Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, Ramazan ayında oruç tutanlara beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu.
İskenderun/SES
Dr. Yılmaz, “Bu yıl ramazan ayı 16 saatlik açlıkla birlikte sıcak yaz günlerine rastlamakta bu neden ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir” dedi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğünün atlanmaması gerektiğini belirten Dr. Yılmaz, şu önerilerde bulundu; “Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısını arttırmalı ve mutlaka sahura kalkmalıyız. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.”
İftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarına da işaret eden Dr. Yılmaz, yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmenin oluşturduğunu kaydetti. Yılmaz, sıvı tüketimine de dikkat edilmesini istedi. Yılmaz, şunları ifade etti: “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmeliyiz.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55