Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, yeni nesil bu uygulamanın trafik denetiminde de büyük kolaylıklar sağlayacağını belirtti.
İskenderun/SES
1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe giren QR kodlu plaka uygulamasının sahtecilik vakalarında caydırıcı olacağını ifade eden İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, yeni nesil bu uygulamanın trafik denetiminde de büyük kolaylıklar sağlayacağını belirtti. Akın, QR kod içeren yeni nesil bir trafik yönetimi uygulamasının asıl hedefinin sahte ve görüntüleri farklı olduğu için otomobil hırsızları, kaçakçılar ve tanınmak istemeyen kişiler tarafından kötü amaçla kullanılan APP (Amerikan Press Plaka) plakaların önlenmesi olduğunu ifade ettti.
“Umuyorum ki birçok soruna çözüm getirecek bu uygulamaya sadece yeni mali kaynak yaratmak amacıyla bakılmaz. Çünkü plaka saclarından alınan paranın yüzde 60’ı Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu’na aktarılmaktadır" diyen oda başkanı Akın, ilgili taraflar arasındaki sistemsel eşgüdüm ve entegrasyon konusunda herhangi bir sıkıntı kalmadığını söyledi. İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Akın, gazetemize yaptığı açıklamada, "İçişleri Bakanlığı personeli, noterler ve meslek odaları arasındaki entegrasyon tam olarak sağlanmış durumda. Sistemde herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.
Karekodlu (QR) plaka nedir?
Karekodlu plaka, araç plakalarına entegre edilmiş özel bir QR kod içeren yeni nesil bir trafik yönetimi uygulaması olarak adlandırılıyor. Karekod, 15×15 mm boyutunda ve 12 haneli seri numarasını içeren özel bir barkod sistemine sahip olup, plakada yer alan seri numarası, aracın tescil tarihinden itibaren geçen süreçteki detayları, aracın marka, model, renk, motor ve şasi numarası gibi önemli bilgileri içeriyor. Taşıt plakalarında bulunan il kodu ile harf grubu arasına yerleştirilen bu karekod sayesinde daha hızlı ve etkili bir trafik denetimi sağlanabilmesi amaçlanıyor.
Karekodlu plaka nereden alınıyor?
Karekodlu plaka basım işlemleri için, bireysel başvurularda noterden basım belgesi alan tüm yerler ve şoförler odalarında yapılabilinecek. Turistik amaçlı plakalar için yapılan başvurular da acentalar, online olarak TÜRSAB sistemine yapılıp, karekodlu plakaları alınabilinecek.
Uygulama kimlere zorunlu?
Karekod plaka kullanımının zorunlu olup olmadığı konusunda TüvTürk, yaptığı duyuruda şunlara yer verdii:
"1 Ocak 2024 ve sonrası ilk kez tescil edilen araçlar ile yine 1 Ocak 2024 tarihinden sonra çeşitli sebeplerle yeniden tescil plakası basılan (kayıp, çalıntı, nakil, muayenede ağır kusurlu değerlendirilen plakalar vb.) araçların plakalarında karekod ve tanım numarası bulunması zorunludur. Hali hazırda araçlarda kullanılan plakaların yenilenmesi şartı bulunmamaktadır ve bu plakaların kullanımına devam edebilecektir. Karekodu ve tanım numarası bulundurması zorunlu araçların plakalarının, yeni düzenlemeye uygun olmadığı araç muayenede tespit edildiği takdirde araç ağır kusurlu sayılacaktır."
Plaka cezaları ne kadar?
Yeni yıl itibariyle trafik cezalarında yapılan artışlarla sürücülerin kurallara daha çok uymaları bekleniyor. Bu kapsamda, plakanın okunabilirliğini zorlaştıran herhangi bir değişiklik için öngörülen ceza 2 bin 647 TL olarak belirlenirken, sahte plaka kullanmanın cezası 32 bin 171 TL'ye yükseltildi. Ayrıca, 1 Nisan 2024'te sona erecek kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sürücülerine de 2 bin 568 lira ceza uygulamasına devam ediliyor.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74