"Sahte diploma" için araştırma istemi

Tekirdağ Devlet hastanesinde sahte diplomayla bir yıl hekimlik yaptığı belirlenen Ayşe Ö.'nün diploma olayı araştırma önergesiyle parlamentoya taşındı.

EĞITIM 8.12.2022 09:00:00 0

İskenderun/SES
22 milletvekili ile birlikte konuyu TBMM'ye taşıyan Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ülke gündeminin "sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat" haberleriyle sarsıldığını belirtti.
TBMM Başkanlığına verilen ve Meclis Araştırması isteniylen önerge teklifinde,  "Üniversite mezunu işsiz genç sayısı milyonları bulurken, sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat haberleriyle ülke gündemi sarsılmaktadır. Özellikle kamuda liyakatin yok edilmesi ve nepotizmin artması sahte diplomayla istihdamı yaygınlaştırmaktadır. TÜBİTAK’a sahte diplomalı uzmanların, önemli kamu kuruluşlarına sahte diplomalı bürokratların, üniversitelere sahte diplomalı akademisyenlerin girebiliyor olması, hem okumak yerine emek hırsızlığıyla birkaç günde diploma sahibi olmak isteyenlerin, hem de sahte diploma üretip satarak para kazanmak isteyen dolandırıcıların cesaretlerini artırmaktadır" ifadesine yer verildi. 
Milletvekili Güzelmansur tarafından hazırlanan ve 22 milletvekili tarafından desteklenen araştırma önergesi teklifine şöyle devam edildi: "Sahte diploma dolandırıcılığı o kadar aleni hale gelmiştir ki sosyal medya platformlarından veya kurulan web siteleri üzerinden, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademeler için diploma tarifeleri ilan edilmektedir. Açık açık sahte diploma satışları yapılmakta, hatta reklamlar düzenlenmektedir. İnternetten veya sosyal medyadan iktidara karşı yapılan eleştirel yorumlar dahi anında tespit edilip, jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satış siteleri illegal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir.  Sahte diploma satışı yapan, sahte diplomayla iş bulup gelir elde eden kişilere yönelik cezaların yetersiz olması da bu suçun yaygınlaşmasının bir diğer nedenidir. Sahte diploma satanlar ya da kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaka, çoğu durumda da hükmün açıklanması geriye bırakılmaktadır. Dolayısıyla ceza yetersizliği de sahte diplomalıları artırmaktadır. Ülkemizde liyakatin yok edilmesi, nepotizmin yaygınlaşması, sahte diplomayla önemli yerlere gelinebilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersizliği sahte diploma satışının da, sahte diplomalıların da artmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok kesimin mağdur olmasına yol açarken, adalet duygusunu ve umudu örselemektedir. Sahte diploma satışı ve sahte diplomayla istihdamın önüne geçmek için, sorunu etik, toplumsal, siyasal ve hukuksal bağlamda  tüm yönleriyle araştırmak, ihtiyaç duyulan tüm denetim mekanizmalarını ve yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."
 


Anahtar Kelimeler: "Sahte diploma" araştırma istemi

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00