Samandağ’da ‘enkaz’ süreci tartışıldı

Samandağ’da ‘enkaz’ süreci tartışıldı

Dökülen molozlar Samandağ’da enkaz kaldırma, taşıma ve depolama süreçlerinde yaşanan ve etkileri uzun zamana yayılacak halk sağlığı, çevre kirliliği ve yaşam alanlarının tahribine yönelik sorunlar tartışmaya açıldı.

Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Metalurji Yüksek Mühendisi Prog. Dr. Cemalettin Küçük, Gıda Müdendisi Bülent Şık, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Engin Çörüşlü, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı, Çevre Mühendisi Ali Çiftçi, Hatay Barosu Çevre ve Kent Kons. Başkanı Av. Ecevit Alkan, Cafer Firan, Mehmet Karakuş ve Levent Büyükbozkırlı’nın gerçekleştirdiği bilgilendirmede bölgede enkaz kaldırma, taşıma ve depolama süreçlerinde yaşanan ve etkileri uzun zamana yayılacak halk sağlığı, çevre kirliliği ve yaşam alanlarının tahribine yönelik sorunlar ele alındı. 

Toplantının ardından molozların döküldüğü alana yürüyüş gerçekleştirilirken alandaki basın açıklamasını Hatay Ekoloji Platformu üyesi Dr. Demet Parlar okudu. 

Parlar, kaldırılan enkaz ile birlikte bu yıkımlara, başta kanserojen asbest tozu olmak üzere zehirli enkaz tozlarının ve toksik kimyasalların yol açacağı sağlık sorunlarının eklendiğine dikkat çekti. Parlar, “Enkazlar tüm uyarılara rağmen deprem bölgelerinde inanılmaz bir hızla kaldırılmaktadır. İnşaat rantının önünü açmak için gösterilen bu aceleciliğin yaratacağı büyük tehlikeler göz ardı edilmektedir. Oysa deprem bölgesinin acil ihtiyaçları gıda teminidir. Nitelikli geçici barınmadır, halk sağlığı hizmetleridir. Tarım alanlarına, meyve bahçelerine, yol kenarlarına, çadır kentlerin yerleşim yerlerinin bulunduğu alanların hemen yanına, su havzalarına, vadilere dökülen enkazlar hem halk sağlığını tehdit etmekte hem de doğal miras alanlarını zehirlemektedir. Bu süreç bölgede yaşayan tüm canlıların sağlığını olumsuz etkileyecektir. Havanın, yer altı ve yerüstü sularının, toprağın ve besinlerin zehirlenmesine yol açan tüm bu işlemler, “Hafriyat ve Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği ile Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Yönetmeliği” yok sayılarak yapılmaktadır. Emek, meslek, ekoloji örgütlerinin, bilim insanlarının ve yerel halkın bu konuyla ilgili uyarıları ve talepleri de dikkate alınmamaktadır” dedi.
 



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55