Sarıseki´de ilk yerleşimi anlattı

Sarıseki´de ilk yerleşimi anlattı

İskenderun´a bağlı bir mahalleye dönüştürülen, toprakları giderek sanayi arsası ihtiyacına yönelik yapılaşan Sarıseki´nin eski Belediye Başkanı M. Şıhlı Gökçe, Sarıseki´nin tarihini anlattı, yerleşimin kaldırılacağı iddiala

Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge derneklerinin geleneksel Çarşamba Sohbetleri´nin bayram öncesi konuşmacısı olan M. Şıhlı Gökçe, Bozdoğan Türkmenleri´nin Sarıseki ve Değirmendere´ye yerleşimlerinin öyküsünü de paylaştı.

Yerleşim ile ilgili bilgilerin Bizans dönemine kadar takip edilebildiği bölgeye Türkmenlerin gelişi, yerleşimi, komşu yerleşimlerle ilişkileri ve ritüellerini de aktardığı sohbette Gökçe, Türkmenlerin yerleşiminin 1800´lü yıllara dayandığını kaydetti.

Başkanlık dönemi ve öncesiyle birlikte bölgedeki sanayileşmenin 1954 yılında Gübre Fabrikaları ile başladığını, ancak ilk sanayi tesisine asit tesisleri eklendikten sonra çevre sorunu yaşandığını kaydeden Gökçe, ancak 1974´te kurulan asit tesislerinin 1980´de faaliyetini durdurduğunu hatırlattı. Depolama alanı olarak ayrılan fikaya yakın alanda yerleşim için kurumlarla yürüttüğü ikna süreçlerini paylaşan Şıhlı Gökçe, İskenderun OSB´nin kuruluş sürecini değerlendirdi. Belediye başkanlığı görevine başladığı 1989´da Ekinciler ve Noksel´in dışında tesis olmadığını hatırlatan Gökçe, ancak bölgenin sanayi alanı olarak ilan edilerek parselasyonun gerçekleştiğini ifade etti.

OSB´de kurulacak termik santrallere 5 kez muhalefet şerhiyle karşı çıktığını da sözlerine ekleyen Gökçe, Sarıseki´nin kaldırılma iddialarıyla ilgili ise şöyle konuştu: “O tarihte de böyle dedikodular vardı, kalktı kalkacak diye ama kaldıracak, kamulaştıracak olan bir kurum yok ortada. Şimdiki duruma gelecek olursak, geçenlerde Vali burayı kaldıracağız dedi diye dedikodular yayıldı ama Vali bunu yalanladı. Buradaki olay, bir yerin ne amaçla kullanılacağını plan belirler. Orası hala yerleşim alanı. Planı değiştirirlerse bunu yapabilirler şu an öyle bir şey yok. Ama ne oluyor, insanlar gelmiş bir tanesi büyükçe bir arsa almış depo yapmış, öbürü başka bir yerden almış. Onların etrafında kamyonlardı, tırlardı derken fiili durum oluşuyor. Bu fiili durumdan rahatsız olanlar arada bir iki tane devi olan varsa fazlaca da para verirsen onu da aradan çıkarıyorlar ve orada fiili durumlar gelişmeye başladı. özellikle E5 kenarı ve bataklığa yakın olan kısımlarda parça parça alarak milleti tedirgin etme durumu var. Ayrıca asit fabrikasını yıkıp yerine kömür deposu yapacaklar.”

/resimler/2017-7/1/1123134006876.jpg

 



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00