Renan Koen Ses Hafızası projesi ile Hatay'da

Türk piyanist, besteci, soprano ve müzik terapisti Renan Koen, Bir Şehrin Ses Hafızası projesi kapsamında Hatay'da çalışmalarını sürdürüyor. Arsuz konserinde Koen ayakta alkışlandı.

GÜNCEL 23.05.2024 09:11:00 0
Renan Koen Ses Hafızası projesi ile Hatay

Sadet Berkyürek/Arsuz

Uluslararası tanınan Türk piyanist, besteci, soprano ve müzik terapisti Renan Koen, iki resital, Anne-Çocuk Müzik ve Sanat Terapi grup çalışmaları ve kendi müzik terapi metodundan yola çıkarak, tasarladığı Bir Şehrin Ses Hafızası projesi kapsamında Hatay'da çalışmalarını sürdürüyor.

Koen'in Hatay programı, Arsuz Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde piyano konseriyle başladı. Koen, Arsuz etkinliğini depremde kaybedilenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlattı. Koen konserinde J. Haydn, F. Lizst, J. Brahms, Ali Darmar, Francisca Gonzaga, F. Mompou, 1 Gürcü halk şarkısı, G. Gershwin ve Antakyalı genç besteci Selen Tiftikçi’ye bu konserler için özel olarak sipariş ettiği bir Hatay türküsü olmak üzere geniş bir repertuar içeren eserleri seslendirdi.

Gürcü halk şarkısı Butros için...

Arsuz konserinin ikinci bölümünü halk şarkılarına ayıran Koen, Portekiz halk şarkısı ile başladığı bu bölüme İspanyol halk şarkısı ile devam etti. Konserinde 2004 doğumlu Antakyalı besteci Selen Tiftikçi'nin Hatay yöresinden piyano için yazdığı türküyü bir Gürcü halk şarkısı takip etti. Koen, Gürcü halk şarkısını programın ev sahiplerinden Arsuz’da düzenledikleri çevre dostu projelerle adından söz ettiren, Miss Arsuz gönüllülerini başlatan ve halen de başkanlığını sürdüren Rahel Elvaşvili Butros için seçtiğini belirtti.

Halk şarkıları sesli tarih

Halk şarkılarını sesli tarih olarak adlandıran Koen, "Türküleri severim. Halk şarkıları bence bir ülkenin, bir milletin ya da toprakların sesli tarihidir. Yalındır ama bir dünyayı anlatır. Bütün olan biteni biliriz o yüzden sesli bir tarihtir" dedi.

Deprem sonrası bölgeye katkı...

Herkes gibi deprem bölgesine yaptıkları katkıların yetmediğini vurgulayan Koen, çalışma sürecine ilişkin şunları ifade etti:  “Ses Hafızası projesini çok önceden hayata geçirmek istiyordum. Projemi paylaştığım Alarko Holding tereddütsüz bir şekilde desteğini sundu ve akabinde Rahel Elvaşvili Butros’a ulaştım. Değerli Rahel hanım bu proje için bir çok kapıyı bana açtı. Alarko ve projemin Hatay bölgesinde gerçekleşmesine önderlik edip bütün yolumu açan Miss Arsuz ve diğer bütün kurum ve kişiler olmasaydı bütün bunları asla gerçekleştiremezdim. Bu projede yer alan herkese teşekkür ediyorum.”

Çalışmaları Arsuz, Serinyol ve Antakya'da

Anne-Çocuk Müzik ve Sanat Terapi grup çalışmaları ve kendi müzik terapi metodundan yola çıkarak tasarladığı bir şehrin Ses Hafızası projesinin ikinci resitali Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’nin önderliğinde Arsuz Yaşam Merkezinde gerçekleşti. projenin ana aksını oluşturan Ses Hafızası çalışması kapsamında Arsuz’da depremden ve yoğun yağışlarla beraber gelen şimşeklerden etkilenen bitkileri de dinleyen Renan Koen, bitkilerin oluşturduğu tınıları şehrin kaybolmakta olan soyut hafızasını kalıcı hale getirmek üzere ses algısını da hatıralara dönüştürecek.

Koen, 2. konseri ise Antakya’da bulunan ve depremden sonra Elif Ovalı tarafından kurulan HASAT ‘Hatay Tarım Sanat Tasarım’da verdi.

Renan Koen, ailelerle Ses Hafızası çalışmalarını Serinyol Elele Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin sanatçı Karsu’nun desteğiyle açılan müzik okulu ile Antakya’nın merkezinde bulunan Zeytin Konağında sürdürüyor. Bu çalışma, bir kitap, web sitesi ve dijital bir albüm olarak okurlarına ve müzik severlerine ulaşacak.


Anahtar Kelimeler: Renan Hafızası projesi Hatay'

Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İTSO 'meclis neden kapalı' sorusunu yanıtladı: Kapatmanın temeli iç yönerge

Prefabrik evler boşaltılmak mı isteniyor?

"Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık ne oldu?"

Çirkin: Başka derdimiz yokmuş gibi anayasa tartışacağız

Mengüç, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı

Mullaoğlu'ndan "ÇED gerekli değil" kararına soru önergesi

Özçelik İş'ten Yolbulan'da grev kararı

Karbondioksit ölçümlü sigara karşıtı kampanya

Mengüç, CHP'li kadınların başkanı

Payas'ta iki katlı binada patlama

MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

Bakanlık: Karara itiraz edildi

"Sesimi duyun istiyorum!"

Sorunlar, 7,5 metrelik ruloda

  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75