'Şarbon bakterisi 100 yıl canlı kalabilir'

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Hatay Kent Konseyi işbirliği ile halk sağlığını ctehdit eden şarbon hastalığı ile ilgili konferans düzenlendi.

Antakya/SES

Antakya´daki HBB Meclis Salonu´nda düzenlenen konferansa Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Maden, Hatay Kent Konseyi Başkanı Nevide Kimyon, HBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Bozkurt da katıldı. Konferansın konuşmacıları ise Mustafa Kemal Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı, MKÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı, Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı oldu.

'Et tüketerek ve hayvanla temasla bulaşır'
Prof. Dr. Kalacı´nın moderatörlüğünü yaptığı konferansta konuşan Prof. Dr. Elmalı, şarbon hastalığının en çok koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlarda göründüğünü anımsattı. Mezbahalarda kesilmeyen etlerin kesinlikle tüketilmemesi konusunda yöre halkını uyaran Prof. Dr. Elmalı, “Bu mikrobik hastalığın etkeni bacillus anthracis isimli bakteridir ve dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir. Bu bakteri toprakta, merada ve sularda 50-60 hatta 100 yıl canlı kalabilir. Sadece hayvana temas ya da etini tüketmek ile bulaşır, insandan insana bulaşmaz. Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların mutlaka yakılarak ve üzerine kireç dökülerek imha edilmesi gerekir' dedi.

18. yüzyılda ortaya çıkan hastalık
Şarbon hastalığının ilk olarak 18. yüzyılda ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. İnandı ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Hayati öneme sahip olan şarbon mikrobu, mide, bağırsak ve akciğerlerinde tutunabiliyor. Deri şarbonu, sindirim sistemi şarbonu, solunum sistemi (akciğer) şarbonu olarak çeşitli türleri var. Hastalıklı hayvanın etinin yenmesi ya da teması ile bulaşan bu hastalığın tedavisi aşı ve antibiyotik ile mümkündür. En çok veteriner hekimler, kasaplar, hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha ve laboratuvar çalışanlarına bulaşır. Bu tehlikeli hastalık en etkili biyolojik silahlardan biridir.'
HBB´den yapılan yazılı açıklamaya göre, konferansın açılışında konuşan Kimyon, şarbon hastalığının ne olduğu, nasıl bulaştığı ve hastalığa karşı alınabilecek önlemler ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla konferansı düzenlediklerini ifade etti.



Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26