Sadettin Kaynak anıldı

Şarkıları en çok çalınıp okunan besteci

GÜNCEL 14.02.2019 10:46:53
Sadettin Kaynak anıldı

Sadet Berkyürek/İskenderun

Türkiye´nin önemli bestekarlarından Hafız saadettin Kaynak, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´ndeki etkinlikte anıldı, Kaynak´ın besteci yönüne dikkat çekildi, yorumculuğu değerlendirildi. Sadettin Kaynak´ın yaşadığı dönemin özellikleri, Türk Müziği´ndeki yerinin de ele alındığı etkinlikte Deniz Çağdaş Musiki Cemiyeti üyeleri Yusuf Erdoğdu sunumu ve sesiyle, Hilmittin Deşer yorumuyla destek verdiği etkinlikte Sabit İfrazi uduyla, Bilgi Oğuz kemanıyla, udu ve yorumuyla Zeki Kaysar Sadettin Kaynak´ın eserlerini seslendirdi.
Deniz Çağdaş Musiki Derneği Başkanı Mehmet Kuseyirli ve üyelerinin de katıldığı etkinlikte Sadettin Kaynak´ın makamlar arasındaki geçişleri de ustalıkla kullandığı eserlerinden de örnekler veren grup, Yeşil gözlerini ufkuma ger ki, Enginde yavaş yavaş, Ela gözlerine kurban olduğum, Son ümidim de bitti kuş gibi uçtu gitti, Bir rüzgardır gelir geçer sanmıştım, Gönlün seher yeli gibi, Dertliyim ruhuma hicran sardım da yine eserlerini katılımcılarla birlikte yorumladı.
Sadullah Çağlar´ın sunumuyla başlayan Atatürk´ün Sadettin Kaynak´ın Atatürk´le anılarına da yer verilen etkinlikte, Yusuf Erdoğdu, Kaynak´ın bestekar kimliğinden önce ses sanatçısı yönüne dikkat çekti. Erdoğru şöyle konuştu: “Sadettin Kaynak hocamızın son dönem Türk musikisi bestecilerinin en büyüklerinden olduğu konusunda herkes birleşir. Belki şarkıları en çok çalınıp okunan bestecidir. Radyo repertuarında pek çok bestesi bulunmaktadır. Anmalarda sanatı üzerine yorumlar yapılır ama, önemli bir özelliği unutulur. Nedense bir kaç kelimeyle de olsa dile getirilmez. Sadettin Kaynak özellikle bir gazelhan ve hanendedir. Bir ses sanatçısı olarak 1926-1935 arasında doldurduğu taş plakları koleksiyonlardadır. Besteci olarak anılıp sevilmesi okuyuculuğu bıraktığı yıllardan sonradır” diye konuştu. Hafız hanende kuşağının son önemli temsilcilerinden olduğunu da sözlerine ekleyen…. “Bu yüzyılın başlarında Sami Osman Aşir gibi büyük ustaların varlığıyla doruğa ulaşan bu gelenek Cumhuriyetle değişime uğramış, başka Münir Nurettin Selçuk olmak üzere hafızlık geleneğinden geçmemiş yeni bir okuyucular kuşağı yetişmiştir. Hafızlar çoğunlukla camii musiki alanında yetişirlermiş, eğitilirlermiş.

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,35% 0,05
  • EURO

    51,31% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6257,82% -2,57
  • Ç. ALTIN

    10614,40% -3,08