Santralin zemininde ´çatlak´

Santralin zemininde ´çatlak´

Atal, Temmuz 2016´daki keşifte dile getirdiklerini söyledi



Akın Bodur/İskenderun
Erzin, Dörtyol, İskenderun, Antakya ve Samandağ´daki çevre koruma derneklerinin de üyesi olduğu Doğu Akdeniz Bölgesi Çevre Dernekleri (DAÇE), mersin´de yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali´nin temelinde çatlak oluştuğunu ve çatlak oluşan bölümlerin kırılarak, yeniden beton düküldüğünü ancak yine çatlaklar oluştuğunu ifade etti. Akkuyu Nükleer Santralinin, her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olan bölgede inşa edildiğini belirten Atal, bölgede, son 17 bin yıldır büyük deprem olmadığını, bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini belirtti.

Akkuyu, 10 bin yılda büyük deprem yaşanan deprem bölgesinde
Konunun gazetelere de haber olduğunu ifade eden DAÇE avukatı İsmail Hakkı Atal, 'Akkuyu Nükleer Santrali ÇED raporunun iptali için açılan Danıştay 14. Daire -2014/11695 E. sayılı davanın 11 temmuz 2016 tarihinde yapılan keşfinde, davacılardan Türkiye Barolar Birliği vekili olarak katılmıştık. Keşiften önce beyanlarını sunarken, nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini ve 2009 yılında DAÇE olarak bölgede yaptığımız çalışmada köylülerin ifadelerini aktardık. Büyükeceli köylülerinin ilk lisansı 1976 yılında alınan nükleer santral sahasında 1983 yılında zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak çalışırken zemine tonlarca çimento basıldığını ve çimentonun zemine basıldığı yerden 150 metre ötede denizden çıktığını söyledik' açıklamasını yaptı. Keşif sırasındada Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hasan Çetin´in 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmada, Akkuyu Nükleer Santral sahasının ´aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bitim noktasının 30 kilometre batısında olduğunu; ilki 38.000 yıl önce, ikincisi 28.000 yıl önce ve üçüncüsü 17.000 yıl önce olmak üzere her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olduğunu, son 17.000 yıldır deprem olmadığı için tekrarlama periyodu 10.000 yıl olan bölgede, enerji birikiminin olduğunu ve bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini de ifade ettik. Bu bilimsel çalışmayı da mahkemeye sunduk. Deliller ve taleplere rağmen mahkeme ve 15 kişilik bilirkişi heyeti 11 Temmuz 2016 tarihli keşifte zemin etüdü yapmak için bir örnek almadı. İşletildiği takdirde her an hükleer bir felakete açık zemini dayanıksız, karstik yapıdan oluşan Akkuyu Nükleer Santrali projesi Türkiye için büyük tehdit oluşturmaktadır ve bin an önce vazgeçilmelidir' dedi.
DAÇE avukatı Atal, Adana Barosu, DAÇE, Adana Tabip ve Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Akkuyu Nükleer Santralinin önlisansının iptali için açtıkları davanın Ankara 12. İdare Mahkemesi 2018/1553 E., lisans iptali için açtıkları davanın da Ankara 12. İdare Mahkemesi 2018/2301 E. sayılı dosyalarla devam etttiğini de anımsattı.



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9411,13%0,46
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,04% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3000,45% 1,31
  • Ç. ALTIN

    5010,37% 1,12