz 1 milyon ton pamuğun 158 bin tonunu pamuk ülkesi olmayan Yunanistan´dan ithal ettik. Yerli ve milli olmak üreten çiftçilerimizi desteklemekle olur. Beyaz altını, stratejik ürün pamuk ne yazık ki hak ettiği değeri bulamıyor. Acilen çiftçilerin üretim şartları, girdi maliyetleri, banka ve Kooperatif borçları ve ithalat rejimi üreticinin lehine olacak şekilde revize edilmelidir. Pamuğun önemini ´doğarken pamuklu beze sarılıp, öldüğümüzde de pamuklu kefene sarıldığımızı´ hatırlatarak vurguluyorum' dedi.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzeffer Okay, Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Duran, Belen Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yalman, pamuk üreticinin durumunu değerlendirdi. Okay, 'İlide pamuk hasatı sürüyor. Geçen yıl pamuk üreticisi zor bir sene geçirdi, bu sene beklentimiz yüksek. Gelen bilgiler, verimin yüksek olduğu doğrultusunda. Ama çiftçi maalesef pamuktan uzaklaşıyor. Uzaklaşmanın sebebi bir sarmalın içinde olunması. İthalat yapılıyor, üretim düşüyor, üretim düşünce tekrar ithalat yapılıyor. Bunu telefi etmek çok zor, gittikçe çiftçi kan kaybediyor. Devletin bu konuda bir desteği olmak zorunda. Devlet üç yıldır destek olarak kilo başına 80 kuruş veriyor. Bizim beklentimiz ise ton başına 1.500 lira olması' dedi. Pamuk üretiminin gerilediğini belirten Yalman ise 'Hatay´da pamuk üretimi 2018 yılında 590 bin dönüm, 2019´da 490 bin dönüm ve 2020´de 275 bin dönüm alana ekildi. Girdi fiyatlarının yüksek oluşu, 3-4 yıldır pamuk fiyatlarının aynı olması, destek primlerinin yerinde sayması çiftçi pamuk üretiminden uzaklaştırmıştır. Önümüzdeki yıl da böyle giderse pamuk üretimi yüzde 40-50 üçülmeye gider. Enerji fiyatı, banka kredilerinin ödenememesi, borçlara yapılandırmanın yapılmaması sıkıntıyı arttırıyor' değerlendirmesini yaptı. Duran da şu değerlendirmeyi yaptı: 'Üretimin devam etmesi için desteğin ton başına 1.500 lira olmasını, diğer girdilerinin düzenlenmesini bekliyoruz. Bunların dışında pamuk ithalatının yapılmamasını istiyoruz.'

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —