Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Dörtyol´un Kuzuculu Mahallesi Bülke mevkiinde yapılması planlanan alçı ve grafit ocağına karşı halktan gelen tepkileri parlamentoya taşıdı. Şahin, doğanın ve çevrenin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasını, Amanos dağının bitki örtüsünün ve su kaynaklarının kirleticilerden korunması için projeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Toplantı önesinde ve geçen hafta Kuzuculu Florya At Çiftliğinde gerçekleştirileceği açıklanan Alçı ve Grafit Ocağı Halkın Bilgilendirme Toplantısı ertelendi.
Narenciye üretiminin yoğun olduğu Dörtyol yöresinde üreticiler ile bölge sakinlerinin madenin tozundan etkileneceğini, Dörtyolların çevreyi ve yaşamı tahrip edeceği düşünülen ocağı istemediğini anlatan milletvekili Şahin, 'Dörtyol´un Kuzuculu Mahallesine bağlı Amanos dağları eteklerinde bulunan Bülke merkezi ormanlık bölgede alçı-grafit ocağı açılması yönünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 18.11.2020 tarihinde 7 yıllığına IV Grup Maden Arama Ruhsatı verildi. Mmaden arama ruhsatı verilen 1087,50 hektarlık alanın 111,61 hektarlıklık kısmına Metan Kömür Ticaret A.Ş. tarafından yıllık 200 bin ton kapasite ile alçı ocağı ve 10 bin ton kapasite ile grafit ocağı işletilmesi planlanıyor. Hataylılar nefes almak, doğalarının katledilmemesini istiyor. 5000 hektar ormanımız yandı. Artık Hataylının fazlasını kaldıracak gücü yok. Tüm dünya yenilenebilir enerjiye yönelmiş, doğa ve canlı hayatını önceleyen projeleri hayata geçirirken, rant uğruna Hatay´da 9 ayrı bölgede toplam 75 bin dönümlük alanda maden arama sahası açmak ormanlarımızın, dağlarımızın tahrip edilmesine ve doğanın dengesinin değişmesine neden olacak, beraberinde felaketler getirecektir' değerlendirmesinde bulundu.
Tekkoz-Kengerlidüz Tabiatı Koruma Alanı´na 3,3 kilometre mesafede, tarım için can damarı olan bölgede, hayata, suya, toprağa, havaya, tarıma, narenciyeye, meyve bahçelerine, turizme, piknik alanlarına, ekoturizme, bitki ve yaban hayatına, antik ve tarihsel dokuya, tarihi ören yerlerine vereceği zarar nedeniyle maden ocağına karşı çıktığını ve Temmuz ayında yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı ertelendiğini ifade eden Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Amanos ve Deli Çay Güzergahında doğal güzelliği ile birlikte halkın yaşam alanı olan bölgenin ciddi zarar göreceği konusunda endişeli olan mahalle halkının, narenciye, tarım ürünleri ve sularına alçı tozu ve siyah grafit yağı karışması tehdidi ile karşı karşıya oluğunu, bunun halk sağlığı için de ciddi tehdit oluşturacağını söyleyen CHP´li Suzan Şahin, ‘‘Bölge halkı, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları tarafından istenmeyen maden ocağı için daha önce Temmuz ayında yapılacağı belirtilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı ertelenmiş, en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile ÇED toplantısının 2 Kasım 2021 tarihinde yapılacağı duyurulmuştur.'
'Hatay´da kaç tane maden arama ruhsatı verildi?'
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanlığı´na verdiği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´in yazılı yahıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Söz konusu alçı-grafit ocağının maden arama ruhsatı verilirken çevreye ve insan sağlığına etkileri açısından detaylı araştırma yapılmış mıdır? Firmanın girişimleri konusunda bölge halkı bilgilendirilmiş midir? Maden ocağı ruhsatı verilirken bölgeye yakın koruma alanları, tarım alanları, doğal ve tabii varlıklar, tarihi alanlar ve ören yerleri hakkında araştırma yapılmış mıdır? Söz konusu maden ocağı için maden arama ruhsatı verilirken hangi kriterler dikkate alınmıştır? İhale nasıl gerçekleştirilmiştir? Söz konusu maden ocağının çevre ve insan sağlığına tehdit oluşturduğu birçok çalışmada ortaya konmuşken ve bölgede yaşayanların halkı tepkisi varken ÇED toplantısı yapılması ısrarının nedeni nedir? Maden ocağı konusunda bölge halkının düşüncesini alacak mısınız? Başlatılan imza kampanyası dilekçeleri size ulaşmış mıdır? Ulaşmışsa ne zaman yanıt vereceksiniz? Doğaya, çevreye, tarımsal üretime ve en önemlisi insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı belli olan maden ocaklarının açılması yönünde ısrar nedendir? Hatay´da şu anda kaç tane maden arama ruhsatı verilmiştir? Bunların kaçının ÇED raporu bulunmaktadır? Raporların sonuçları nelerdir? Hatay´da şu anda faaliyette olan maden ocakları dışında kaç tane maden arama ruhsatı başvurusu beklemektedir? Bunlar hangi bölgelerde açılmak istenmektedir? ÇED başvurularının durumları nelerdir?'
Partilerden ortak tepki
Kuzuculu´nun Bülke mevkiinde yapılması planlanan alçı ve grafit ocağına Dörtyol´daki sivil toplum kuruluşlarının artından siyasi partiler de tepki gösterdi. Bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, dağıttıkları broşürle Amanos´da alçı ve grafit ocağı istemediklerini duyurdu.
Adalet ve Kalkın Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (CHP), İyi Parti, Büyük Birlik Partisi (BBP), Saadet Partisi (SP), Emek ve Dayanışma Partisi (EMEP) ile Sol Parti ilçe başkanları ve temsilcileri Anıt Alanında toplanarak, kentin İnönü, Çaylı ve Özel Cadde üzerindeki esnafa broşürler dağıttı ve Florya At Çiftliğinde Alçı ve Grafit Ocağı için yapılacak halkın bilgilendirme toplantısında tepki koymaya davet etti. Kuzuculu Florya At Çiftliğinde dün yapılması planlanan Alçı ve Grafit Ocağı Halkın Bilgilendirme Toplantısı ise Hatay valiliği ve Dörtyol Kaymakamlığının, halkın katılımının yoğun olabileceği ve güvenlik sorunu yaşanabileceği gerekçesiyle ertelendi. Toplantının erteleme tarihi açıklanmadı.