Sadettin Kaynak anıldı

Sadettin Kaynak anıldı

Şarkıları en çok çalınıp okunan besteci

Sadet Berkyürek/İskenderun

Türkiye´nin önemli bestekarlarından Hafız saadettin Kaynak, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´ndeki etkinlikte anıldı, Kaynak´ın besteci yönüne dikkat çekildi, yorumculuğu değerlendirildi. Sadettin Kaynak´ın yaşadığı dönemin özellikleri, Türk Müziği´ndeki yerinin de ele alındığı etkinlikte Deniz Çağdaş Musiki Cemiyeti üyeleri Yusuf Erdoğdu sunumu ve sesiyle, Hilmittin Deşer yorumuyla destek verdiği etkinlikte Sabit İfrazi uduyla, Bilgi Oğuz kemanıyla, udu ve yorumuyla Zeki Kaysar Sadettin Kaynak´ın eserlerini seslendirdi.
Deniz Çağdaş Musiki Derneği Başkanı Mehmet Kuseyirli ve üyelerinin de katıldığı etkinlikte Sadettin Kaynak´ın makamlar arasındaki geçişleri de ustalıkla kullandığı eserlerinden de örnekler veren grup, Yeşil gözlerini ufkuma ger ki, Enginde yavaş yavaş, Ela gözlerine kurban olduğum, Son ümidim de bitti kuş gibi uçtu gitti, Bir rüzgardır gelir geçer sanmıştım, Gönlün seher yeli gibi, Dertliyim ruhuma hicran sardım da yine eserlerini katılımcılarla birlikte yorumladı.
Sadullah Çağlar´ın sunumuyla başlayan Atatürk´ün Sadettin Kaynak´ın Atatürk´le anılarına da yer verilen etkinlikte, Yusuf Erdoğdu, Kaynak´ın bestekar kimliğinden önce ses sanatçısı yönüne dikkat çekti. Erdoğru şöyle konuştu: “Sadettin Kaynak hocamızın son dönem Türk musikisi bestecilerinin en büyüklerinden olduğu konusunda herkes birleşir. Belki şarkıları en çok çalınıp okunan bestecidir. Radyo repertuarında pek çok bestesi bulunmaktadır. Anmalarda sanatı üzerine yorumlar yapılır ama, önemli bir özelliği unutulur. Nedense bir kaç kelimeyle de olsa dile getirilmez. Sadettin Kaynak özellikle bir gazelhan ve hanendedir. Bir ses sanatçısı olarak 1926-1935 arasında doldurduğu taş plakları koleksiyonlardadır. Besteci olarak anılıp sevilmesi okuyuculuğu bıraktığı yıllardan sonradır” diye konuştu. Hafız hanende kuşağının son önemli temsilcilerinden olduğunu da sözlerine ekleyen…. “Bu yüzyılın başlarında Sami Osman Aşir gibi büyük ustaların varlığıyla doruğa ulaşan bu gelenek Cumhuriyetle değişime uğramış, başka Münir Nurettin Selçuk olmak üzere hafızlık geleneğinden geçmemiş yeni bir okuyucular kuşağı yetişmiştir. Hafızlar çoğunlukla camii musiki alanında yetişirlermiş, eğitilirlermiş.



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55