Şahin Tepesi mevkisinde rezerv alana dahil edildiği gerekçesiyle ‘az hasarlı’ konutlarını boşaltması istenilen 46 kişiden üçü yargıya başvurunca, kentsel dönüşüm Hatay İl Müdürlüğü, iki binayla ilgili ‘riskli bina işlemi başlattı
Karar, rezerv alana dahil edilen toplam 46 konutun bulunduğu üç binadan ikisinde oturan 3 kişi, yürütmenin durdurulması istemiyle Hatay İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonrası verildi. İki binadan karot örnekleri alımı ve kolon demirlerinin görüntüleme işleminin isi usulsüz yapıldığı ifade edildi. Kolon demirlerinin görüntülenmesi "beton röntgeni" yerine kolonun matkapla demire ulaşana kadar açılması yoluyla yapılırken, alınacak karot örneklerinin yerini ise inşaat mühendisi ya da mimar değil, incelemeyi yapacak firmanın teknisyeni belirledi.
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun’da rezerv alana dahil edildiği gerekçesiyle ‘az hasarlı’ konutlarını boşaltması istenilen 46 kişiden üçü yargıya başvurunca, kentsel dönüşüm Hatay İl Müdürlüğü, iki binayla ilgili ‘riskli bina işlemi’ başlattı. İskenderun’un İsmet İnönü Mahallesi Şahin Tepesi mevkisindeki üç ayrı binada bulunan 46 konut, 6 Şubat deprem depremlerinden 20 ay sonra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü kararıyla, daha önce ilan edilen rezerv alana dahil edilmişti. Şahin Tepesinde ‘altı katlar’ olarak bilinen 120 konut sahibinin müteahhitle anlaşması ve yapılan başvuru sonrası rezerv alandan çıkarılması üzerine, aynı bölgeden az hasarlı 46 konut Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü tarafından rezerv alana dahil edilesi kararı, kentsel dönüşüm Hatay İl Müdürlüğünce binalara asılan yazıyla konutların boşaltılması istenmişti. Hatay Kentsel Dönüşüm Müdürü İsmail Ceylan imzasıyla 23 Kasım 2024 tarihli yazıda kullanılan yapının 'riskli olup olmadığının' belirlenmesi üzerine karot örneği alımı yapılması istendi, İstanbul'da bir firma da bu amaçla görevlendirildi.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun 6. maddesini düzenleyen "uygulama işlemleri' kapsamındaki işlem, 6/A bendine göre yapıldı. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun 6/A bendi şöyle: "(1) Üzerindeki bina yıkılarak arsa hâline gelen taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatleri aranmaksızın Bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, önceki vasfı ile değerlemede bulunularak veya malik ile yapılan anlaşmanın şartları tapu kütüğünde belirtilerek malikleri adına payları oranında tescil edilir. Bu taşınmazların sicilinde bulunan taşınmazın niteliği, ayni ve şahsi haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh, hisseler üzerinde devam eder. Bu şekilde belirlenen uygulama alanında cins değişikliği, tevhit ve ifraz işlemleri Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından resen yapılır veya yaptırılır. Bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir. Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır."
Karot işaretlemesi teknisyenden
Şahin Tepesi mevkiideki üç binadan ikisinde oturan 3 kişinin yürütmenin durdurulması istemiyle Hatay İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonrası, iki binadan karot örnekleri alımı yapıldı, kolon demirlerinin görülmesi için betonlar matkapla açıldı.
Kolon demirine, röntgen yerine matkap
Şahin Tepesi mevkiideki iki binadan karot örneğinin alımını gözlemleyen İskenderun'da görev yapan bir mimar, "Karot işaretlemesini mimar ya da inşaat mühendisleri tarafından yapılması ve firma görevlilerinin belirlenen yerden örnek alası gerekirken, burada uygulama farklı yapıldı. Karot örneğinin alımı için işaretlemesiyi firmanın teknisyeni yapıyor, aynı firmanın elemanları da alımı yapıyor. Ayrıca, kolon demirlerine bakmak için beton röntgeni çekilmesi gerekirken, matkaplarla beton açıldı ve kolon demirleri ortaya çıkarıldı" değerlendirmesini yaptı.
Öte yandan konuyu yargıya taşıyan ve binadan karot olmasına yol açan iki mülk sahibi de yapılan işlemi "binanın riskli yapı" olması yönünde yapılan bir işlem olduğunu düşündüklerini, karot işaretlemesi ve kolon demirlerinin gözlemlenmesinde beton röntgeninin kullanılmamasının da bu anlayışı sergilediğini ifade etti.
10011,27%0,14
34,99% 0,14
36,71% -0,08
2976,67% -0,11
4819,81% -0,22