Reyhanlı patlamasında inceleme sürüyor

Hatay´ın sınır ilçesi Reyhanlı´da dün saat 12.50´de meydana gelen patlamayla ilgili inceleme devam ediyor. Olayın terörle bağlantılı olabileceği olasılığı üzerinde duruluyor.

6.07.2019 11:30:35 0
Reyhanlı patlamasında inceleme sürüyor

“Araç sahibinin kimlik bilgilerine ulaşıldı”
31 ML 278 plakalı olduğu ve Suriye uyruklu bir kişiye ait olduğu açıklanan araçta bulunan 3 kişiden 2´sinin olay yerinde öldüğü, ağır yaralanan 3. kişinin İskenderun Devlet Hastanesi´ndeki yanık ünitesinde tedaviye alındığı öğrenildi. Hatay Valiliği´nin konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında patlamanın el yapımı patlayıcıdan kaynaklandığının değerlendirildiği açıklandı. Valilik açıklaması şöyle: “Hatay´ın Reyhanlı ilçesinde saat 12.50 sıralarında seyir halindeki bir araçta meydana gelen patlamada araçta bulunan üç Suriyeliden ikisi ölmüş, biri yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Patlamanın araçtaki el yapımı patlayıcıdan kaynaklandığı değerlendirilmekte olup olaya karışan aracın Suriyeli sahibinin kimlik bilgileri tespit edilmiştir. Araçta bulunan kişilerin tüm bağlantıları araştırılmaktadır. Bütün birimlerimiz olayı tüm yönleriyle aydınlatmak için çalışmakta olup, patlama sonucunda vatandaşlarımızda veya çevrede herhangi bir zarar meydana gelmemiştir. Olayla ilgili gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

Olayın ardından Hatay Milletvekilleri Av. Suzan Şahin ile Serkan Topal Reyhanlı´ya giderek incelemelerde bulundu. Kaymakamlık çıkışında yaptığı açıklamada Hatay Valisi, Reyhanlı Kaymakamı, Hatay Garnizon Komutanı ile Emniyet Müdürünün de katıldığı toplantıyla ilgili bilgi veren ve konunun tüm detaylarıyla incelendiğini kaydeden Serkan Topal, “Bir kez daha terörü, nereden gelirse gelsin lanetliyoruz. Teröre karşı tek yürek olmamız gerekiyor. Sorumluların bir önce bulunmasını istiyoruz. Yetkililer zaten bu konuda gerekli çalışmayı yürütüyor. Mecliste de konuyu gündeme getireceğiz. Teröre karşı devletimizin, milletimizin yanında olacağız” diye konuştu.

Şahin: Plaka İskenderun´a kayıtlı
Olay yerinde de gözlem yaptıklarını aktaran Milletvekili Suzan Şahin de, ilk aldıkları bilginin plastik bir korunakla bir bomba düzeneğine ilişkin olduğunu belirtti. Uzmanların incelemesinin sürdüğünü, plakanın İskenderun´da kayıtlı olduğunu ve 2017´den bu yana günlük hayatta olduğunu ve bir Suriyeli´ye ait olduğu bilgisini de paylaşan Şahin, bağlantıların araştırıldığını ve önlemlerin sürdürüldüğünü, bunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Şahin´in açıklamasına valilikten yanıt
Hatay Valiliği, patlamanın meydana gelişine ilişkin bazı bilgilerin gerçeği yansıtmadığı gibi soruşturmanın yürütülmesi ve gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Suzan Şahin´in açıklamasıyla ilgili bülten yayınladı. Valilik açıklamasında şunlara yer verildi: “05 Temmuz 2019 tarihinde Reyhanlı´da meydana gelen patlamayla ilgili olarak CHP Hatay Milletvekili Sayın Suzan Şahin tarafından yapılan basın açıklaması, olayın mahiyeti ve oluş şekli güvenlik güçleri tarafından tespit edilmeden, deliller toplanıp adli makamlara iletilmeden ve ülkemizde yaşayan sosyal grupların hassasiyeti göz önünde bulundurulmadan yapılan bir açıklama olmuştur. Olayın oluşu ile ilgili bilgilerin bir kısmının gerçeği yansıtmadığı gibi soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve gizliliğini ihlal edecek nitelikte olduğu değerlendirilmektedir. Kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi açısından bu tür açıklamaların yetkili organlar tarafından yapılmasının yerinde olacağı aşikârdır. Ayrıca, adli süreci etkilemeye yönelik bu açıklamalar hukukun da konusudur.

Araçtaki 3 kişi Suriyeli
AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Reyhanlı´da dün saat 13.00 sıralarında, Mehmet Akif Ersoy Caddesi´nin kenarında park halinde bulunan otomobilin infilak etmesi sonucu araçta bulunan 3 kişinin Suriye uyruklu olduğunu açıkladı. Türkoğlu, terör şüphesi olmakla beraber patlamanın neden kaynaklandığının her yönüyle incelendiğini belirtti. Türkoğlu, “Hatay Valiliğimiz ve Reyhanlı Kaymakamlığımızla birlikte konunun yakın takipçisiyiz ve olayın en kısa sürede açıklığa kavuşturulması için teyakkuzdayız, takipteyiz” dedi.

‘Birlik beraberlik´ vurgusu
Reyhanlı´daki saldırının nedeninin henüz kesin olarak belirlenmediğini belirten CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da sosyal medya hesabından bölgedeki etkilere dikkat çekti. Güzelmansur´un mesajı şöyle: “Reyhanlılı hemşehrilerime geçmiş olsun. Meydana gelen olayı yakından takip ediyorum. Hatay´da huzursuzluğa yol açacak herşeyin karşısındayım. Huzurun ve hoşgörünün kenti Hatay´ın birlik ve beraberliğine leke sürülmesine kesinlikle izin vermeyiz.”
Olayla ilgili Hatay Valililği ve Reyhanlı Kaymakamlığı ile görüşmelerin sürdürüldüğünü belirten CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de olayın her yönüyle araştırılması gerektiğini, çabaların da bu yönde olduğunu ifade etti. Tokdemir, bunun için üzerilerine düşen görevleri yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Hedef Cuma namazı mıydı?
Öte yandan İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Şefik Çirkin, Reyhanlı Kaymakamlık binasına yaklaşık 750 metre mesafedeki saldırının ardından yaptığı açıklamada, saldırının hedefinin Cuma namazı çıkışının olduğunu savundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çirkin, şunları ifade etti: “Anlaşılan o ki Reyhanlı´da teröristler Cuma çıkışını hedeflemişler fakat bomba erken patlayınca sadece onlar ölmüş. Gelecek sefer bu kadar şanslı olmayabiliriz. Daha bir kaç gün önce TV de ikaz ettik bu durumları. Hükümetin acil önlem alması gerekiyor. Geçmiş olsun Reyhanlı…”


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2506,57% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00