Nanoteknoloji konusunda tanınan ve otorite olarak kabul edildiği belirtilen ABD Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign öğretim üyesi Prof. Dr. Munir Nayfeh, İskenderun Teknik Üniversitesi´nde “Geçmişte, Günümüzde ve Gelecekte Nanoteknoloji
Burak Milli/İskenderun
İskenderun Teknik Üniversitesinin (İSTE) davetlisi olarak İskenderun´a gelen Prof. Dr. Munir Nayfeh´in konferansını, akademik personel, sanayiciler ve öğrenciler dinledi.
İSTE´den yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Nayfeh, sunumunda, nanoteknolojinin geçmişten günümüze nasıl gelip geliştiğini ve gelecekte nasıl olacağı hakkında bilgi verdi. Munir Nayfeh, 1959 yılında resmi olarak nanoteknolojinin doğuşu ve günümüze nasıl geldiği, lazer uygulamaları, nano süper bilgisayarların üretimi, nanoteknolojinin gelişmeye başladığı dönemler, katıdan küçük parçacıkların eldesi, yeni nesil ilaçlar, kızılötesi kaynağı, nanotel ve uygulama alanları, hidrojen yakıtı, güneş enerjisi, silisyum ve altın nanoparçacıkların üretimi ve kullanımı, nanoparçaçık üretim yöntemleri hakkında sunum yaptı.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Eyyuphan Yakıncı da yaptığı konuşmada, bilim insanları ile birlikteliğin devam edeceğini ve bunu konferanslar aracılığıyla toplumla da paylaşılacağını söyledi. İSTE Rektörü Türkay Dereli de, “İSTE, gerçek bir ‘bilim ve teknoloji toplumu´ olabilmek, teknolojiyi etkin olarak üretebilmek için, diğer faaliyetlerinin yanı sıra, teknoloji konularında uzman bilim insanlarıyla öğrencilerimizi, araştırmacılarımızı ve sanayicilerimizi buluşturmaya devam edecek. Doğru yolda olduğumuza inanıyoruz. Bunun kanıtı nanoteknoloji konusunda Munir Nayfeh´e gösterilen yakın ilgi ve seminerine yapılan yoğun katılımdır. Nanoteknolojinin ülkemizin teknolojik gelişimi için en önemli alanlardan biri olduğu malum. Bundan dolayı, son iki yılda Illinois Üniversitesi ve İSTE arasında işbirliği ve ortak çalışmalar devam etmekte. Bu işbirliği giderek daha da artacağı ve bir dizi yeni özgün çalışmanın iki üniversite arasında başlayacak” dedi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55