Belediyenin yaptığı altyapı yatırımları ve Asi Nehri´ne yönelik çalışmalarını anlatan Savaş, Asi Nehri´nin hem kendileri hem de kent için çok önemli olduğunu ifade etti. Asi Nehri´ne temiz su deşarj edecek Küçükdalyan-Atıksu MBR Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi´nin yüzde 90´ının tamamlandığını ve membran sisteminin aksamlarının, kollektör hattı çalışmalarının yapıldığını belirten Savaş, HBB´den yapılan açıklamaya göre, Antakya ve Defne´nin iki yakasından akan atıksuları tahliye etmek amacıyla 1200´lük borularla 3 bin 670 metre hattın döşendiğini söyledi.
Kanal bağlantılarının ise bir kısmının tamamlandığını ve yaz öncesinde tamamlanacağını ifade eden Savaş, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Asi Nehri´ne saniyede 200´litre temiz su bırakacaklarını, fıskiye, yeşillendirme ve ışıklandırma çalışması yapacaklarını belirtti. İlde altyapı çalışmalarının sürdüğünü, kanserojen ve asbestli boruların sağlık açısından önem taşıması nedeniyle, Hatay´da yıllardır kullanılan paslı boruların yenilendiğini anlatan Savaş, enfeksiyon ve kanser hastalıklarına yol açacak olan bu boruların değiştirilmesi gerektiğinin bilincinde olan biri olarak, sağlığa zarar verecek hiçbir şeye sessiz kalmayacağını ve değişimlerin yapılmasının da ihanet yerine geçeceğini belirtti.
´2,2 milyar dolar Hatay ekonomisi kayıpta´
HADO´ye HBB Meclisinden destek verilmesini isteyen Savaş şunları söyledi: '2012´de 6,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz vardı. 4 yıl sonra 2016 sonunda 4,3 milyar dolara düştü. 2,2 milyar dolar Hatay ekonomisi kayıpta. Biz savaştan olayı 14-15 ülkeye ihracat yapamıyoruz. Hatay´ın ticaret hacmini genişletmek için farklı ülkelerden turist çekmemiz lazım. Bizim 7 ilçemiz deniz kenarında. Akdeniz´in 41 ülkesine komşuyuz. 35 bin Hataylı Kıbrıs´ta yaşıyor. Orda yaşayan insanların çoğu ya çalışan ya öğrenci. Hatay´dan Mersin´e de günde birçok insanımız seyahat ediyor. İnsanlarımız bu deniz otobüsleri ile hem ucuz hem de rahat bir şekilde seyahat edebilecek. Avrupa Birliği standartlarında 45 knot hızla giden deniz otobüsleri alacağız. Ayrıca insanlarımız seyahat ederken Hatay´ın yemeklerini de tatma fırsatı bulacak. Bu proje ile ekonomik anlamda kalkınmanın yanı sıra Türk Bayrağımızı da denizde dalgalandırarak barış mesajı vereceğiz. Belediye başkanları olarak Hatay´ı daha ileriye taşımak için seçildik. Bu proje Hatay´ı dünyaya açacak ve ekonomimize katkı sağlayacak. HADO, EXPO 2021 ev gastronomiye de katkı sağlayacak ve Hatay´ı cazibe merkezi yapacak. Bu projeleri Hatay Büyükşehir Belediyesi yaptı, diye kimsenin karşı çıkmaya hakkı yok” dedi ve Hatay´a gelen turist sayısını önce 500 bine sonra da 1 milyona çıkarmak istediklerini ifade etti.
Hatay´da yerel kalkınmadan yana olduklarını ifade eden savaş, 'Bunu da gerçekleştirmek için de projeler üretiyoruz. Danışman arkadaşlarımız ile çalışırken Hatay´ın enlerini çıkardık ve hangi alanlarda mücadele edebiliriz diye düşünerek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 3T projemiz de var. Bu tarım, turizm ve taşımacılık projeleri. Tarım konusunda da 250 tane ihtiyaç sahibi kadın üreticimiz ile kendi çiçeklerimizi üretiyoruz. 250 sera yaptık. Bu seralardan ihtiyacımız kadar ekiyoruz ve onlardan satın alıyoruz. Ev hanımlarımız yılda ortalama 4-5 bin para kazanacak. Kooperatif kuruyoruz. Kooperatif ile Hatay´ın enlerini belli bir konsept içinde toplayacağız. Her şey hazırlandı. Nar ekşimiz ve zeytinyağımız testi geçti. Başka ürünlerimiz daha var. Böylece ürünleri üreticiden tüketiciye göndermiş olacağız. Hatay´ın kalite standardını yükselteceğiz' değerlendirmesini yaptı.
Hatay´ın 5. teşvik bölgesine ihtiyacı var
Suriye´deki savaş bittikten sonra Hatay´ın ayakta durması ve yatırım yapabilmesi için 5. teşvik bölgesine ihtiyacı olduğunu belirten Savaş, şehrin 6,5 yıldır savaşın gölgesinde kalmasına rağmen hala güçlü olduğunu ifade etti. Savaş , 'Atalarımızdan bizlere miras kalan hoşgörü ve kardeşlik duygularımızla yüzyıllardır barış içerisinde yaşam sürdürüyoruz. Komşumuzda yaşanan olumsuzluk, kendi içimizde bir çatışmaya sebebiyet vermedi. Ben bu yüzden tüm hemşerilerime sağduyularından dolayı teşekkür ediyorum. Suriye´yi karıştırmak isteyen güçler Türkiye´yi, özellikle Hatay´ı da karıştırmak istiyor. Benim hemşerilerimden ricam bu duruşa devam edelim. Birbirimizi sevmeye devam edelim. Bu bütünlüğümüzü bozmadan devam edersek bu coğrafyadaki en güçlü şehir olmaya devam ederiz. Allah hem bizim birliğimizi ve bütünlüğümüzü arttırsın hem de mehmetçiğimize, devletimize ve ordumuza yardımcı olsun. Operasyon hem bizim sınır bütünlüğümüzü hem de Suriye´nin toprak bütünlüğünü sağlayarak tamamlansın. Oradaki tüm kardeşlerimiz evlerine sağ salim dönsün ve Ortadoğu huzurlu bir iklime kavuşsun' diye konuştu.
HBB Başkanı Savaş, Deniz Otobüsü Projesini CNN Türk´e de anlattı. Savaş, HADO ile Hatay´ın barış iklimini ve zengin kültürünü tüm dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti.