Nesrin Geyik/İskenderun
1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, kanser hastalığında erken teşhisin tedavi ve kanserden korunmmada önemli olduğunu ifade eden Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Önal, sigara içilmemesi, düzenli beslenilmesi ve egzersiz yapılması konusunda uyardı.
Kanserin, tüm dünyada kardiyovasküler hastalıklardan sonra bilinen en sık ölüm nedeni olduğunu anımsatan Prof. Dr. Önal, 'Dünyada en sık görülen kanserler; akciğer, meme, kolorektal, prostat ve mide kanseridir. En sık ölüme neden olan kanserler ise akciğer, kolorektal, mide, karaciğer ve meme olarak sıralanabilir. Kanser hastalığı için iki husus çok önemli. Bunlar, erken teşhis ve kanserden korunma. Kanserden korunmak için yapılacak en önemli unsurlar; sigara içmemek, düzenli beslenme ve egzersizdir. Günümüzde sigara başta olmak üzere, kanserojen maddelerin zararlı etkileri ile ilgili ciddi çalışmalar ve kampanyalar yürütülmektedir. Kanser tarama programları ise günümüz itibari ile meme, prostat, rahim ve kolorektal kanser ile sınırlı olup en sık görüldüğünü belirttiğimiz akciğer kanseri için etkin herhangi bir tarama programı bulunmamaktadır. Kanser hastalarında hastalığın yerleşim yeri, türü, evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre çeşitli tedaviler uygulanabilmekte. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi başlıca tedavi seçenekleri olup, seçili hastalarda sistemik radyoaktif tedaviler, radyolojik olarak ablatif tedaviler de uygulanabilmektedir. Günümüzde immünoterapi de sıklıkla kullanılmaya başlanmış olup, tıbbi onkolojide kemoterapiye yanıt vermeyen hastalarda ikinci basamak olarak onay almıştır. Aktif aşılama programları ise sınırlı olup şimdilik rahim ağzı kanseri dışında etkinliği gösterilememiştir' değerlendirmesini yaptı.
Kanser tedavisinde uyguladıkları radyoterapi hakkında bilgi veren ve erken teşhsin hayat kurtardığını anımsatan Prof. Dr. Önal, şu açıklamayı yaptı: “Radyoterapi, kanser hastalarının yaklaşık 3/4´ünde gerek kanser hastalığını tamamen ortadan kaldırmak ve bölgesel tekrarlama riskini azaltmak amaçlı, gerekse kansere bağlı kanama, ağrı, nefes darlığı, şuur bulanıklığı gibi semptomları ortadan kaldırmak amacı ile sıklıkla uygulanan etkin bir tedavi yöntemidir. Tedavi sırasında kullanılan radyasyon sadece tedavi odasında etkili olup, hastanın tedavisi bittikten ve tedavi odasından çıktıktan sonra etrafa radyasyon saçmamaktadır. Bu nedenle radyoterapi uygulanan hastalar çevresi için herhangi bir radyasyon riski taşımamaktadır. Radyoterapi merkezlerinde kullanılan cihazlar ve planlama sistemleri kadar akademik çalışmalar ve kişisel tecrübeler de öne çıkmaktadır. Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalında uzman hekim ve radyasyon fizikçileri tarafından radyoterapi cihazları ile gerçekleştirilen tedaviler uluslararası arenada yüksek prestijli kanser merkezlerinde elde edilebilen benzer yüksek tümör kontrol ve düşük yan etki oranlarıyla, hastalara kaliteli bir yaşam sunulmaktadır. Özellikle kısa süre içerisinde bölgede eksikliği olan kaliteli onkolojik tedaviler de yapılmaya başlandı.'