Tarih: 14.12.2023 17:18

Rezerv alan sorularına Hatay’dan yanıt verdi

Facebook Twitter Linked-in

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Hatay’da ilan edilen rezerv alanla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmediğini belirtti. Gürgen, "Doğru bilgiyi alırsak, işleri yürütmek daha kolay olacak" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla yerel ve ulusal basın mensuplarıyla toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Hatay genelindeki kalıcı konutların yapımı ve rezerv alanlarıyla ilgili süreç, çalışma ve detaylar ele alınıp değerlendirildi.

Gazetecilerle kahvaltı etkinliği sonrasında Vali Masatlı ile birlikte katıldığı basın toplantısında Gürgen soruları yanıtladı. Deprem sonrası kent merkezlerinde ilan edilen rezerv alanlarla ilgili bilgi veren Gürgen, hangi alanların rezerv alan olacağını ve kanundaki rezerv alan uygulamalarında hak sahiplerinin başka bir yerlere gönderileceğine dair haberlerin doğru olmadığını vurguladı, "Doğru bilgiyi alırsak, işleri yürütmek daha kolay olacak" dedi.

Toplantıda önce ‘Kalıcı Konut ve Rezerv Alanları’ hakkında gazetecilere sunum yapan Gürgen, ardından yaptığı açıklamada, kamuoyuna yönelik uzun zamandır dezenformasyon olduğuna dikkat çekti. Vatandaşların en doğru bilgiyi yetkililerden almaları gerektiğini vurgulayan Gürgen, "Doğru bilginin adresi valiliğimizdir, kaymakamlarımızdır ve belediye başkanlarımızdır. Doğru bilgiyi alırsak, işleri doğru yürütmek daha kolay olacak. Hepimiz nihayetinde 6 Şubat’ta yıkılan yerlerin ihyası ve insanların tekrardan eski evlerine, iş yerlerine kavuşturması için uğraş veriyoruz” diye konuştu.

Hatay'a 200 bin konut yapacaklarını kaydeden Gürgen, şöyle devam etti:

"Rezerv alanlarda üretilen konutlar var ama yeni konutları vatandaşların taşınmazlarının üzerine yapalım. Bu da bize Gülderen´de daha az alanı almamızı sağlayacak. Bu alanlarda konut yapmak bir tercihin ötesinde zorunluluktur. Bu topraklar çok bereketli. Antakya şehir merkezinde 12 bin, Defne´de 4-5 bin konut yaparsak hem hak sahipliği sorunu çözülür hem de şehir merkezleri toparlanır. Bu şehirde 20 bin konutu yapacak devletin kudretinden başka kudret tanımıyorum. 'Buradan sizi gönderip Gazzelileri gönderecekler' diyenler var. Bizim ne Gazze´den ne yan şehirden ne de yan ilçeden insanları getirmemiz mümkün değil. Buralarda kimler yaşıyorsa, o bölgedeki konutlar onlara verilecek. Antakya Asi Nehri kenarında, Defne´de ise Armutlu´da konutlarımızın yükselmesine çok az kaldı. Buralarda örnek daireleri de bitirip hak sahiplerine göstereceğiz."

Gürgen, şunları kaydetti: ”Zemin+4-5’i geçmeyen konutlar yapacağız. Bu binaları güvenli alanların üzerinde güvenli inşaat teknikleri ile yapıyoruz. Bu yaşanan afet ne ilk, ne de son. İskenderun’da, Kırıkhan’da da çalışmalarımız sürüyor. Samandağ merkezde 5 bin konutun yapılması gerekiyor. Şu anda bir rezerv alan var. Altınözü fazla hasar almadı ancak Altınözü depremzedelere ev sahipliği yapılıyor. Altınözü’müzün merkezini de canlandırıp burada yaşayan vatandaşlara teslim edeceğiz. Hatay’da saha koşulları gözetilmeden yüzeysel temeller yapılmış. Biz bunları kabul etmiyoruz. Kazıklarını çakacak, üzerine de radye temel atacak, sağlam üzerine sağlam olacak. Kayıpları yerine getiremeyiz, ama insanları güvenli evlere kavuşturabiliriz. Buna da ancak devletin gücü yeter. Biz yapımı tamamlanan evi hak sahiplerine veririz, tüm ödemelerini yaparsa süre sonunda mülk kendisinin olur, ancak 'Ben bunu ödeyemem' derse kamulaştırma bedelini alır ve gider. Biz burada fakirin, fukaranın hakkını korumak için adımlar atıyoruz."

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —