Sahte diploma için araştırma önergesi

Sahte diploma satışlarının internet siteleri üzerinden yapıldığını belirten Hatay Milletvekili Güzelmansur, sahte diploma konusunun TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

SİYASET 1.12.2022 19:52:00 0
Sahte diploma için araştırma önergesi

Devlet hastanesinde sahte diplomayla bir yıl hekimlik yaptığı belirlenen Ayşe Ö.'nün diploma olayı ile ilgili Meclis'e araştırma önergesiyle verildi. 22 milletvekili ile birlikte konuyu TBMM'ye taşıyan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ülke gündeminin "sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat" haberleriyle sarsıldığını belirtti.

Devlet hastanesinde sahte diplomayla bir yıl hekimlik yaptığı belirlenen Ayşe Ö.'nün diploma olayı ile ilgili Meclis'e araştırma önergesiyle verildi. 22 milletvekili ile birlikte konuyu TBMM'ye taşıyan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ülke gündeminin "sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat" haberleriyle sarsıldığını belirtti.

Sahte diplomalı uzmanlar "cesaretlerini artırmakta"

TBMM Başkanlığı'na verilen ve Meclis araştırması istenilen önerge teklifinde, "Üniversite mezunu işsiz genç sayısı milyonları bulurken, sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat haberleriyle ülke gündemi sarsılmaktadır. Özellikle kamuda liyakatin yok edilmesi ve nepotizmin artması sahte diplomayla istihdamı yaygınlaştırmaktadır. TÜBİTAK’a sahte diplomalı uzmanların, önemli kamu kuruluşlarına sahte diplomalı bürokratların, üniversitelere sahte diplomalı akademisyenlerin girebiliyor olması, hem okumak yerine emek hırsızlığıyla birkaç günde diploma sahibi olmak isteyenlerin, hem de sahte diploma üretip satarak para kazanmak isteyen dolandırıcıların cesaretlerini artırmaktadır" ifadesine yer verildi.

"Diploma dolandırıcılığı aleni hale gelmiştir"

Milletvekili Güzelmansur tarafından hazırlanan ve 22 milletvekili tarafından desteklenen araştırma önergesi teklifine şöyle devam edildi:

"Sahte diploma dolandırıcılığı o kadar aleni hale gelmiştir ki sosyal medya platformlarından veya kurulan web siteleri üzerinden, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademeler için diploma tarifeleri ilan edilmektedir. Açık açık sahte diploma satışları yapılmakta, hatta reklamlar düzenlenmektedir. İnternetten veya sosyal medyadan iktidara karşı yapılan eleştirel yorumlar dahi anında tespit edilip, jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satış siteleri illegal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir. Sahte diploma satışı yapan, sahte diplomayla iş bulup gelir elde eden kişilere yönelik cezaların yetersiz olması da bu suçun yaygınlaşmasının bir diğer nedenidir. Sahte diploma satanlar ya da kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmakta, çoğu durumda da hükmün açıklanması geriye bırakılmaktadır. Dolayısıyla ceza yetersizliği de sahte diplomalıları artırmaktadır. Ülkemizde liyakatin yok edilmesi, nepotizmin yaygınlaşması, sahte diplomayla önemli yerlere gelinebilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersizliği sahte diploma satışının da sahte diplomalıların da artmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok kesimin mağdur olmasına yol açarken, adalet duygusunu ve umudu örselemektedir. Sahte diploma satışı ve sahte diplomayla istihdamın önüne geçmek için, sorunu etik, toplumsal, siyasal ve hukuksal bağlamda tüm yönleriyle araştırmak, ihtiyaç duyulan tüm denetim mekanizmalarını ve yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Anahtar Kelimeler: Sahte diploma araştırma önergesi

HBB'den grevdeki işçilere destek

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

Resmi bayramlaşma bugün

Hatay’da kuraklık kapıda

MCG Tower'da bilirkişi raporu; 17 katlı yapılaşma 'yanlış'

Dönmez: Kaynak olmazsa dükkan kapanır

Belen Tüneli yapımı devam ediyor

Abdullah Cömert anıldı

İskenderun DEM, yeni yönetimini belirledi

12 kat yüksekliğe izin yok

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Kadınlar şerbet dağıtarak tanıtım yaptı

Yetiştiği topluluğa şef olarak döndü

  • BIST 100

    10877,52%-3,57
  • DOLAR

    41,15% 0,08
  • EURO

    47,94% -0,49
  • GRAM ALTIN

    4679,46% 1,80
  • Ç. ALTIN

    7405,65% 1,15