İskenderun´da 6 mahalleyi kapsayan 77 dekarlık alanda kentsel dönüşüme ilişkin belediye meclisinin aldığını kararı anımsatan yöre sakinleri, meclis üyelerinin imzalarına sahip çıkmasını istedi.
Nesrin Geyik-Mehmet Dağlı/İskenderun
Pınarbaşı mahallesinde yapılan ve yöre sakinlerinin de katıldığı toplantıda konuşan yöre sakinleri, 'Aradan iki yıl geçti ama kentsel dönüşüm halen İskenderun´da başlatılmadı. Başlatılmamasının nedeni İskenderun Belediyesinin hazine arazileri üzerinde bulunan gecekonduların tapularını vermemesi' dedi ve söz konusu arazinin belediyenin üzerine alınması için çalışma yapıldığını savunuldu.
İskenderun´un Pınarbaşı mahallesinde Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin önderliğinde düzenlendiği ifade edilen toplantıda, yöre sakinlerinin haklarına ilişkin sonuç çıkmaması halinde, 07 Temmuz Cumartesi günü İskenderun Belediyesi önünde oturma eyleme yapacağı belirtildi.
Yöre sakinleri tapu istiyor
Konuya ilişkin uzun bir mücadele sürecini sürdürdüklerini belirten Pınarbaşı Muhtarı Fuat Gezgin, 'Mahkemeyi kazandık ama Bakanlar Kurulu kararı ile bölge yeniden riskli alan ilan edildi. Hukuk tanımıyor. Oluşturduğumuz beş kişilik komite ile İskenderun Belediye Başkanlığına gittik. Talebimiz bize tapularımızın verilip, bölgenin kentsel dönüşüme sokulması. İskenderun Belediye Meclisinin AKP, MHP ve CHP gurubu tarafından Pınarbaşı mahallesi gecekondularının tapularının verilmesine ilişkin karar alındı ve bu karar İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil tarafından imzalandı. 126 Gecekonduya tapu verileceği ilan edildi. Bu söz bize üç ay önce verildi. Şimdi bizimle oynamaya başladılar; milli emlak müdürlüğüne gidiyoruz ´şu yazıyı getirin´ deniliyor, tapu müdürlüğüne gittiğimizde de aynı şeyler söyleniyor. Biz, hakkımız olan tapularımızı istiyoruz. Gelinen noktada hükümetin çıkardığı bir imar barışı var. Bu kapsamda İskenderun´da yapılan toplantıya katıldık ama gördük ki, mahalle ile hiçbir şey yok. Bizim elektrik, su ve doğal gaza ihtiyacımız, tapuya ihtiyacımız var. Şimdi da bizden para istiyorlar (binde üç oranında) ve kullandığımız gecekonduları kentsel dönüşüm kararı alıncaya kadar kullanabileceğimizi ilişkin yazı gönderdiler. Diyoruk ki, kentsel dönüşüme giren yere tapu verecek misiniz? ´Yok´ diyorlar. Bize tapumuzu versinler, üç değil 13, 23 milyar yatırırız.'
Muhtar, meclise seslendi
İskenderun Belediye Meclis üyelerine seslendiklerini belirten muhtar Gezgin, 'Onlar imza attı. Bu imzalarına sahip çıkmaya çağırıyorum. Seçim var, diye bize üç ay önce verdiler. Yarın yerel seçimler olacak yine bizi kandıracaklar. Bu tapuların alınmasının yolu ise İskenderun Belediyesinden geçmektedir. Bütün demokratik hakkımızı kullanacağız. Belediye ve kaymakamlığa baskı yapacağız. Bu bizim vatandaşlık hakkımız. Altı yıldır bize tapu vereceklerini söylüyorlar ama vermiyorlar. Bir sabah kalktığımızda bu mahalleye dozerler dayanacak. Benim burada malım yok ama bu insanlar 70 yıldır burada oturuyor, herkes şahit. Tapumuz olmadığından evlerimiz gidecek, sadece üstündeki inşaatın parası verilecek bu da 10 veya 15 bin lira' diye konuştu.
Kimyon, olayı nasıl değerlendirdi?
Yöre sakinlerine 4706 yasa kapsamında ıslah imar planı varken tapu verilmediğini ifade eden mimar Ercüment Kimyon da 4706 sayılı yasaya göre hazine mallarının belediyeye devredilerek, halka tapu verilebileceğini belirtti. Kimyon, 'Belediye bunu yapmadığı gibi 6306 sayılı yasa ile riskli alan ilan etti. Riskli alandaki tapuyu belediye sadece kendi mülkiyetine almak için başvurmuştur. Bu nedenle imar barışı denilen çağrıdan vatandaş yararlanmayacak. Pınarbaşı mahallesindeki 3510 nolu parsel, yaklaşık 16 bin metrekarelik bir parseldir. Üzerinde 200 yakın gecekondu bulunmakta. Bu yapıların mülkiyeti hazine malı olduğu halde, yıllar önce islah imar planı yapıldığı için tapuları alması gerekenler bugüne kadar tapularını almamış olmasından kaynaklı, geçmiş yıllarda riskli alan yani Kentsel dönüşüm ilan edilmiş. Bu yapı sahiplerine sadece enkaz bedellerini ödenerek, evlerinden çıkarılması noktasına gelindiği için halk tepki gösteriyor. Yöre sakinleri 50 yıldır yaşadıkları sokakları terk etmek istemiyor. Proje kapsamında bir kent rantı oluşacak. Bu ranttan bir kısmının kendilerine verilmesini istiyorlar. Ancak belediye riskli alan yani kentsel dönüşüm kararı aldığı için bu kez mülkiyet 4706 kanun kapsamında belediye devredilip, vatandaşa verilmesi söz konusu olamıyor. Belediye ile milli emlak arasında gidip, gelen vatandaş, bir yandan belediye emlak, bir yandan milli emlak müdürlüğüne ise ecri misil altında bir para ödüyor. Şimdi de imar affı ya da imar barışı adı altında ´bu binalardan yararlanmak istiyorsanız, gelin bu arsa rayiç bedellerinin yüzde üçünü bakanlığa yatırın´ deniliyor. Arkasından bir yüzde üç daha isteyecekler. Vatandaş yüzde altı ödese bile riskli alan yani kentsel dönüşüm yüzünden buraların tapusunu alamayacak. Bu yasal mevzuat kapsamında vatandaşın tapusunu alması mümkün görünmüyor. Bu bir kentsel talan ve kentsel tasfiye anlamına gelmektedir' değerlendirmesini yaptı.
10257,40%1,75
34,81% 0,01
36,74% 0,01
2977,77% 0,11
4837,03% 0,00