Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, rahim ağzı (serviks/)kanserinin, erken tanıyla tedavi edilebilen kanser türlerinden biri olduğunu ifade etti.
İskenderun/SES
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, rahim ağzı (serviks/)kanserinin, dünyada kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleri, erken tanıyla tedavi edilebilen ve hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biri olduğunu ifade etti.
Rahim ağzı kanserinin, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra dördüncü sıklıkta görüldüğünü anlatan Dr. Hambolat,, hastalığın ülkemizde da dokuzuncu sırada yer aldığını belirtti. Hambolat, "Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. HPV kadın ve erkeklerde cinsel organ ve ağız boşluğu kanserlerine de neden olmaktadır. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Pap smear testi ise, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV ve Pap smear testi son derece basit ve ağrısız işlemler olup testler aynı anda yapılmaktadır. İlde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV ve Pap smear testi ile taranmaktadır" açıklamasını yaptı.
Hastalık belirtileri neler?
Rahim ağzı kanserinin önlenebilen ve erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu ifade eden Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Hambolat, "Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir durumdadır. Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir" dedi. Hastalıkta risk faktörlerini "Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyonların da olması, erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partnerin varlığı, tütün kullanımı, beslenme alışkanlığı, yüksek doğurganlık sayısı, düşük sosyoekonomik düzey, özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, bağışıklık sisteminin baskılanması" olarak sıralayan Hambolat, , hastalık belirtilerine ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Cinsel olarak aktif kadın ve erkeklerin çoğuna, yaşamlarının bir noktasında HPV cinsel aktivite sırasında deri temasıyla bulaşabilir. Tedavi edilmezse, bu lezyonlar rahim ağzı kanserine ilerleyebilir, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar alır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Rahim ağzı kanserinde aşağıdaki belirtiler görülebilir: Menstrüasyon (adet) dönemleri arasında düzensiz kan lekesi veya hafif kanama; Menopoz sonrası lekelenme veya kanama; Cinsel ilişki sonrası kanama; Cinsel ilişki sırasında ağrı; Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı; Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık; Artan vajinal akıntı, bazen pis kokulu; Tek ya da iki bacakta şişkinlik; İdrar yaparken ağrı."
Korunma yöntemlerini sıraladı
İlde rahim ağzı kanseri taramalarının ücretsiz olarak İskenderun, Antakya, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol ve Defne Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapıldığını anımsatan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, hastalıktan korunma yöntemleri olarak şunları sıraladı: "Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine tip HPV16-HPV18 karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşıların yapılması. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak. Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim. Cinsel aktivite sırasında prezervatif (kondom) kullanmak. Erkeklerin sünnet olması. Sigara kullanmamak. Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek.
Öte yandan İskenderun'da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sinan Erdoğan, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türü olduğunu anımsattı ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Dr. Erdoğan, “Kanser, vücuttaki hücrelerin bir bozukluk sonucu kontrolsüz çoğalmaya başlamasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, rahim ağzı bölgesinde olursa, rahim ağzı kanseri olarak isimlendirilmektedir. Bu kanserin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve düzensiz adet kanamaları, hatta ileri safhalarda idrar problemleri, defekasyon zorlukları ve bacak ağrıları da görülebilmektedir. Rahim ağzı kanserinin görülmesinin yüzde 100’e yakın nedeni, Human Papillomavirus (HPV) virüsüdür. HPV virüsü, genellikle cinsel yolla bulaşır. Bu nedenle 21 yaşından sonra her kadının, iki yılda bir rahim ağzı kanseri tarama testi, 30 yaşından sonra ise bu testin yanı sıra HPV taraması yaptırmasını öneriyoruz” açıklamasını yaptı.
İskenderun'da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Alpay, rahim ağzı kanserinin, erken teşhis edilip etkin bir şekilde yönetildiği sürece önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu belirtti.
10257,40%1,75
34,81% 0,01
36,74% 0,01
2977,77% 0,11
4837,03% 0,00