Sadet Berkyürek/SES
Kimyeci, “sosyal donatı alanlarımız, camimiz, yaşlılar, engelliler, hanımlar için birçok imkanı kullanacağımız sosyal tesisimiz, sağlık tesisi, karakol binası, ilkokul, ortaokul binası gibi sosyal donatı alanları tamamen belediyemiz tarafından karşılanarak vatandaşa herhangi bir maliyeti olmayacak. Alanımızda yapılacak altyapı, sosyal donatı alanları için vatandaşa herhangi bir masraf ödetmeyeceğiz” dedi.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Emek ve Aksaray Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında projede hak sahiplerine yeni seçenekler sunarak anlaşma oranlarını arttırmayı da hedeflediklerini belirtti. Meclis Salonu´ndaki toplantıda Kimyeci, hükümetin kredi desteğiyle dönüşüm alanında inşaat çalışmalarının yaz döneminde başlatılacağını bildirdi. Kimyeci, “Yüzde 67 anlaşma oranına ulaştığımızda yasa gereği Türkiye genelinde açık arttırma ihale yöntemiyle kat karşılığı ihaleye çıkacağız. Böylece % 67 seviyesinden sonra alanda hızlı bir şekilde anlaşma yaptığımız yerlerde söküm ve yapım sürecini ihale kapsamında Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi önümüzdeki yaz döneminde binalarımızı dikmeye inşallah başlatacağız” dedi.
KHK ile kredi beklentisi
Projenin altyapı ve sosyal donatı alanlarında kullanılacak kredi için Kanun Hükmünde Kararname beklentisine de dikkat çeken Kimyeci, şunları ifade etti: “Gerek sosyal donatı alanlarının yapılması, gerekse altyapı yatırımlarında bulunmak üzere önümüzdeki aylarda çıkacak olan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Kentsel Dönüşüm yapan belediyelere talep etmeleri halinde 200 Milyon TL´ye yakın kredi imkanı sunulacak. Antakya Belediyesi olarak hükümetimizin sağladığı kredi desteğinden yararlanacağız. Altyapı ve sosyal donatı alanlarını yapmak suretiyle binalarla eş zamanlı bitecek şekilde çalışmalarımızı tamamlayacağız.”
Güncellemeler neyi kapsıyor?
Başkan Kimyeci, basın toplantısında şunları kaydetti: “Kentsel Dönüşüm Projemizde, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki´nin talimatlarıyla bir takım değişiklikler ve güncellemeler yaptık. Alanımızın bir kısmını müteahhitlere bir kısmını da hak sahiplerimize vermeyi öngördük. Amaç, hak sahiplerimizin dönüşüm alanı içinde kalarak komşularından, mahallesinden ayrılmadan yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu bir alanda yaşamalarını sağlamak. Ayrıca Sayın Bakanımızın ifade ettiği gerek işgalci konumundaki hak sahiplerimiz, gerek tapu tahsis belgesi sorunu olan, gerekse noter satışıyla yerini alan hak sahiplerimize de daire verebilecek, alacaklarına mükabil, enkaz bedeline mükabil, seçecekleri daire fiyatına göre tercihte bulunmalarını sağlayacağız. Proje alanımızın % 19´unu taban alanı olarak kullandık. Bunun dışında alanın % 23´ünü yollar ve yüzey otoparkları için kullandık. Alanımızda toplam 81 tane apartman bloğu var. Yeni tip apartmanları yaparken 6 daire bulunan tip apartmanları boşaltıp yeni planlama yaparak 1+1 olarak 9 daire yerleştirdik. Şu anda 3 tane blok 1+1 olacak şekilde planlama yaptık. Vatandaşlarımızla yapacağımız görüşme neticesinde ihtiyaç bu yönde daha fazla olursa diğer blokları da aynı şekilde değiştirip yerine 1+1 bloklar yapacağız. Alanımızın % 50´sini yeşil alan olarak planladık. 192 bin metrekare. Burada park bahçe gibi alanları hem yapacağız hem de bakımını Antakya Belediyesi olarak gerçekleştirerek vatandaşlarımıza herhangi bir aidat, masraf yaratmayacağız. Böylece vatandaşlarımıza ilave bir bakım, onarım ücreti ödetmeyeceğiz. Ayrıca Bakanımızın da ifade ettiği gibi sosyal donatı alanlarımız, camimiz, yaşlılar, engelliler, hanımlar için birçok imkanı kullanacağımız sosyal tesisimiz, sağlık tesisi, karakol binası, ilkokul, ortaokul binası gibi sosyal donatı alanları tamamen belediyemiz tarafından karşılanarak vatandaşa herhangi bir maliyeti olmayacak.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55