Hatay´ın 9 ayrı alanında maden aramasına ilişkin yapılan ihaleye tepkiler sürüyor.
Akın Bodur/İskenderun
CHP, genel başkan yardımcılarından Ali Öztunç başkanlığındaki bin heyeti Arsuz´daki maden sahası ve Antakya-Samandağ arasında yanan orman alanırda inceleme yapmak üzere görevlendirirken, bazı partiler de ortak açıklama ile kırsaldaki binlerce dönüm alanın maden aramaya açılmasını eleştirdi.
CHP inceleme heyet oluşturdu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun görevlendirilmesi ile partinin genel başkan yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç başkanlığındaki bir heyet, Hatay´a gelip, Arsuz´da yöre halkıyla maden üzerine görüşme yaptı, Samandağ ve Antakya´da yanan ormanlık alanı inceledi. Samandağ´ın Yaylacık ve Antakya´nın Kisecik mahallelerinde yanan orman alanlarında incelemede bulunan Öztunç´un Hatay´daki inceleme ve görüşmesine Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir ve Serkan Topal, Adana Milletvekilleri Orhan Sümer ve Müzeyyen Şevkin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile CHP´nin il ve ilçe örgütleri de eşlik etti.
Partilerden ortak açıklama
Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ve Toplumsal Özgürlük Partisi´nin Hatay il örgütlerinin de arasında bulunduğu kuruluşlar, ortak yaptıkları açıklamayla, maden ihalelerine tepki gösterildi ve ranta, talana izin vermeyeceklerini ifade etti. Ortak açıklamada şunlara yer verildi: '766 yeni maden sahası açılmasına yönelik ihale takviminde Hatay´da bulunan 9 bölgenin ihaleleri gerçekleştirildi. Bilinmelidir ki bu rant ve talan ihalelerine dün karşı çıktığımız gibi bugün yapılan ihalelere de karşı çıkıyor, yarın bu alanlarda gerçekleştirilmesi planlanan işletmelere de karşı çıkacağız. Turizm alanlarımızın, tarım alanlarımızın, temiz su kaynaklarımızın, ekolojinin, canlıların yaşam alanlarının rant´a peşkeş çekilmesi için talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Alelacele hazırlanıp ihale süreci başlatılan bu alanlarla ilgili dün Gezi de, Kazdağları´nda nasıl mücadele içerisinde olduysak bugün de başlatılan bu alanlarla ilgili mücadele içerisinde olacağız. Ormanların yandığı/yakıldığı bölgelerde lüks oteller yapmak, altın/maden çıkarmak isteyenler, doğayı talan ederek duble yollarla turizmi geliştireceğini pazarlamaya çalışanlar, imar planı adı altında kendi yandaşlarına rant sağlayıp, halkın mağdur edilmesine neden olanlar; bilmelidirler ki bizler toplumsal muhalefetin parçaları olarak halkın yanında, siz kar hırsı gözlerini bürümüşlerin karşısında olacağız. İhaleyi alan yağma/talan şirketleri sizleri ve sizi kollayanları halka anlatmaya devam edeceğiz.'
Maden ´ihale alanlarının çoğu, ormanlık alan´
Kendilerine 'Doğanın çocukları' adını veren bir grup da Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 68 ilde, 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan maden arama ve işletme ihalelerinin çoğunlukla ormanlık, mera ve tarım alanlarına denk geldiğine dikkat çekti. Maden arama ihalelerinin iptal edilmesi istenilen yazılı açıklamada, 'Toprağı, suyu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim krizini arttıracak bu ihaleler ilk defa karşımıza çıkmıyor ve sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Tarım arazileri, ormanlar, meralar; dereler, dağlar bir bir yok ediliyor. Maden işletmeleri, HES´ler, RES´ler, JES´ler, BES´ler, GES´ler, termik ve nükleer santraller, taş ocaklarıyla doğa ve yaşam alanları sermayenin yeni pazar alanları oluyor. Tek amacı daha fazla para kazanmak olan iktidarların ve sermayenin rant politikaları devam ediyor. Tarım arazileri yok ediliyor, insanlar göç ettiriliyor ve halk sağlığı tehlikeye atılıyor. Karadeniz dağlarından Kazdağı´na, Murat Dağı´ndan Munzur´a, Ege´den Akdeniz´e, Güneydoğu´dan Trakya´ya her taraf talan ediliyor. Şu an topraklar, sular kirletilmiş ve gelecek risk altında. Ekolojik çöküş tehlikeli biçimde devam ediyor. Bizler toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim krizini artıracak olacak bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz. Yerin üstü altından değerlidir! Hava, su ve toprak, madenden değerlidir' ifadesine yer verildi.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74