Sabun ihracatında artış

Sabun ihracatında artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre,Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 21 oranında artışla 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 Türkiye ihracatının üzerinde artış rakamlarına ulaşan kimya sektörü, Ağustos ayında da ihracata en çok katkı sağlayan üçüncü sektör konumunu sürdürdü. 2017 Ağustos ayında, sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde de, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 296 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Ağustos ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 12 arttı ve ihracatındaki payı yüzde 20 oldu. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler olurken, bunları Plastikler ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Malta Mısır ve Cebeli Tarık oldu. KKTC, Irak, İspanya, Almanya ve Yunanistan ilk 10´da yerini aldı. 

AKMİB Başkanı Uğur Ateş, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) olarak, AKİB genel ihracat artışının üzerinde bir artış yakaladıklarına belirtti ve “Türkiye geneli sektör ihracatında yüzde 20 pay sahibi olan AKMİB, 2016 yılı Ağustos ayında 264 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2017 yılı aynı dönemini yüzde 12 artış ile 296 milyon dolar ihracat ile kapattı' açıklamasını yaptı. Geçen ay, AKMİB ihracatında yüzde 71 oran ile en büyük paya sahip mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 ihracat artışı yaşandığını dile getiren Ateş, şunları söyledi: “Bu artışta ürün grubunun ilk üç pazarı olan BAE, ABD ve Malta´ya yapılan ihracat artışlarının etkisini görüyoruz. Ayrıca ilk 6 alt sektör ürün grubumuzda da yine artış var. Plastikler ve mamullerinde yüzde 26, anorganik kimyasallar´da yüzde 39, boya vernik mürekkep ve müstahzarlarında yüzde 12, eczacılık ürünleri´nde yüzde 34, sabun ve mıkama müstahzarlarında ise yüzde 19 artış yaşandı.'s
Plastik ve mamulleri ihracat artışında Almanya ve Irak pazarlarının etkili olduğunu, anorganik mimyasallar alt sektöründe de S. Arabistan ve Yunanistan´daki artışların dikkat çektiğini ifade eden Ateş, “2017 yılı Ağustos ayı AKMİB ihracatının ilk 3 pazarında, temmuz ayında olduğu gibi artışlarımız devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri´nde 72,6 milyon dolar, ABD´de 22,2 milyon dolar ve Malta´da ise 21,9 milyon dolar artış yakaladık. BAE´de ilk sırada yer alan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler´inde 72,6 milyon dolar artış varken, ABD´de ise 24,3 milyon dolar artışla yine bu ürün grubu en büyük pazar payına sahip. Malta pazarında ise ihraç edilen 5 ürün grubunda en yüksek pay yine aynı ürün grubuna ait” değerlendirmesini yaptı.



Anahtar Kelimeler: Sabun ihracatında artış

Erzin OSB'de 'yol ve altyapı temeli' atıldı

43 yabancı 'kaçak kişi' sınır dışı

Polisten üç mahallede 'asayiş toplantısı'

Zeytinyağı fabrikalarına denetim sürüyor

Medeniyetler korosundan konser hazırlığı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

Yükleniyor

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01