Payaslı hacılar uğurlandı

Payas´tan Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu ile hacca gidenlerden oluşan kafile, Payas Belediyesi ile Payas İlçe Müftülü´ünün organizasyonuyla tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi´nde misafir edildi.

5.08.2017 07:54:24 0
Payaslı hacılar uğurlandı

 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 15. ve 19. Yüz yıllar arasında uygulanan Surre alayları geleneği Payas Belediyesi ve Payas İlçe Müftülüğü tarafından hacı adaylarına yaşatıldı. Bu yıl hacca gidecek, hacı adayları Sokollu Mehmet Paşa Külliye´nde bir araya geldi. 2. Selim Camii´nde toplu namaz kılındı, 1574 yılında hacı adaylarına hizmet için yapılmış olan, İmarathane´de yemek ikram edildi. Payas İlçe Müftüsü Sezai Erdal, ‘hac farizası´ konulu konuşmasında Surre Alayları geleneğiyle ilgili bilgi verdi. Müfdü Erdal, Osmanlı döneminde, üç ayların diğer zamanlardan çok daha farklı yaşandığı, İstanbul´dan yola çıkan Surre alaylarının Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde birkaç gün misafir edildiği, Külliye´nin Arasta´sı içinde bulunan dua kubbesinde toplu duaların yapıldığı Surre alayları geleneğini anlattı.
Külliye´deki dua kubbesi altında toplanan hacı adayları, çarşı esnafı, Payas Belediyesi ve Payas İlçe Müftülüğü personeli birlikte dua etti. Tİlçe Sağlık Müdürlüğü ekibi tarafından hacı adaylarına bilgilendirme yapılmasının ardından hacı adayları Payas´tan kutsal topraklara uğurlandı.
Surre alaylarının Mekke´nin Medine´nin yıllık ihtiyaçlarını karşılamak ve Kâbe´nin örtüsünü İstanbul´dan Mekke´ye götürmek için kervanlarla yola çıktıklarında, bir kaç gün Payas´ta, Sokollu Külliyesi´nde misafir edildiğini anlatan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, kutsal emanetlerin de Kabe´den İstanbul´a götürülürken, yine Payas´ta misafir edildiğini kaydetti. Başkan Altan, bu nedenle Sokullu Külliyesi´ni kutsal mekan olarak kabul ettiklerini ifade etti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00