Prof. Zencir'den 'enkaz tozu' uyarısı

Prof. Zencir

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu yürütme kurulu üyesi Mehmet Zencir, deprem bölgesinden ‘enkaz ve önlem’ uyarısı yaptı.

Sağlık Politikaları Eğitimcisi/Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zencir, enkazın kaldırılmasında Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri ve yönetmeliklerin uygulanmadığını belirterek, bunun oluşturacağı tehlikeli tabloya dikkat çekti.

Deprem bölgesinde alan çalışmalarını sürdüren heyette yer alan Prof. Dr. Mehmet Zencir, enkaz ayrıştırma, kaldırma ve bertarafında yönetmelik ve Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine uyulmasını istedi. Çalışanların ve halkın toza karşı maske kullanmasını öneren Prof. Zencir, “Enkazın içerisindeki tehlikeli olan atıkların, canlılara ait olanların ayrı ayrı toplanması gerekiyor. Bununla birlikte toz engellenmeli, sulama yapılmalı. Bir de enkazların yaşam alanlarına, tarım alanlarına atılmaması, üzerine toprak örtülmesi gerekiyor. Bu 15-20 ve 25 yıl sonra çok korktuğumuz asbeste bağlı kanser tablosuyla karşı karşıya kalmamıza yol açabilir” dedi.

Gazetemize konuşan Prof. Dr. Zencir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Depremin üzerinden neredeyse 1 ay geçti. Özellikle enkaz çalışmaları çok öne çıktı. Enkaz çalışmalarının gelişigüzel yapılması çok tepki çekiyor. Biz halk sağlıkçıları da bundan muzdaribiz. 2009 yılından sonra yapılan, deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının hiç bir tavsiyesinin yerine getirilmediğini görüyoruz. Neler yapılmıyor dersek… Birincisi enkaz çalışmaları ayrıştırılarak yapılması gerekiyor. İçerisindeki tehlikeli olan atıkların, canlılara ait olanların ayrı ayrı toplanması gerekiyor. Bununla birlikte toz engellenmeli, sulama yapılmalı. Sulama da yetmez, çalışanların, vatandaşların N95 maske takmalarını da istiyoruz. Bir de enkazların yaşam alanlarına, tarım alanlarına atılmaması, üzerine toprak örtülmesi gerekiyor. Bunlar yönetmeliklerle, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi olmasına karşın yapılmadığına tanığız. Bu 15-20 ve 25 yıl sonra çok korktuğumuz aspeste bağlı kanser tablosuyla karşı karşıya kalmamıza yol açabilir. Bu açıdan tüm yetkilileri uyarıyoruz. Tüm halkımıza da en azından kendi önlemlerini almaları noktasında, çalışanların ve halkın N95 maskeyi takmalarını istiyoruz.”



Anahtar Kelimeler: . Zencir' 'enkaz ' uyarısı

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00