'Sabun dökümü' şenliği

İskenderun'da sokak Defne kokmayı sürdürdü

GÜNCEL 24.11.2022 14:00:00

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'da faaliyet gösteren iki derneğin ortak etkinliğiyle "sabun dökümü" şenliği düzenlendi ve sokağa defne kokusu yayıldı. 
Kentte faaliyet gösteren Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği'nin, geleneksel hale getirdiği Defne Sabunu Dökümü Şenliği, Savaş mahallesinde 55. sokaktaki dernek binasında yapıldı. 

Sabun ustası yapımını anlattı
Dernek üyeleri ve halkın katılımıyla yapılan sabun dökümü şenliğinde, yöresel ürünler arasında bulunan defne sabununun nasıl yapıldığı da görsel olarak katılımcılara anlatıldı. Kazanda pişirilen defne sabunu, yere serilen kalıplara döküldü ve kurutulmaya bırakılarak, belirli ölçülerde kesildi. 
Şenlikte Defne sabunu dökümünü yapan 25 yıllık sabun ustası Ali Kiremit'nin, dökümünü tamamladığı defne sabunları soğuduktan sonra damgaladı, kesildi ve kullanıma hazır hale getirildi. 

Sabun ustası Ali Kiremit, defne sabununun yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını ve kullanılan malzemelerdeki ayarların kaliteli sabun elde etmek için çok önemli olduğunu ifade etti. Defne sabununun, zeytinyağı ve defne yağının bir kazanda karıştırılıp, içerisine kostik ve suyun ilave edilmesiyle macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak yapıldığını anlatan sabun ustası Kiremit, kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi, yani karışımın donması ve köpürmesi için kullanıldığını ifade etti. 

Sabun Dökümü Şenliğinde dökümü yapılan sabunlarda yüzde 40 Defne yağı, yüzde 60 zeytinyağı, 7 kilo kostik ile 10 litre suyun kullanıldığını anlatan sabun ustası Tümkaya, toplamda 67 kiloyla sabun elde edileceğini belirtti. Dökümü yapılan sabunların 250 tane dolayında olmasının beklendiği ifade edildi.

Dökülen sabunlar konuklara
Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım, Evimiz İskenderun Süpürge Derneği iş birliğiyle her hafta düzenlenen Geleneksel Çarşamba Söyleşisi'nde kürsü konuklarına dökümünü yaptıkları sabun ve İskenderun kartpostallarını hediye ettiklerini söyledi. 

Etkinlik geleneksel hale getirildi
Sabun Dökümü Şenliğini geleneksel etkinliklerinden biri haline getirdiklerini ve yılda birkaç kez dökümünü yaptıklarını anlatan Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği Başkanı Yıldırım, "Amacımız yerel kültürün yaşatmak. Aynı zamanda bu tür etkinliklere ilginin daim kalmasını, tarih ve mitoloji ile ilişkini ne kadar güçlü kılarsak o kadar derinlikte ilişkiler yaratacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Anahtar Kelimeler: 'Sabun dökümü' şenliği

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74