İskenderun/SES
TBMM Başkanlığa verdiği önerge ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin´e kararın gözden geçirilmesini öneren Milletvekili Oruç, bakan Bilgin´e reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmek istendiği iddialarını sordu.
TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile sağlık alanındaki yeni uygulamaları hatırlatan Hataylı milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin´e 5 sonu yöneltti.
8 Eylül 2021 tarihindeki Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan “Sağlık Uygulama Tebliği´nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile 52 ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamından çıkartıldığını kaydeden Milletvekili Oruç, “Alınan yeni kararla birlikte, 15 Ekim´den itibaren Antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan boğaz spreyleri, ağrı kesiciler, kas gevşetici krem ve merhemler, SGK´nın geri ödeme listesinde yer almayacaktır. Ayrıca Karar kapsamında eşdeğer ilaç taban fiyatları da değişmiştir, limitin yüzde 10´dan yüzde 5´e düşürülmesiyle beraber SGK´lılar yüzde 5 daha fazla ilaç farkı verecektir. Yine tebliğdeki değişiklikle ortodontik diş tedavileri ve yüzde 40 ve üzerinde engelli kişiler hariç, özel sağlık hizmeti sunucuları ve SGK ile sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerinde yapılan ağız ve diş sağlığına ilişkin tedaviler de SGK tarafından ödenmeyecektir” dedi.
Türk Eczacıları Birliği´nin ‘sağlığa erişimde eşitsizliğin bu düzenleme ile daha da artacağına´ ilişkin uyarılarını da hatırlatan Milletvekili Oruç, “Uzun zamandır yaşama geçirilmek istenen reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesinin önünü açabilecek nitelikte bir adımdır. Halkın sağlık-ilaç hakkını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak böyle bir düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz.” diyerek, fiili olarak reçetesiz ilaçların genişletilmesinin önünü açacak bu düzenlemeden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmiştir” değerlendirmesini yaptı. Oruç, Bakan Bilgin´e şu soruları yöneltti: “Bahsi geçen 52 ilaç hangi gerekçe ile SGK´nın geri ödeme listesinden çıkarılmıştır? Bahsi geçen kararla, alım gücü düşük olan yurttaşların ilaçlara ulaşması daha da zorlaşacaktır. Bunu engellemek üzere Bakanlığınızca adım atılacak mıdır? Bu düzenlemenin devam edeceği, başka ilaç gruplarının da ödeme kapsamından çıkartılacağı iddiası doğru mudur? Bu kararın Bakanlığınızca gözden geçirilmesi söz konusu mudur? Eczacılar Birliğinin bu yöndeki talebi tarafınızca değerlendirilecek midir? Reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmek istendiği doğru mudur?”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55