'Satürasyon dalış' tekniğini anlattı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, İskenderun teknik Üniversitesinde eğitim alan mühendislik fakültesi öğrencilerine 'Satürasyon dalışı' tekniğini anlattı ve

GÜNCEL 11.12.2018 10:38:16 0

İskenderun/SES

İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE), 'Ülkemizde ilk satürasyon dalışı; Avrasya Tüneli Projesi' konulu konferans veren Prof. Dr. Toklu, “Satürasyon dalışları, belirli derinliğe eşdeğer basınçlanmış ortamda uzun süre kalarak, bu derinliklerde sınırsız çalışma süresi kazanmaya dayalı sistemin adıdır. Ancak, vücuttaki tüm dokular bu derinlikteki gazlarla satüre olacağından dolayı basınç atımı tek seferde ve uzun sürede yapılmaktadır. ‘Satürasyon tekniği´ günümüzde 50 metrenin altındaki çalışma gerektiren koşullarda yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde ´misafir öğretim üyesi´ olarak ders veren Prof. Dr. Toklu, satürasyon dalışı ve klasik dalış arasındaki fark olduğunu, klasik yöntemle yapılan dalış için kullanılan helyum gazının avantajı ve dezavantajını da anlattı. İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci ve İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan´ın da katıldığı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesindeki konferansa konuşan Prof. Dr. Toklu, İSTE´den yapılan açıklamaya göre, 'Dalışlarda derinlik arttıkça; yapılan iş tamamlandıktan sonra, dalgıçların belli derinliklerde suda kalma zorunluluğu bulunur. Hemen çıkılması durumunda, basınç farkı nedeniyle sağlık açısından hayati riskler oluşabilir' diye konuştu. Helyum gazı kullanılarak yapılan klasik dalışların, sığ sularda kısa süren işlerde işe yaradığını anlatan Akın Savaş Toklu, belli bir seviye derinlikte yapılan ve uzun süren su altı işlerinde satürasyon dalışının çok önemli olduğunu, Avrasya Tüneli projesinde satürasyon dalış tekniğinin ülkemizde ilk kez kullanıldığını da ifade etti.

HBB'den grevdeki işçilere destek

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

Tarihi hamam yıkımda da hasar aldı

Mimarlar çağrı: Süre uzatılmalı, destek arttırılmalı

Plana itirazın son günü 20 Haziran

Gülcihan’a arıtma tesisi geliyor

İş insanı Atilla Demirkent yaşamını yitirdi

TOKİ, Arsuz'da arsa satıyor

Arsuz'da yoğunluk yine 'zirveye' ulaştı

Kurban Bayramı kutlandı

Otogarda 'bayram denetimi'

Resmi bayramlaşma bugün

Hatay’da kuraklık kapıda

  • BIST 100

    10486,09%0,35
  • DOLAR

    41,27% 0,04
  • EURO

    48,33% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4817,75% 0,15
  • Ç. ALTIN

    7891,27% 0,00