Reyhanlı katliamının cevap bekleyen soruları

Reyhanlı katliamının cevap bekleyen soruları

Reyhanlı katliamının üzerinden geçen 7 yıla karşın halen sazı sorular yanıtlanmadı. Bu soruları milletvekili Oruç, İçişleri Bakanı Soylu´ya yöneltti

Aslen Samandağlı Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, Reyhanlı katliamının bugüne kadar aydınlanmayı bekleyen yönlerini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Oruç, Türkiye´nin Suriye politikasının adım adım ilişkilendirilerek bugüne getirildiğine işaret etti

IŞİD´in 2013´te Reyhanlı´da 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmesine karşın, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler´in henüz patlamanın üzerinden 7 saat geçmişken “örgüt belli, kişiler büyük oranda belli, Suriye muhalefetiyle alakası yok, olay El Muhaberat´la bağlantılı” açıklamasını hatırlatan milletvekili Oruç, “Reyhanlı katliamı, Suriye Devleti´yle ilişkilendirilerek Türkiye adım adım savaşa itilmiştir ve deyim yerindeyse dış siyasette Suriye politikasının bugünlere kadar gelinmesinin yolu döşenmiştir” dedi.

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiğini önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanmasını istediği şu soruları yöneltti:

1-Reyhanlı katliamının hemen ardından “sorumlunun Suriye muhalefeti değil, Suriye devleti” olduğu yönündeki açıklamalar neden yapılmıştır? Bu açıklama, soruşturmanın peşin hükümle ve tek yönlü yürütüleceği anlamına gelmektedir. Bu yaklaşım/tutum soruşturulacak mıdır?
2-Reyhanlı katliamından bugüne, Türkiye´nin Suriye politikasına yön verme noktasında Reyhanlı katliamının rolü ne olmuştur?
3-Reyhanlı katliamı başta olmak üzere Türkiye´de El Kaide bağlantılı, El Nusra ve IŞİD´in gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin siyasi sorumluluğun üstlenilmesi noktasında Bakanlığınızca adım atılacak mıdır?
4-22 Mayıs 2013 tarihinde Redhack tarafından yayınlanan gizli belgelere göre saldırının Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından bilindiği iddiası araştırılmış mıdır? Bahsi geçen belgelerde yer alan saldırı istihbaratı alınmış olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmamıştır?
5-Reyhanlı katliamının MİT tarafından önceden bilindiği iddiası araştırılmış mıdır?
6-Reyhanlı´da gerçekleşen saldırılar sırasında, ilçedeki 73 MOBESE kamerasının tamamının birkaç gün önce 'sistem arızası' vermesi ve kayıt yapmaması araştırılmış mıdır?
7-Reyhanlı katliamı davasında istihbarat belgesi ve cihatçı örgütlerle bağlantı neden araştırılmamıştır?
8-IŞİD´e/cihadist çetelere katılım amacıyla sınırdan geçişlerde gözaltına alınan kaç kişi vardır? Kaçı tutuklanmıştır?
9-IŞİD´e/cihadist çetelere üye kazandırmak için faaliyet gerçekleştiren yapılara ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Türkiye´de bu tür faaliyet içerisinde olan kaç örgütlenme vardır ve illere göre dağılımı nedir?
10-Türkiye´de bulunan ve/veya Türkiye´ye girerek katliam yapma ihtimali olan IŞİD yapılanmalarının ve IŞİD´li canlı bombaların gerçekleştirdiği katliamların araştırılmasına yönelik etkin bir soruşturma yürütülmekte midir?
11-Reyhanlı katliamında kamu görevlilerinin sorumluluklarının açığa çıkarılması için bir çalışma yürütülmekte midir?



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00