Üniversite Lisans Yerleştirme Sınav LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca aday ÖSYM´nin belirlediği tarihler arasında tercihlerini yapacak.
Sadet Berkyürek/İskenderun
Üniversite tercihleri bugün başlayacak ve 26 Temmuz günü sona erecek. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM´nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak. Ağustos ayında tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirecek. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Bu teknik ve takvim kısmına rağmen öğrenci tercihlerini nasıl yapacak, tercihlerinde nelere dikkat edecek, ailelere düşen sorumluluk nedir?
Sonuçların açıklanmasından itibaren öğrencilerin danışmak için kapı aşındırdığı noktalardan biri rehberlik birimleri. Bu soruları uzun yıllar hem İskenderun ve hem Antakya´da felsefe öğretmenliği yanında rehberlik ve danışmanlık desteği veren gençlerin Halit hocası Halit Ertan´la görüştük.
Güney kampüs Temel lisesi Felsefe Öğretmeni ve rehberlik birimi sorumlusu Halit Ertan, bugün bilgilenme alanlarının daha çok olduğunu, geçmişin ‘manuel´ rehberlik desteğine karşın bugün hem alanların hem üniversite sayısının arttığını, ancak öğrenci kitlesinin de artış gösterdiğini belirterek, her öğrencinin ‘iyi tercih´ yapmasının önemli olduğunu söyledi. Gelen öğrencilerle henüz tercih robotu kullanarak bir değerlendirme yapmadıklarını kaydeden Halit Ertan, hem ÖSYM´nin ikinci kılavuzunu hem de tercih robotunu adayların mutlaka dikkatle incelemelerini istedi.
Aday mutlaka tercih yapmalı mı?
Adayın öncelikle bu yıl tercih yapıp yapmayacağına karar vermesi gerektiğini kaydeden Halit Ertan, hangi durumda tercihe gerek olmadığını şöyle anlattı: “Eğer yeni mezunsa yada bir yıllık mezuniyeti var ve aldığı puanı beğenmiyor hedefine ulaşamamışsa bu öğrencilerimiz yeniden hazırlanacaklarına güven duyuyorlarsa, kendilerine güveniyorlarsa tercih yapmalarına gerek yok. Yada hayallerindekini yazıp kendi puanlarının üzerindeki yerleri yazarak belki olabilir diyerek yapabilirler.”
Hayaline yer versin!
Tercih yapacak öğrencilerin öncelikle kendi sıralama ve puanlarını dikkat almasını öneren Ertan, şunları belirtti: “Sıralamaya uygun bölümlerini hangi alanı tercih edecekse o tercihleri yapmalı. Bunu yaparken neye dikkat edecek, önce hayalindeki… yani ‘ben tam puan alsaydım nereye giderdim, çocukluğumdan bu yana hayalini kurduğum yer neresiydi?´ Önce orayı yazmalı. Puanı düşük olabilir, ama bence ilk sıralara o hayalindekini yazsın, hayaline yer versin. Olabilir mi? Olmasa da versin, çünkü onun yıllardır içinde beslediği bir şeydi. Diyelim ki hayal ettiği bir yeri kendisinden yüksek kimse tercih etmedi. Ola ki.. Keşke tercih etseydim gibi bir boşluğa düşmemesi açısından ilk tercihini bu şekilde yapabilir. Ondan sonra kendi puanına yakın tercihlere yönelebilir.
Sıralamada 10 binin üzerinden başlanmalı
Puan sırasının 10 bin üzerinden başlayarak tercihe yönelmeyi öneren Halit Ertan, bazı bölümlerde bu sıranın 20 ila 30 bin de olabileceğini söyledi. Ertan, “Sıralaması 100 binin altında 200 binin altında olan öğrencilerimiz kendisinden 20-30 bin öncesinden başlayarak yukarıdan aşağıya doğru yapabilir. Kendisine geldiğinde kendi puanına denk yerleri burada ne kadar çok bulursa en az tercihi de bu bölgede yapsın kendi kapsama alanına giren, atıyorum kendisinin sıralaması 100 bin 101 bin 99 bin 90 bin bu arada ne kadar çok yer varsa onu sıralasın 10 tercihi de böyle yapsın diye düşünüyoruz” diye konuştu.
24. sıra tercihin sigortasıdır
Tercihte 24. sırayı ise Halit Ertan, sigorta diye tanımlıyor: “24 tercih var. 24. tercih ‘hiç bir şey gelmese bu gelir´ deyip bir sigorta koysun ortaya, biz ona sigorta deriz her zaman bir yere gitmek istiyorsa mutlaka, ‘hiç değilse ben burayı okurum. Bütün bunlar gelmezde burası gelirse ben burayı okurum´ diyebileceği, kendisinin çok altında bir bölüm de olsa yazabilir. Böylece boşta kalmamış da olabilir. ama bazı arkadaşlarımız ‘gelirse giderim gelmezse seneye kalırım´ diyenler var, onlar kendi alanlarıyla ilgili yazsınlar daha düşükleri yazmasınlar.”
Kafası karışık öğrenci ne yapmalı?
Açıklanan sınav sonucunda sıralaması ve puanıyla tercih yapıp yapmamakta kararsız öğrencilere ise Ertan´ın önerisi şu oldu: “Onların yapacağı şey öncelikle kendilerine şu soruyu sormaları: Ben aldığım bu puanı bu sene değerlendirip gitmeli miyim, yoksa bir yıl daha hazırlanmayı göze alabilir miyim?”
İşte tam bu noktada bu sorunun yanıtını tek başına veremiyorsa adayın ailesi ve öğretmenleriyle değerlendirme yapmasını, rehberlik desteği almasını, kararını ondan sonra vermesini önerdi. Ertan, şöyle konuştu: “Bir haftalık bir süreç var önümüzde. Bu hafta çok önemli yani. Gitmeyi hedeflediği bölümün her şeyini araştırmalı. Gerekirse üniversiteyi arayıp koşulları sormalı. Gerçek bilgiyi üniversitenin kendilerinden alabilirler. En doğru bilgiyi öyle yapabilirler. Onun için yapacakları şey internet sitesine girip irtibat kurmaları olacak.”
Son öneri: ÖSYM´nin kılavuzu ve tercih robotu
Bilginin rehber öğretmen tarafından verildiği dönemden günümüzde çok seçenekli bilgi kanallarına gelindiğini de ifade eden Halit Ertan, en temel bilgiyi ÖSYM´nin sitesinden alabileceklerine dikkat çekti. YÖK Atlası denilen ÖSYM´nin tercih robotu da güvenilik araç olarak kullanılmasını isteyen Ertan´ın son önerileri ise şöyle:
Zaten tercihleri öğrencimiz kendisi yapacak her öğrenci bireysel olarak kendi şifresini girecek ve tercihini yapacak. Sadece kendi yapmadan önce gelsin listesini görelim. Doğru mudur, bir yanlışlık var mıdır, eksiği var mı dır… ona bakalım. Eğer onlarla ilgili bir sıkıntısı yoksa tamam yapabilirsin deriz. Özellikle okul kodunu girerken çok dikkat etsinler. Bir rakam değişikliği ile hiç istemediği bir yere yerleşir. Bu sene çok önemli. Bu kafa karışıklığı ve değişikliği giderebilmenin tek yolu ÖSYM´dir.”
Öğrenci neden rehberlik desteği istiyor?
Yüsra Aksu: Akadamik kadroya kadar…
Bu yıl sınava girip tercih yapmayı düşünen öğrencilerden. Hedefinde beslenme ve diyetisyenlik olan Yüsra, başka bir bölüm düşünmediğini, tercihinde net olduğunu söylüyor. Ancak buna rağmen tercih yaparken destek ihtiyacı olabileceğini ifade ediyor. Yüsra, bu bölümü hangi üniversite ve kentte okuması gerektiğinin seçiminde destek istediğini, bu konuda bölümün akademik kadrosuna kadar bir titizlikle inceleme yaptıklarını kaydetti.
Zelal Bedir: Staja kadar süreç önemli
Hedefinde hukuk eğitimi olan Zelal Bedir, ‘gönlünce bir puan´ gelmemiş olsa da tercih yapabileceğini ifade ediyor. “Nerede eğitim aldığın, kendini nerede geliştirdiğin, nerede staj yaptığın önemli” diyen Zelal Bedir, alacağı destekle bu yıl bir hukuk programına mutlaka yerleşme niyetinde. Neden rehberlik desteğine ihtiyaç duyuluyor? Sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Açıkcası bu aralar çok fazla yeni üniversite var. Bunların sıralamaları benimkine daha çok uyuyor mu, bunlarla ilgili haberler almak için genelde geliyorum hazır üniversite daha çok düşündüğüm için danışıyorum, destek istiyorum.”
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01