Tarih: 13.04.2021 17:00

Ramazan başladı

Facebook Twitter Linked-in

Nesrin Geyik/İskenderun

İslam camiasında kutsal kabul edilen ve ´11 ayın sultanı´ olarak adlandırılan Ramazan ayı dün başladı. Pazartesi gecesi sahura kalkıp oruç tutan birçok yurttaş, dün akşam ilk iftarını yaptı.Kilise vakfı, yaklaşım 15 yıldır kilise duvarına astığı dövizlerle müslümanların dini bayramlarını kutlamayı sürdürüyor. İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı, Şehitpamir caddesi üzerindeki kilise duvarına astığı afişle, yörede yaşayan Müslümanların ramazan ayını kutladı. Vakıf, kilise duvarındaki afişte, 'Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan ayını kutlarız' ifadesine yer verildi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı nedeniyle gıda denetimlerini sıklaştırdı. Halkının taze, sağlıklı ve kaliteli ürünleri tüketmesi, aynı zamanda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için çaba harcandığı belirtilen HBB açıklamasında, 'Gıda mühendisleri ve zabıta ekiplerinin birlikte yer aldığı denetimlerde amaç tüketiciyi korumak. Market, kasap, pastane ve imalathane gibi işletmeleri denetleyen ekipler, vatandaşların sağlığını tehlikeye düşürecek hiçbir duruma izin vermiyor. Denetimler esnasında gördüğü eksikleri işletme sahiplerine bildirerek mevzuata uygun hareket eden iş yeri yetkililerine teşekkür etti' değerlendirmesine yer verildi.

Ramazan´da beslenme nasıl olmalı?
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Ramazan ayında insanların beslenme alışkanlıkları değişip, gün içinde yemek yenmediği için iftar ve sahur yemeklerine daha çok özen gösterildiğini anımsattı. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme olması gerektiğini anlatan Hambolat, 'Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Oruç tutulurken mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahura kalkılmadan oruç tutulması halinde halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülebilir. Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yemektedirler, bu alışkanlıktan uzak durulması gerekir. Sahur öğünü yavaş sindirilen ve besleyici değeri yüksek olan besinlerden oluşmalıdır. Ekmek tercihiniz kepek, tam buğday, çavdar ekmeği olabilir. Beyaz un, şeker gibi çok hızlı sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Poğaça, börek ya da tatlı türevlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Kızartılmış besinler gün boyu mide bulantısı yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle sahurda kızartılmış besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Sahurdan iftara kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. İftar ile sahur arasında 2 litre su içmek doğru bir davranıştır. Uzun bir açlık sonrası iftar öğününde hızlı bir başlangıç yapmamak yemek sonrası hazımsızlık yaşamamanız açısından önemlidir. İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir.
Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmek hem metabolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir. Hurma karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyumdan zengin orucunuzu açmak için iyi bir seçenektir. Yoğun öğün tüketimi öncesi 1 kâse çorba yanında bir miktar ekmek ile başlangıç yapılabilir. 15-20 dakikalık bir mola sonrası öğüne devam edilebilir. İftar öğününde ızgara/fırında et, tavuk, balık, yoğurt, cacık veya ayran, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. İftardan 1 saat sonra yapılacak hafif egzersizler sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına ve kan şekerinin regüle olmasına katkı sağlar. İftardan hemen sonra tatlı tüketimi önerilmemekte, fakat sütlü bir tatlı ile 1-2 saat sonra ara öğün yapılabilir. Şerbetli tatlılar, şekerli ve asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır' açıklamasını yaptı.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak da, 'Sahur öğünü, muhakkak yapılmalıdır. İftar ve sahur arası uyanık kalmak, metabolizmanız ve sağlığınız açısından oldukça risklidir. Gerekli süreyi uykuda geçirip, sahur öğünü için uygun saatte kalkılmalı ve sahur öğününden sonra hemen tekrar yatılmamalı, en az 45 dakika beklenmelidir. Yumurta, protein kalitesi bakımından oldukça zengin ve uzun süre tok tutan bir besin olduğundan, sahurda muhakkak tercih edilmelidir. Yağ ve tuz içeriği yüksek besinlere sahurda yer vermek, susama hissini artıracaktır. Sarımsaklı, bol baharatlı ürünler de sizi çabuk susatacaktır. Probiyotik içeriği yüksek; yoğurt, kefir tarzı besinlerle, vitamin-mineral-posa-su içeriği yüksek sebze ve meyveleri sahur öğününden sonra, ezan okunmasına yakın tercih etmek sizi konforlu hissettirecektir. Yeterli sıvı alımı, oldukça önemlidir. Az sıvı alımı; yorgunluk, halsizlik yaratarak, oruç sürecinin konforsuz geçmesine neden olacaktır' açıklamasını yaptı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Ramazan ayı nedeniyle yayımladığı mesajında şunlara yer verdi: 'Ramazan; paylaşmak, paylaşarak çoğalmak demektir. Hiç şüphesiz Ramazan ayının manevî atmosferi, yapılan yardımları da bereketlendirmektedir. Covid-19 salgını sebebiyle sıkıntılı günlerin yaşandığı bu süreçte alınan tüm tedbirlere uyalım ve zorunlu olmadıkça evlerimizden çıkmayalım.'
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de, 'Bu mübarek ay; Yoksul ve çaresizlerin halinden anlama şuurunun pekiştiği, nimetlerin kadrini ve kıymetini idrak ettiğimiz ruhani bir gelişim mevsimidir' değerlendirmesinde bulundu. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, 'Oruç ibadetimizi eda ettiğimiz bu ay, aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma, birlik ve beraberlik duygularımızın pekiştiği özel günlerdir' değerlendirmesini yaptı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, 'Her ne kadar koronavirüs salgını sebebiyle bu sene de kardeşlik sofralarımızda yan yana gelemeyecek olsak bile aynı niyet ve dualarla ellerimizi semaya açacağız' ifadesine yer verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —