İskenderun/SES
Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı ve CHP HBB adayı Lütfü Savaş, 31 Mart mahalli idareler seçimi için Hataylılara sandığa gitme çağrısında bulundu. Savaş, “Bu seçim kırılma ve gücenme değil memlekete sahip çıkma seçimi” dedi.
Yaptığı yazılı açıklamada “Yaşamış olduklarımıza tavır göstermezsek gelecekle ilgili sıkıntılar yaşarız” diyen Savaş, “Hataylılar sığınmacılardan rahatsızlarsa, ranta karşılarsa ve akrabalarının şehre geri dönmelerini istiyorlarsa oy kullansınlar. Herkes oy kullansın ve sandıklara sahip çıksın. Cumhuriyetimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıkma zamanı. Bu seçim kırılma ve gücenme değil memlekete sahip çıkma seçimi. Tekrar Hatay’ı ayağa kaldırmak istiyoruz. Küsmek ve kızmak değil birlik olma zamanı” dedi.
“Hatay’da yaşanılan badireler hükümetin beceriksizliğinden ve şehre bakış açısından oldu”
Başkan Savaş, yaşanan sürece dikkat çekerek hükümetin bakış açısının yaşanan olumsuzlukları arttırdığını kaydetti. Savaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hatay bereketli, yeraltı kaynakları zengin ve birçok rengin bir arada yaşadığı özel bir şehir. 22 yıllık iktidar hep umut verdi. Ama hep boşa çıktı her şey. Sanayiden ticarete, eğitinden turizme kadar hep umut dağıttılar. Seçimi kazandıktan sonra umudun arkasında hüsranla karşı karşıya bıraktılar. Hatay umutsuzluğu tahammül edecek durumda değil artık. Hatay’da yaşanılan badireler hükümetin beceriksizliğinden ve şehre bakış açısından oldu. Sadece umut vererek devletin gücünü kullandılar ve insanları yoksullaştırdılar. Hatay halkı bunları hak etmiyor.”
“Depremin ilk günlerinde bizi kaderimizle baş başa bıraktılar. Cumhurbaşkanımız da geç kaldığını ifade etti. Hükümet de buradaki iktidar temsilcileri de Hatay’da yapılması gerekenleri yapmadı. Hatay halkı artık önünü görmek istiyor” diyen Savaş, Hatay’da demografik yapının de değiştirilmek istediğini söyledi. HBB Başkanı Lütfü Savaş, “Her alanda negatifleşen bir toplum oluştu. Ekonomi ve hukuk sistemi gittikçe kötüye gitti. Türkiye ve Hatay yalnızlaştırıldı. Yaşanılan birçok afet ve özellikle de depremden sonra insanlarımız çok ciddi gelecek kaygısı taşıyor. Maalesef hükümet temsilcileri bunları biliyor ve görüyor olmasına rağmen hiçbir şey yapmıyor” dedi.
“Rezerv alanları ve riskli alanlar ile ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmadı”
Riski alan ve rezerv alanları ile ilgili de soru işaretleri bulunduğunu kaydeden Savaş, şunları paylaştı: “Koruma amaçlı uygulama planı askıya çıkmadı. Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen rezerv alanları ve riskli alanlar ile ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Kültür Bakanlığı askıya çıkacağını ve herkesin bu alanları görebileceğini söyledi. Ama herhangi bir açıklama yapılmıyor. İnsanlarımız planlama yapmak istiyor. Hataylı insanlarımızın kaygıları arttı. Hatay’ın lehine ve aleyhine olacak her şeyin takipçisiyiz.”
“Hala Hatay toz ve toprak içinde”
Savaş, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “6 Şubat depremlerinin ardından uzun aman geçmiş olmasına rağmen Hatay toz toprak içinde. Kurallara uymuyorlar, cezalarımız onlara hafif kalıyor. AFAD Hatay’ı yıkarken hijyen ve sağlık şartlarına uymuyor. Her tarafı yıkmakla uğraşıyorlar. Binaları yıkarken de altyapımızdan üstyapımıza kadar her şeyi mahvettiler. Demir alabilmek için de yerinde ayrıştırma yapılıyor ve bütün altyapımız zarar görüyor.”
“14 ayda Hatay havaalanı pistinin bir kilometresini yapamadılar”
Hatay Havalimanı ile ilgili seçim öncesi pozitif algı yaratmaya çalışıldığını, Amanos tünelinin açılmadığını hatırlatan Savaş, iktidar partisinin büyükşehir belediyesi adayının vatandaşlara para dağıttığını savundu. Savaş, “Milletin vergisi ile para ödüyorlar. Bu para insanlarımızın devlete vermiş olduğu vergilerden. Bu çok acı bir şey. Siyaset hiç bu kadar aşağı çekilmemişti. Bu para nereden? Ben adaylık sürecimde miting bile yapmak istemedim. Rakibimin onda biri kadar para harcadım. Bu para nereden geliyor? İnsanlarımızın bunu sorgulaması lazım. İnsanlarımızı cep harçlığı ile kandıracaklarını mı sanıyorlar? Hatay halkı ne yapacağını biliyor ve iktidar temsilcilerine büyük bir ders verecektir.” eleştirisinde bulundu.
“Bütün planlarımızı yaptık”
Hatay’daki sığınmacı sorununu çözmek, 50 milyar dolarlık rantın önüne geçmek, dışarıdan gelen müttehitlere Hatay’ı teslim etmemek için aday olduğunu vurgulayan Savaş, şunları ifade etti: “Hatay’ın her şeyini bilen bir insanım. Bütün planlamalarımızı yaptık. 200’den fazla bilim insanıyla çalıştık. 15 ayrı ana dalda Hatay’ı nasıl geleceğe taşırız diye çalıştık. Her şeye hazırız. Birikimimiz ve vizyonumuz var. Ayrıştırarak değil birleştirerek bunu yapacağız.”